wtorek, 20 lipca 2010

Świderki z cukinią i marchewką

Kolejny letni obiad, który uwielbiam. Świeże, kolorowe warzywa wyglądają pięknie na talerzu i zachęcają do jedzenia. Przyznam się szczerze, że wolę pieczone warzywa, ale lato, co ciągle powtarzam, nie zachęca do włączania piekarnika, więc przerzuciłam się na dania przygotowywane na patelni.

Sposób krojenia jest dowolny, ważne tylko, by nie smażyć wszystkiego zbyt długo. Warzywa mają stawiać lekki opór zębom. Papki zostawmy niemowlętom :)

Ponieważ cukinia i marchewka są bardzo słodkie, lubię dodatek szczypiorku, którego ostrzejszy smak przełamuje słodycz reszty warzyw.

Co do ziół – najczęściej używam natki, z tego względu, że najłatwiej ją kupić i nie muszę specjalnie planować zakupów, ale dodatek tymianku jest tu zawsze mile widziany :)

Smacznego!




Składniki:
(na 2-3 porcje)

ok. 300 g makaronu świderki

1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 cukinie
3 marchewki
pęczek szczypiorku
pęczek świeżych ziół: natki lub tymianku lub oregano
oliwa do smażenia
sól, pieprz

[Listonic]

Sposób przygotowania:

Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.

Cebulę kroję w talarki. Wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażę przez około pięć minut. Od razu posypuję solą i pieprzem.
Czosnek miażdżę płaską stroną noża, kroję na cienkie plasterki i dodaję do cebuli na około minutę.

Marchewkę myję, obieram i kroję na plasterki lub na zapałkę. Dodaję do cebuli i czosnku na kolejne pięć minut.

Cukinię myję, przekrawam na pół i jeśli cukinie są już dość stare wybieram pestki. Kroję cukinię na paseczki lub w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję posiekane zioła.

Wszystko doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Smażę często mieszając aż cukinia nieco zmięknie, ale nadal będzie przyjemnie chrupka. Tuż przed podaniem dodaję pokrojony szczypiorek. Nie ma się zesmażyć, a tylko odrobinę zmięknąć pod wpływem temperatury.

Dodaję ugotowany makaron i wszystko mieszam na patelni. Przekładam na ogrzany półmisek i podaję.

16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie obiadki,szczególnie latem:)
    MniaM:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakis pomysl na inne warzywo zamiast cukinii? bo nie polubilysmy sie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam propozycję i prośbę jednocześnie - mogłybyście do katalogu przepisów dodać dział 'dla początkujących' lub 'banalnie łatwe' - dla ułatwienia początkującym kulinarnie studentkom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O fajny pomysl, mam swiderki ..ale cukini brak

    OdpowiedzUsuń
  5. i tyyyle pysznych ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o proszę a ja właśnie pomysłu na lekki obiad szukałam :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. ->ucieczka: Właściwie możesz użyć takich warzyw jakie Ci przyjdą do głowy, brokuły będą w sam raz. Inne, bardzo przeze mnie lubiane zestawienie, to cebula, czosnek, papryka, marchewka i kukurydza.

    ->Anonimowy: Trochę mi trudno określić co jest trudne, a co proste, bo dla niektórych naleśniki to banał, a innym zawsze się rozwalają na patelni ;) Ale myślę, że trzeba będzie zrobić kilka przepisów z cyklu "szkoła gotowania" czy jak tam to nazwać. Pewnie po wakacjach się za to wezmę.

    I jak zwykle dziękuję wszystkim za komentarze :) A teraz muszę lecieć, bo jestem prawie spóźniona!

    OdpowiedzUsuń
  8. Podałam z makaronem ryżowym. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. agus

    Napisze, a niech sie smieja! Pierwszy raz jadlam cukinie:)
    Wspaniala potrawa! Maz po rekach calowal;) a my raczej miesne obiady tylko:)
    Dziekujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy do tej pory nie komentowałam Waszych przepisów, ale nie wypada, skoro robię ten zestaw już kolejny raz ;) Zachwyca mnie prostota tego dania i naprawdę objadamy się tym jak bąki :) Przepyszne, choć niektórym może się wydawać banalne.

    OdpowiedzUsuń
  11. GE-NIA-LNE! CUDO. DZIĘKI ZA PRZEPIS;]

    OdpowiedzUsuń
  12. kolejny chochelkowy przepis zagościł na moim stole :) zdrowe, pyszne i lekkie danie. Wypróbowałam też makaronu z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami... palce lizać!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki :)) Pozdrawiam i smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */