Podobno nie powinno się łączyć świeżych ogórków z pomidorami, bo zawarty w ogórkach enzym askorbinowy niszczy witaminę C w pomidorach.
Na szczęście ten, kto wymyślił kiedyś sałatkę szopską nie miał pojęcia o chemii, więc dzisiaj mogę Wam zaserwować kolejne danie pochodzące z Bułgarii (kto jak kto, ale oni też wiedzą co to znaczą upały!).
Sałatka szopska jest prosta, pewnie wiele osób przygotowuje ją nie mając pojęcia, że to danie ma jakąkolwiek nazwę.
W oryginale dodaje się bułgarski ser owczy, ale przecież z fetą też jest smaczna.
I już nic nie piszę, bo ten upał jest morderczy.
Składniki:
1 cebula (użyłam czerwonej)
3-4 pomidory
2 czerwone papryki
1 ogórek sałatkowy
150 g sera feta
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
[Listonic]
Sposób przygotowania:
Cebulę obieram, kroję w cienkie półtalarki. Wkładam do miski i zasypuję solą.
Pomidory kroję w półplasterki, ogórek w kostkę. Papryki kroję na pół, wyjmuję gniazda nasienne, dzielę jeszcze raz na pół i każdą ćwiartkę kroję w paski. Aha, wszystko myję, oczywiście.
Wszystkie warzywa doprawiam odrobiną soli i pieprzem, lekko mieszam. Polewam octem i oliwą, znowu mieszam.
Po wierzchu posypuję pokrojonym w kostkę serem feta. Można posypać posiekaną natką pietruszki, a niektórzy dodają też czarne oliwki.
wtorek, 13 lipca 2010
Sałatka szopska
Etykiety:
feta,
kuchnia bułgarska,
lato,
ogórki,
papryka,
pomidory,
przekąski,
sałatki i surówki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gdy byłam w Bułgarii kilkukrotnie jadłam sałatkę szopską, niestety raz lepszą, raz gorszą, a przecież tak trudno ją zepsuć
OdpowiedzUsuńchoć może to jak z polską mizerią, niby banalne, a jednak nie zawsze i każdemu wychodzi
ja wolę fetę niż ser bułgarski :)
OdpowiedzUsuńi powiem jeszcze - tę polską favitę
w taki upał świeże warzywa i owoce smakują najbardziej. na nic innego nie ma sił :-) i ta nazwa.. rzeczywiście nie wiedziałam, że tak jest.
OdpowiedzUsuńwolno łączyć czy nie wolno- ważne że smakuje. jakbyśmy teraz rozmyślali o tym czego nam nie wolno i co jest dla nas niezdrowe skończylibyśmy na jedzeniu kiełków
OdpowiedzUsuńTo typowa sałatka robiona przez mojego Tatę. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką sałatkę. Jest podobana do greckiej, a tą też uwielbiam. Super na upalne dni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych sałatek:) daaawno jej już nie jadłam i narobiłaś mi smaka:) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńTak samo ogórek z pomidorem łączy się w sałatce greckiej i jest pyszna :) A tą też z chęcią wypróbuję :) A ja zapraszam do siebie na deserek z mascarpone :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej takie smakują podczas lata, mniam!
OdpowiedzUsuńW BG często paprykę się opieka przed włożeniem do sałatki - jest słodsza, no i nie ma skórki, pozdrawiam,
OdpowiedzUsuń->Wiola: Opieczenie papryki to zawsze dobry pomysł :) Sałatka na pewno zyskuje.
OdpowiedzUsuń