środa, 19 maja 2010

Zupa szparagowa

To że zrobię zupę ze szparagów było dla mnie oczywiste, ale zastanawiałam się jak. W końcu, zgodnie z upodobaniami, zdecydowałam się na wersję minimalistyczną. Stwierdziłam, że nie chcę porów, selera, pachnących ziół – ma być czuć szparagi i to wystarczy.
Dlatego dodałam tylko trochę cebuli, czosnku i posypałam zupę parmezanem – chociaż ser też wcale nie jest konieczny. Dopuszczam jeszcze możliwość starcia odrobiny gałki muszkatołowej i następnym razem pewnie tak zrobię.

Wyszło, jak to ze szparagami bywa, coś absolutnie pysznego.

Chociaż moim zdaniem szparagi są najlepsze, gdy podane włącznie z roztopionym masłem i doprawione solą oraz pieprzem. A jak wyglądają!




Składniki:

ok. 500 g zielonych szparagów
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 l bulionu
sól, pieprz
masło i olej do smażenia

do podania:
grzanki, starty parmezan

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno kroję. Na patelni roztapiam masło z niewielkim dodatkiem oleju i podsmażam przez kilka minut cebulę. Pilnuję, by się nie przysmażyła, ma się zeszklić i zmięknąć. Pod koniec dodaję czosnek i smażę jeszcze 1-2 minuty (czosnek nie może się przypalić).

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki. Odcinam główki i odkładam.

Łodygi kroję na niewielkie kawałki, gotuję w bulionie razem z podsmażonymi cebulą i czosnkiem przez około 10 minut. Wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze kilka minut.

Kawałki chleba lub ciabatty podsmażam na maśle. Zupę posypuję startym parmezanem, podaję z grzankami.

13 komentarzy:

  1. dla mnie nowość. pysznie wyglądająca

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę! Mniam mniam.....MWK

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, szapargi z maslem to poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mam problem co zrobić ze szparagami :) Jakoś tak trudno do nich jest mi dopasować potrawę i przyprawy :) A ta zupa to całkiem niezły pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pęczek białych szparagów i zrobię sobie zupkę:) Choć wolę zielone, ale akurat ich nie dostałam. Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u nas nie ma szparagów!
    Nigdy nie jadłam świeżych, aż dziw...

    OdpowiedzUsuń
  7. chrupiące grzanki i kremowa ciepła zupa. tego mi wczoraj brakowało.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zamiast na masle, to smaze je na oliwie extra virgin i posypuje sola morska. Wczoraj zamiast oliwy, najpierw smazylam plastry wedzonego boczku, a potem w powstalym w ten sposob "sosiku" szparagi. I tez sie zastanawialam nad zupa... Twoj pomysl jest jednak genialny!!! Na 100% wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Do zupy wolę ptysiowy groszek, niż grzanki. I zupełni einna wychodzi z zielonych, a inna z białych...

    OdpowiedzUsuń
  10. ->Małgorzata: Groszek też jest dobry, zgadzam się. Co prawda kolor zupy jasno wskazuje z jakich szparagów jest zrobiona, ale fakt, dla jasności już dopisuję, że to z zielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Veni, vidi, vici. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  12. nareszcie przepis bez śmietany

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */