wtorek, 13 lipca 2010

Sałatka szopska

Podobno nie powinno się łączyć świeżych ogórków z pomidorami, bo zawarty w ogórkach enzym askorbinowy niszczy witaminę C w pomidorach.
Na szczęście ten, kto wymyślił kiedyś sałatkę szopską nie miał pojęcia o chemii, więc dzisiaj mogę Wam zaserwować kolejne danie pochodzące z Bułgarii (kto jak kto, ale oni też wiedzą co to znaczą upały!).

Sałatka szopska jest prosta, pewnie wiele osób przygotowuje ją nie mając pojęcia, że to danie ma jakąkolwiek nazwę.

W oryginale dodaje się bułgarski ser owczy, ale przecież z fetą też jest smaczna.

I już nic nie piszę, bo ten upał jest morderczy.



Składniki:

1 cebula (użyłam czerwonej)
3-4 pomidory
2 czerwone papryki
1 ogórek sałatkowy
150 g sera feta
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

[Listonic]

Sposób przygotowania:

Cebulę obieram, kroję w cienkie półtalarki. Wkładam do miski i zasypuję solą.
Pomidory kroję w półplasterki, ogórek w kostkę. Papryki kroję na pół, wyjmuję gniazda nasienne, dzielę jeszcze raz na pół i każdą ćwiartkę kroję w paski. Aha, wszystko myję, oczywiście.

Wszystkie warzywa doprawiam odrobiną soli i pieprzem, lekko mieszam. Polewam octem i oliwą, znowu mieszam.

Po wierzchu posypuję pokrojonym w kostkę serem feta. Można posypać posiekaną natką pietruszki, a niektórzy dodają też czarne oliwki.

12 komentarzy:

  1. Gdy byłam w Bułgarii kilkukrotnie jadłam sałatkę szopską, niestety raz lepszą, raz gorszą, a przecież tak trudno ją zepsuć

    choć może to jak z polską mizerią, niby banalne, a jednak nie zawsze i każdemu wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wolę fetę niż ser bułgarski :)

    i powiem jeszcze - tę polską favitę

    OdpowiedzUsuń
  3. w taki upał świeże warzywa i owoce smakują najbardziej. na nic innego nie ma sił :-) i ta nazwa.. rzeczywiście nie wiedziałam, że tak jest.

    OdpowiedzUsuń
  4. wolno łączyć czy nie wolno- ważne że smakuje. jakbyśmy teraz rozmyślali o tym czego nam nie wolno i co jest dla nas niezdrowe skończylibyśmy na jedzeniu kiełków

    OdpowiedzUsuń
  5. To typowa sałatka robiona przez mojego Tatę. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taką sałatkę. Jest podobana do greckiej, a tą też uwielbiam. Super na upalne dni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna sałatka, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedna z moich ulubionych sałatek:) daaawno jej już nie jadłam i narobiłaś mi smaka:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak samo ogórek z pomidorem łączy się w sałatce greckiej i jest pyszna :) A tą też z chęcią wypróbuję :) A ja zapraszam do siebie na deserek z mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. najbardziej takie smakują podczas lata, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. W BG często paprykę się opieka przed włożeniem do sałatki - jest słodsza, no i nie ma skórki, pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  12. ->Wiola: Opieczenie papryki to zawsze dobry pomysł :) Sałatka na pewno zyskuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */