środa, 29 września 2010

Brokuły w słodko-ostrym jogurtowym sosie

Brokuł, jak to brokuł – jedni go lubią, inni nie.
U mnie w domu jestem chyba jedyną osobą, która go lubi. Mąż toleruje, syn czasami się skusi, a córka jasno głosi swoją niechęć.

Ale ten sos! Jest absolutnie cudowny i będę go używała do wszystkiego :) Może jutro upiekę sobie dynię i poleję tym sosem.

Bardzo polecam.


Składniki:

1 ugotowany brokuł

1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaparów osączonych z zalewy
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1-2 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (użyłam Bałkańskiego firmy Maluta, mój ulubiony)

dodatki: posiekany szczypiorek, prażone orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Czosnek obieram, kapary dokładnie odsączam z zalewy. Wszystkie składniki sosu wrzucam do blendera i miksuję.

Podzielony na różyczki brokuł układam na półmisku, polewam sosem. Posypuję szczypiorkiem lub/i orzechami.

2 komentarze:

  1. ja bardzo je lubię i w takim wydaniu też mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię brokuły i chętnie bym zjadła z takim sosikiem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */