Sposób krojenia jest dowolny, ważne tylko, by nie smażyć wszystkiego zbyt długo. Warzywa mają stawiać lekki opór zębom. Papki zostawmy niemowlętom :)
Ponieważ cukinia i marchewka są bardzo słodkie, lubię dodatek szczypiorku, którego ostrzejszy smak przełamuje słodycz reszty warzyw.
Co do ziół – najczęściej używam natki, z tego względu, że najłatwiej ją kupić i nie muszę specjalnie planować zakupów, ale dodatek tymianku jest tu zawsze mile widziany :)
Smacznego!
Składniki:
(na 2-3 porcje)
ok. 300 g makaronu świderki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 cukinie
3 marchewki
pęczek szczypiorku
pęczek świeżych ziół: natki lub tymianku lub oregano
oliwa do smażenia
sól, pieprz
[Listonic]
Sposób przygotowania:
Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w talarki. Wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażę przez około pięć minut. Od razu posypuję solą i pieprzem.
Czosnek miażdżę płaską stroną noża, kroję na cienkie plasterki i dodaję do cebuli na około minutę.
Marchewkę myję, obieram i kroję na plasterki lub na zapałkę. Dodaję do cebuli i czosnku na kolejne pięć minut.
Cukinię myję, przekrawam na pół i jeśli cukinie są już dość stare wybieram pestki. Kroję cukinię na paseczki lub w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję posiekane zioła.
Wszystko doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Smażę często mieszając aż cukinia nieco zmięknie, ale nadal będzie przyjemnie chrupka. Tuż przed podaniem dodaję pokrojony szczypiorek. Nie ma się zesmażyć, a tylko odrobinę zmięknąć pod wpływem temperatury.
Dodaję ugotowany makaron i wszystko mieszam na patelni. Przekładam na ogrzany półmisek i podaję.
Bardzo lubię takie obiadki,szczególnie latem:)
OdpowiedzUsuńMniaM:)
a jakis pomysl na inne warzywo zamiast cukinii? bo nie polubilysmy sie ;)
OdpowiedzUsuńA ja mam propozycję i prośbę jednocześnie - mogłybyście do katalogu przepisów dodać dział 'dla początkujących' lub 'banalnie łatwe' - dla ułatwienia początkującym kulinarnie studentkom :)
OdpowiedzUsuńO fajny pomysl, mam swiderki ..ale cukini brak
OdpowiedzUsuńFajne danko;-)
OdpowiedzUsuńi tyyyle pysznych ziół :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńfajne to lato na talerzu
OdpowiedzUsuńo proszę a ja właśnie pomysłu na lekki obiad szukałam :) dziękuję!
OdpowiedzUsuń->ucieczka: Właściwie możesz użyć takich warzyw jakie Ci przyjdą do głowy, brokuły będą w sam raz. Inne, bardzo przeze mnie lubiane zestawienie, to cebula, czosnek, papryka, marchewka i kukurydza.
OdpowiedzUsuń->Anonimowy: Trochę mi trudno określić co jest trudne, a co proste, bo dla niektórych naleśniki to banał, a innym zawsze się rozwalają na patelni ;) Ale myślę, że trzeba będzie zrobić kilka przepisów z cyklu "szkoła gotowania" czy jak tam to nazwać. Pewnie po wakacjach się za to wezmę.
I jak zwykle dziękuję wszystkim za komentarze :) A teraz muszę lecieć, bo jestem prawie spóźniona!
Podałam z makaronem ryżowym. Pycha
OdpowiedzUsuńagus
OdpowiedzUsuńNapisze, a niech sie smieja! Pierwszy raz jadlam cukinie:)
Wspaniala potrawa! Maz po rekach calowal;) a my raczej miesne obiady tylko:)
Dziekujemy:)
Nigdy do tej pory nie komentowałam Waszych przepisów, ale nie wypada, skoro robię ten zestaw już kolejny raz ;) Zachwyca mnie prostota tego dania i naprawdę objadamy się tym jak bąki :) Przepyszne, choć niektórym może się wydawać banalne.
OdpowiedzUsuńGE-NIA-LNE! CUDO. DZIĘKI ZA PRZEPIS;]
OdpowiedzUsuńkolejny chochelkowy przepis zagościł na moim stole :) zdrowe, pyszne i lekkie danie. Wypróbowałam też makaronu z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami... palce lizać!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :)) Pozdrawiam i smacznego! :)
OdpowiedzUsuń