Tak jak wspominałam ostatnio planowałam do tego obiadu sałatkę z mango, ale niestety zaopatrzenie warzywniaków zawiodło i posiłkowałam się wersją pomidorową. Też pasuje.
Oczywiście dobrze byłoby mieć patelnię grillową, ale skoro takiej nie posiadam, to bez problemu robię kurczaka na zwykłej patelni teflonowej.
Ten sposób przyrządzania jest szybki i uniwersalny. Myślę, że latem będę robiła obiad tego typu dość często, zmieniając tylko przyprawy i zioła.
Składniki:
(na 3 osoby)
1 pierś z kurczaka
curry
ziarna kolendry
sól, pieprz
około pół szklanki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myję i oczyszczam. Kroję na kawałki i delikatnie rozbijam na kotlety. Obsypuję curry, solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam ziarna kolendry, chwilę prażę. Zamiast tego można oczywiście rozgnieść kolendrę w moździerzu i obsypać nią mięso razem z resztą przypraw. Można też w ogóle zrezygnować z kolendry.
Podsmażam kurczaka z obydwu stron. Wlewam odrobinę wody i duszę pod przykrywką jeszcze około kwadransa. Wlewam jogurt i odparowuję powstały sos.
czwartek, 3 czerwca 2010
Pyszny kurczak w curry
Etykiety:
curry,
dania główne,
drób,
jogurt naturalny,
kolendra,
kurczak,
mięsa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kurczak w curry - uwielbiam za niesamowity smak i prostotę wykonania :)
OdpowiedzUsuńco racja to racja, curry nadaje świetny smak :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię przyprawę curry i często stosuję właśnie do kurczaczka :))
OdpowiedzUsuń