Sporo lat temu, gdy dopiero zaczynałam gotowanie i moim największym osiągnięciem były pieczone udka kurczaka, do wszystkiego sypałam co niemiara przypraw. Na szczęście z czasem zrozumiałam, że dużo nie zawsze znaczy dobrze i teraz najbardziej lubię potrawy z kilku składników, gdzie smaki harmonijnie się łączą i nie trzeba dwóch stron na spisanie listy potrzebnych rzeczy.
Nie ukrywam, że wrodzone lenistwo też ma tu spore znaczenie ;)
Ten sposób przygotowywania kurczaka jest idealny na lato, mięso jest miękkie i delikatne, świetnie pasuje do przeróżnych warzyw i na pewno nie obciąża zbyt mocno żołądka.
Anka
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
duża garść oberwanych listków tymianku
[Listonic]
Sposób przygotowania:
Wrzucam do moździerza czosnek, sól i pieprz, dokładnie rozgniatam. Dodaję tymianek, oliwę i sok z cytryny, ucieram na pastę.
Pierś z kurczaka dzielę na duże plastry, lekko rozgniatam ręką. Wkładam do miski i dokładnie obtaczam w tymiankowej paście. Odstawiam przynajmniej na godzinę.
Jeśli nie macie moździerza, to po prostu wymieszajcie wszystkie składniki w misce. Tylko bardzo drobno posiekajcie czosnek.
Rozgrzewam dużą patelnię i kładę na nią kawałki kurczaka. Oliwa prawdopodobnie już nie będzie potrzebna. Obsmażam z obydwu stron, ale bardzo krótko, żeby nie przypalić czosnku. Podlewam wodą (powiedzmy, że wlałam pół szklanki) i duszę na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki (zależy od grubości mięsa, ja lubię dość miękki i zajęło mi to około 20 minut).
Podaję z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.
środa, 28 lipca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię tymianek, moim zdaniem jest to najlepsze zioło do kurczaka:)
OdpowiedzUsuńfajne aromatyczne miesko:) musi byc smaczne:)
OdpowiedzUsuńFajne danie;-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście tymianek to jedno z najlepszych ziół do kurczaka.
jaki pyszny ten kurczak! z pewnością bardzo aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńja też zwykle przesadzałam z ilością przypraw. a tymianek to taki raczej nie znany.. na razie
OdpowiedzUsuńkurczak to moje ulubione miesko. Bardzo lubie dodawac do niego zioła ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki kurczaczek w tymianku. Bardzo lubię mięsko z kurczaka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziś znalazłam ten przepis i wiadomo, co będzie na obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ta strona podoba, pozdrawiam!
->Aneta: Bardzo nam miło, że Ci się podoba :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńZrobilam i bylo pyszne! Jestescie dla mnie nieustajaca inspiracja, dzieki Waszej stronie w koncu zaczelam przygotowywac miesa, za ktorymi moj facet przepada a o ktorych nie wiedzialam wiele. Gotowanie wg waszych przepisow to prawdziwa przyjemnosc!dzieki:)
OdpowiedzUsuńwykalaczka