czwartek, 12 sierpnia 2010

Melon z szynką parmeńską

To błyskawiczna i smakowita przekąska na letni dzień: przygotowuje się ją równie szybko, jak znika z talerza. Dla debiutujących w kuchni, zabieganych oraz smakoszy. Wystarczy cząstki melona owinąć plasterkami szynki długodojrzewającej (parmeńska, szwarcwaldzka, etc.), ułożyć na półmisku i postawić na stole.

Smak moich wakacji we Francji A.D. 2003 i w Brukseli A.D. 2010 :)

Składniki:

  • 1 dojrzały melon galia
  • 80-100g szynki długodojrzewającej (na ogół są pakowane w takich ilościach)

Sposób przygotowania:

Melona kroję na pół, łyżką wyjmuję nasiona, każdą połówkę kroję na 4-5 części. Zdejmuję skórkę.

Plasterki szynki kroję wzdłuż na pół (Madame zawsze odkrawała z nich tłuszcz), każdą cząstkę melona owijam połówką plasterka, układam na półmisku i podaję.

11 komentarzy:

  1. połączenie wprost idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam po raz pierwszy we Włoszech kilka lat temu, taka przystawka zdecydowanie weszła w nasze domowe menu (:

    OdpowiedzUsuń
  3. zaskakuje takie owocowe mięsne połaczenie. ale rzeczywiście ciekawie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  4. są świetne!Jadłam je pare miesięcy temu cudoo!
    :]

    OdpowiedzUsuń
  5. ratunku. Przy tej potrawie dałaś taga wegetariańskie...
    Chyba, że szynka parmeńska jest sojowa....

    OdpowiedzUsuń
  6. Malgorzata: upsss, faktycznie! dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wypasy! Mnie się to kojarzy z przekąską z wyższych sfer...
    A przecież zasadniczo każdy może sobie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna przekąska na te upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W niektórych krajach odkrawanie tluszczu z dlugodojrzewajacej szynki to swietokradztwo kulinarne i bon tonowa zbrodnia. Co kraj, to obyczaj. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie połączenie, juz niedługo i u mnie pojawi sie taka przekaska.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */