Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g, 6 sztuk w opakowaniu)
- 6 miękkich gruszek
- nutella lub inny krem czekoladowy
- migdały w płatkach
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i rozkładam płaty na stolnicy, aby lekko odmarzły. W tym czasie obieram gruszki, odkrawam węższe części, wydrążam gniazda nasienne. Wydrążenia napełniam nutellą.
Każdy płat przekrawam na pół, uzyskując dwa kwadraty. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu kładę gruszkę nutellą do dołu i posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Brzegi kwadratów smaruję jajkiem rozmąconym z odrobiną wody.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni góra-dół, piekę ok. 15 minut – brzegi mają być ładnie zarumienione. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Najlepiej upiec je tuż przed podaniem, bo po kilku godzinach gruszki ciemnieją, a ciasto traci kruchość pod wpływem soku z owoców.
Wy, Chochelki, to umicie narobić smaka...
OdpowiedzUsuńjakie fajne ...gruszki i nutella pychotka..;)
OdpowiedzUsuńNie od dziś wiadomo, że gruszka lubi się i z czekoladą, i z migdałem... Wspaniałe, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia, szczególnie to ostatnie. ;)
Świetne są te ciastka! Gruszka, czekolada i do tego ciasto francuskie, mniam!:))
OdpowiedzUsuńWpadam na ciacho!:)
mamarzynia: staramy się :))
OdpowiedzUsuńIzaa: pyycha, zaprawdę, powiadam Ci! ;)
Zaytoon: dziekuję :)
majana: zapraszam serdecznie :)
zrobię na pewno mmm
OdpowiedzUsuńPyszności :) To jest plus ciasta francuskiego - można w mgnieniu oka cieszyc się wypiekami :)
OdpowiedzUsuńChuda, NIENAWIDZĘ Cię za ten przepis! Ja jestem na dieeecieeeee!!!!:(((((((((((((
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Idealnie! :-)
OdpowiedzUsuńzaglądam tu ciągle, bo u Was i smaczno, i ładno
OdpowiedzUsuń