środa, 5 maja 2010

Ciastka francuskie z gruszką, czekoladą i migdałami

Oto bardzo smaczne i nieskomplikowane ciastka, które śmiało można oprzeć na gotowcu w postaci mrożonego ciasta francuskiego. Wybrałam takie, które od razu było podzielone na prostokątne płaty. Każdy płat przekroiłam na pół i upiekłam 12 ciastek. Wyglądały okazale, a symfonia smaków: soczystej gruszki, czekolady i delikatnych migdałów na wyrafinowanym cieście jeszcze długo pobrzmiewała w kubkach smakowych biesiadników... Takiej metafory na Chochelkach jeszcze nie było ;)))

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g, 6 sztuk w opakowaniu)
  • 6 miękkich gruszek
  • nutella lub inny krem czekoladowy
  • migdały w płatkach
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i rozkładam płaty na stolnicy, aby lekko odmarzły. W tym czasie obieram gruszki, odkrawam węższe części, wydrążam gniazda nasienne. Wydrążenia napełniam nutellą.

Każdy płat przekrawam na pół, uzyskując dwa kwadraty. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu kładę gruszkę nutellą do dołu i posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Brzegi kwadratów smaruję jajkiem rozmąconym z odrobiną wody.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni góra-dół, piekę ok. 15 minut – brzegi mają być ładnie zarumienione. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

Najlepiej upiec je tuż przed podaniem, bo po kilku godzinach gruszki ciemnieją, a ciasto traci kruchość pod wpływem soku z owoców.

10 komentarzy:

  1. Wy, Chochelki, to umicie narobić smaka...

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie fajne ...gruszki i nutella pychotka..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie od dziś wiadomo, że gruszka lubi się i z czekoladą, i z migdałem... Wspaniałe, wspaniałe!

    Smakowite zdjęcia, szczególnie to ostatnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne są te ciastka! Gruszka, czekolada i do tego ciasto francuskie, mniam!:))
    Wpadam na ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mamarzynia: staramy się :))

    Izaa: pyycha, zaprawdę, powiadam Ci! ;)

    Zaytoon: dziekuję :)

    majana: zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :) To jest plus ciasta francuskiego - można w mgnieniu oka cieszyc się wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chuda, NIENAWIDZĘ Cię za ten przepis! Ja jestem na dieeecieeeee!!!!:(((((((((((((

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto i smacznie. Idealnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. zaglądam tu ciągle, bo u Was i smaczno, i ładno

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */