Najpierw należy wyraźnie zaznaczyć, że nie przepadam za naleśnikami. Bardzo często smażę dla reszty rodziny, a sama w tym czasie przygotowuję sobie kanapkę. Ewentualnie zjadam pierwszego (zazwyczaj nieudanego) wprost z patelni.
Ale te naleśniki to zupełnie inna historia.
Dwukrotne smażenie sprawia, że mają cudownie chrupką skórkę na wierzchu, a ciepły twaróg wprost rozpływa się w ustach. Uwielbiam!
Jeśli chodzi o ciasto to po raz pierwszy w życiu usiłowałam zmierzyć ilość użytych składników. Bardzo to niewygodne, ale się starałam.
A zrobienie zdjęcia, gdy reszta domowników próbuje zwinąć z talerza fotografowane naleśniki jest naprawdę trudne :)
Anka
Składniki:
(na około 12 sztuk)
ciasto naleśnikowe:
130 g mąki (ok. ¾ szklanki)
350 ml mleka (można zmieszać z wodą mineralną, gazowaną lub nie)
2 jajka
1 czubata łyżeczka drobnego cukru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
nadzienie:
250 g twarogu
2 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
ok. 3 łyżek drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
[Listonic]
Sposób przygotowania:
Najpierw ciasto naleśnikowe. Wsypuję do miski mąkę, sól i cukier, dodaję jajka i mniej więcej trzecią część mleka, dokładnie mieszam. Potem stopniowo dodaję resztę mleka i znowu mieszam. Odstawiam na pół godziny.
Przygotowuję nadzienie. Mieszam twaróg z żółtkami i cukrem. Dodaję ekstrakt i sok z cytryny. Podana ilość cukru jest znowu orientacyjna. Jak zwykle najlepiej spróbować.
Smażę naleśniki na patelni z niewielką ilością tłuszczu, chociaż oczywiście można smażyć na suchej patelni, jak ktoś woli. W przypadku tego przepisu nie ma to szczególnego sensu ;)
Rozsmarowuję cienką warstwę twarogowego nadzienia na każdym naleśniku i zwijam w rulon.
Rozgrzewam olej na dużej patelni, układam na niej naleśniki łączeniem do dołu i smażę chwilę. Chodzi o to, by uzyskać lekko chrupiącą skórkę z wierzchu.
Podaję ciepłe.
poniedziałek, 21 czerwca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ostatnio uwielbiam naleśniki, Twoje są na mojej liście do zrobienia!
OdpowiedzUsuńPodwójnie smażone naleśniki to jest to!
OdpowiedzUsuńMój W. niestety za takimi nie przepada. I twaróg obowiązkowo zmieszany z żółtkiem i cukrem;)
Jak u mojej Babci;)
uwielbiam tą chrupiącą skórkę i słodki twarożek w środku.. takie naleśniki są zdecydowanie najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńależ apetyczne! Ja bym jeszcze dodała rodzynki, ale wiem, że nie każdy lubi.
OdpowiedzUsuńa ja bardzo lubię naleśniki a z serem ojjj pychotka
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj o 21 :D Właśnie z twarogiem. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmoi domownicy byliby zachwyceni !
OdpowiedzUsuńOj, u mnie wszyscy szaleją za naleśnikami! Takie z twarogiem są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
do tego robię koktajl truskawkowy
OdpowiedzUsuńlub sorbet i wtedy dopiero mlask !
zmorka
Mogę zrobić Wasz profil na Facebooku? Uwielbiam chochelki. To jest pierwsza strona, którą otwieram, kiedy odpalam kompa :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja pamiętam te naleśniki z dzieciństwa :)) Dziękuję za komentarze.
OdpowiedzUsuńA profil na Facebooku niedługo się pojawi, Wasze życzenia są dla nas rozkazem :)
W przepisie trochę mi brakuje nastepującego punktu:
OdpowiedzUsuń"Ugniatam twaróg widelcem, aż zrobi się gładki i puszysty. Ugniatam, ugniatam i ugniatam. I ugniatam. I ugniatam... Szlag mnie trafia od tego ugniatania!"
;-)
pozdrawiam
allegra walker
->allegra walker: :))))
OdpowiedzUsuńNa oleju?!!! 2 raz smaży się na maśle. Profanacja przez duże Fu.
OdpowiedzUsuńŁyżkę oleju to można dać bezpośrednio do ciasta, wtedy można smażyć na sucho, trzeba tylko pamiętać, żeby zamieszać przed nabraniem kolejnej porcji do smażenia.
->Beata: Czasem smażę na maśle, ale zazwyczaj na oleju z pestek winogron.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabrałam się za naleśniczki z Twojego przepisu, zamiast soku z cytryny dodalam sok z pomarańczy REWELACJA! i skórke startą również noo pychota poprostu. Nalesniczki obecnie smaże lecz już wiem że moje dzieciaczki będą szcześliwe gdy wrócą ze szkoły. To dla nich tak się staram a Twoj przepis PALCE LIZAC dziekuje będe polecac wszystkim :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń->Anonimowy: Bardzo dziękuję za przemiły komentarz :) Smacznego! :)
OdpowiedzUsuńcukier wanilinowy* ; ]
OdpowiedzUsuńPrzepis super ;) ciasto idealne, ja zrobiłam 300ml mleka 3,2 % i 50ml wody mineralnej. Ale- wyszło mi ledwo 10sztuk, nawet nie bo 9 I kawałek 😅 możema Pani małą patelnię.... tak więc następnym razem podwoje porcję. :) takze jeśli ktos dla rodziny robi to zdecydowanie polecam co najmniej podwoić ilość składników:)
OdpowiedzUsuń