piątek, 7 maja 2010

Smażona cykoria z pomidorami

Dzisiaj jestem nieco zabiegana, więc nie będę pisać długich wstępów. Zresztą przepis prościutki i szybki.
Za to smażona cykoria smakuje pierwszorzędnie.




Składniki:

3-4 cykorie
250 g pomidorków koktajlowych
garść suszonych pomidorów
sól, pieprz
ocet balsamiczny
oliwa

Sposób przygotowania:

Cykorię obieram z zewnętrznych liści i odkrawam końcówkę. Dzielę cykorie na połówki i z każdej wycinam głąb.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam liście cykorii. Posypuję solą i pieprzem, skrapiam octem balsamicznym i smażę 2-3 minuty. Przekładam na talerz.

Na tę samą patelnię kładę pomidorki koktajlowe w całości i pokrojone w paski suszone pomidory. Jeśli trzeba dodaję oliwy, może być ta z zalewy suszonych pomidorów. Smażę mniej więcej tyle co cykorię. Układam pomidory na talerzu razem z cykorią.

Podaję na ciepło na przykład jako dodatek do mięs.

4 komentarze:

  1. obłędne jest to zdjęcie! poprosiłabym o dokładkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne i pyszne zdjęcie! Smaku cykorii niestety jeszcze nie znam. Muszę to nadrobić koniecznie:)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. na talerzu wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilem wlasnie przed chwila. I zjadłem naturalnie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */