poniedziałek, 17 maja 2010

Serek wiejski z nowalijkami

Rano. Sezon nowalijkowy w pełni, ale komu by się chciało lecieć do warzywniaka? Zaglądam do lodówki, a tam tylko smętne resztki. Kilka rzodkiewek, kawałek ogórka, trochę szczypioru, pół pęczka koperku…

Hmm…

Za to jest mój ulubiony serek wiejski.
W takim razie zrobię sałatkę.
W wersji serka light (moim zdaniem nawet lepiej smakuje) idealne danie dla dbających o linię. Szczególnie gdy jedzone bez chleba.

(Wiem, że to banalnie proste, ale chciałam tylko przypomnieć, że takie śniadanie jest pyszne :))




Składniki:
(celowo jestem niekonkretna, wrzucacie tyle ile macie i ile Wam się wydaje, każda wersja jest smaczna)

1 opakowanie serka wiejskiego (jeśli głodomorów jest więcej – dwa)
rzodkiewki
szczypior
ogórek
koperek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiewkę, szczypior, koperek myję i kroję na drobne kawałki. Ogórek myję, obieram i kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do miski, dodaję odrobinę soli i ewentualnie pieprzu, dokładam serek wiejski i mieszam.
Najbardziej smakuje na świeżym żytnim lub razowym chlebie z masłem.

7 komentarzy:

  1. a ja w wersji, gdy wiatr hula w lodowce, kroję w drobną kostkę pomidora; połączony z serkiem light, odrobiną soli i pieprzu jest super śniadankiem dla leniwych, lub w mojej wersji - szybką przekąską w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten serek też bym zjadł :) A ja sobie na ogródku nowalijki posiałem i niedługo będą zbiory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! ja też zajadam się ostatnio twarożkami z zieleniną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, takie śniadanie jes przepyszne. Uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, nie dalej jak wczoraj dokladnie taki spożywałam:)))
    wykalaczka

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, jakie pyszne na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Za takimi śniadaniami to ja przepadam! Najczęściej jak leń mnie bierze to tylko rzodkiewkę wkrajam, ale z tyloma nowalijkami to z pewnością pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */