Schab na słodko ma coraz więcej wielbicieli. Wersje ze śliwkami i morelami już dawno weszły do kanonu i bywają serwowane w najbardziej konserwatywnych domach, zatem czas poszukać nowych smaków. Zapewniam Was, że wieprzowina z cynamonem i jabłkami jest pyszna.
Przepis pochodzi z belgijskiej książki kucharskiej.
Składniki:
700 g schabu
1 ząbek czosnku
2 średnie cebule
2 twarde jabłka
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kminku
1 kostka bulionu
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso myję i osuszam papierowym ręcznikiem, a następnie kroję na plastry. Cebule i czosnek siekam drobno.
Posolone i obtoczone w mące mięso podsmażam na tłuszczu i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, kurkumę, kminek, czosnek, cebule, rozdrobioną kostkę bulionową oraz wodę – tyle, by mięso było przykryte.
Duszę pod przykryciem ok. 1 godz. na małym ogniu. Gdy mięso jest już miękkie, doprawiam i dodaję jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 2x2cm. Gotuję razem ok. 5-10 min, by jabłka się nie rozgotowały.
czwartek, 13 maja 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Schab z cynamonem już łączyłam i był to bardzo udany duet. Muszę wypróbować, jak smakuje z dodatkiem jabłek. W sumie nie wiem czemu na to nie wpadłam wcześniej:przecież cynamon i jabłka to obowiązkowa para ;)
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam ale zapisuje i wypróbuję bo wygląda pysznie...;)
OdpowiedzUsuńmoja babcia taki robiła :) zawsze wyśmienity!
OdpowiedzUsuńśliwki i morele rzeczywiście smakują z mięsem pysznie. i żurawina.
OdpowiedzUsuńdo jabłek też bym sie pewnie przekonała.
Rewelacja!
OdpowiedzUsuńO,jaki fajny! Z jabłkami i cynamonem, musi być pyszny! Uwielbiam to połączenie,ale ze schabem go nie łączyłam, czas sprobować:)
OdpowiedzUsuńZe śliwką i morelką lubię:)
Zrobiłam wczoraj i wyszło pysznie:) Dziękuję inspiracje i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń"Za inspiracje" miało być:)
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam wersję bez kminku (nie jadamy go) i wyszło pyyszne ;-)
OdpowiedzUsuńkolejne bardzo proste i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam