piątek, 30 lipca 2010

Koktajl bananowo-porzeczkowy

Prawie nie pijam soków. Zamiast nich wybieram niegazowaną wodę mineralną w olbrzymich ilościach oraz kawę i herbatę.
Istnieją jednak wyjątki. Gdybyście mnie zapytali o najpyszniejszy sok na świecie, to po pierwsze powiem, że jest to świeży sok z mango, które przed chwilą ktoś zerwał z drzewa. Niestety, w naszym klimacie jest to trudne do osiągnięcia, więc wybieram mieszankę soku porzeczkowego i bananowego.
Słodkie i gęste banany tworzą doskonały kontrast z konkretnym i kwaskowatym smakiem porzeczki. Ponadto uwielbiam połączenie soków owocowych z nabiałem i dlatego poniżej przedstawiam godnego następcę koktajlu truskawkowego.

Tym razem chciałam osiągnąć nieco lżejszą konsystencję, więc zmieszałam mleko ukwaszone ze zwykłym mlekiem, co możecie zrobić w dowolnych proporcjach. Chyba, że wolicie zjeść to łyżką po zmieszaniu z jogurtem – wybór jak zwykle pozostawiam Wam.

Powiedzmy sobie szczerze: to nie jest szybki w przyrządzaniu koktajl. I nie dlatego, że jest skomplikowany, ależ skąd! Po prostu obieranie porzeczek z tych paskudnych zielonych ogonków przypomina pracę Kopciuszka. Zapewniam jednak, że warto!

Pijcie na zdrowie!


Anka 



Składniki:

2 banany
400 g czarnych porzeczek
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka
1 szklanka kefiru lub mleka ukwaszonego

[Listonic]

Sposób przygotowania:

Czarne porzeczki myję i obieram z szypułek. Miksuję z cukrem i przecieram przez sito. Dodaję sok z cytryny, a potem połamane na kawałki banany, miksuję.

Podana ilość cukru jak zwykle orientacyjna. Zawsze spróbujcie zanim podacie. Można zastąpić miodem.

Mieszam z mlekiem i mlekiem ukwaszonym. Schładzam w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Pycha! ja dziś robiłam jagodowo-malinowy na maślance :)

    OdpowiedzUsuń
  2. warto, warto namęczyć się trochę przy tych porzeczkach dla takiego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny koktajl! Porzeczki bardzo lubię a w połączeniu z bananem muszą swietnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziwię się dlaczego nigdy nie połączyłam w koktajlu tych dwóch smaków. bo oba uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety kuchenne i kosz smakowitości :) Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przy przecieraniu przez sito na szczęście część ogonków można zostawić, więc w dokładnego Kopciuszka nie trzeba się bawić ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */