środa, 28 kwietnia 2010

Tort czekoladowy

Do opisu tego tortu wystarczyłyby dwa słowa: marzenie czekoladoholika.

Od siebie dodam jeszcze, że jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wcale nie trzeba specjalnie kupować kolorowego lukru plastycznego do ozdobienia. Ja musiałam, bo jubilatka jasno określiła jaki ma być kolor urodzinowego tortu ;)




Składniki:

biszkopt:
4 jajka
125 g drobnego cukru
35 g kakao
90 g mąki pszennej tortowej
30 g stopionego masła

krem:
300 ml śmietanki 30%
300 g gorzkiej czekolady

puszka wiśni w syropie

lukier plastyczny ok.250 g
pisak do tortu
cukrowe gwiazdki

Sposób przygotowania:

Przesiewam mąkę i mieszam z kakao

Roztapiam masło i odstawiam do wystygnięcia.

Smaruję masłem tortownicę o średnicy 20 cm i lekko oprószam mąką. Włączam piekarnik i ustawiam 190 stopni (góra dół).

Jajka ubijam z cukrem około 10 minut, tak by masa zmieniła kolor i powoli spływała z mieszadeł lub trzepaczki.

Wsypuję mąkę z kakao i delikatnie mieszam masę. Na koniec dodaję roztopione i wystudzone masło, mieszam. Wlewam ciasto do formy.

Piekę około pół godziny. Studzę na kratce.

Rozpuszczam połamaną na kawałki czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę. Stopniowo dodaję czekoladę do śmietany i delikatnie mieszam, aż powstanie gładki krem. Jeśli komuś taki krem wydaje się zbyt gorzki, to nic nie stoi na przeszkodzie, by do ubitej śmietany dodać trochę cukru pudru.

Biszkopt kroję na pół, nasączam syropem z wiśni (to wersja bezalkoholowa dla dzieci, sok pomarańczowy też będzie dobry) przekładam kremem czekoladowym i odsączonymi i wypestkowanymi wiśniami. Dobrze sprawdziłaby się tu na przykład warstwa konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki dla ożywienia smaku. Smaruję kremem górę i boki tortu.

Lukier plastyczny krótko zagniatam, żeby nabrał elastyczności. Rozwałkowuję na cienki placek na blacie wysypanym cukrem pudrem, nakładam na tort i dokładnie wygładzam. Odcinam ostrym nożem wystające brzegi.

Cukrowe gwiazdki przyklejam miodem.

10 komentarzy:

  1. Mniam. Wygląda bardzo apetycznie :) Nie miałabym nic przeciwko, gdyby to mi się trafił taki tort na urodziny. Nawet bez luru :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest po prostu piękny! A jak czekoladowy to tym lepiej,mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Pola kończy dzisiaj 3 latka. Tort mam już gotowy, bo jakiś czas temu zrobiłam dwa i jeden zamroziłam. Teraz muszę go tylko udekorować. Taki lukier plastyczny to chyba dobry pomysł. Tylko czy znajdę go na szybko w sklepie w Gdańsku? Jubilatkę ucieszy tylko różowy...

    A córeczka niech rośnie duża i zdrowa!

    Marta J. (marja)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie gdzie taki lukier się kupuje ? czy w markecie jakimś i na jakim dziale szukać ?
    no znalazłam blog na którym pokazane jest jak robić taki lukier ale chyba wolałabym kupić gotowca na 7 maja potrzebowałabym ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale u Ciebie smakowicie, a tort wygląda przepysznie, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lukier kupuję przez internet, jest na przykład na tortownia.pl. Jeszcze go nie widziałam w żadnym sklepie, ale też specjalnie nie szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podziwu pełnam :)
    To J już skończyła 2 latka??

    OdpowiedzUsuń
  8. lukier można łatwo zrobić samemu, przepisy w sieci:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */