W Dniu Dziecka nie czepiajmy się zbytnio tej ilości cukru i tłuszczu – młodym na pewno się spodoba.
Przepis książki z „Nigella ekspresowo”.
Składniki:
- 45 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki drobnego cukru
- 150 g sztucznego miodu (dałam mniej, w oryginale golden syrup)
- 30 g masła
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Cukier, miód i masło wkładam do rondelka i gotuję około 5 minut. Dodaję śmietankę i ekstrakt, mieszam i zestawiam z ognia. Studzę.
Polewam sosem pokrojone na niewielkie kawałki owoce lub stawiam sos w małych miseczkach, w których można moczyć owoce.
ten sos jest cudowny i już mam ochotę na taką słodkość :)
OdpowiedzUsuńtaka owocowa słodka prostota jest mi bardzo bliska. lubię.
OdpowiedzUsuńO, to są pyszności! Mniam:)
OdpowiedzUsuńA ta łapka to wygląda na dziecinną...
OdpowiedzUsuń->mamarzynia: Mam w domu dwuletnią modelkę, która uwielbia się fotografować ;)
OdpowiedzUsuń->Paula, asieja, majana: Myślę, że następnym razem pokombinuję na przykład z mascarpone jakiś słodki sos, bo dodatek sztucznego miodu mi trochę przeszkadzał. Dzieciom oczywiście nie, bo zjedli wszystko błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuń