Kochani Czytelnicy, mamy dla Was nowy konkurs i nowe nagrody. Mamy pierwszego prawdziwego Sponsora! :) Jest nim sklep namoimstole.pl , gdzie można zaopatrzyć się w piękną porcelanę, zastawę stołową, sztućce, akcesoria do win i drinków, naczynia do zapiekania, filiżanki, kubki i talerze. Sklep oferuje produkty światowych marek, m.in. Villeroy&Boch, Kahla i Sagaform. Warto tu zajrzeć w poszukiwaniu prezentów ślubnych.
Nagrodami w naszym konkursie są dwie miski Sagaform Parrot: jedna w niebieskie wzory i druga w pomarańczowe (obie mają 24 cm średnicy i 15 cm wysokości). Więcej o miskach na stronach sklepu.
Miski są śliczne, o czym zaświadcza Chuda Chochelka, która ma je przed sobą w chwili pisania tych słów i sama chętnie by taką wygrała ;)
Co trzeba zrobić, żeby wygrać?
W komentarzu do tej notki prosimy umieścić przepis na Waszą ulubioną sałatkę, którą można przygotować z dosłownie trzech-czterech składników (nie licząc sosu). Miski trafią do autorów dwóch receptur, które najbardziej przypadną nam do gustu. Nie wykluczamy, że niektóre z nich wykorzystamy w serwisie.
Kwestie formalne:
1. jeden uczestnik może zgłosić tylko jeden przepis;
2. przy wpisach prosimy umieszczać swój nick i e-mail;
3. konkurs trwa dwa tygodnie – przyjmowanie zgłoszeń kończy się 20 października o północy;
4. nasz werdykt ogłosimy najdalej 23 października.
Życzymy powodzenia w konkursie i czekamy na Wasze przepisy :)
środa, 6 października 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A czemu by nie powalczyc o miske :)
OdpowiedzUsuńSalatka z mlodego szpinaku, bazyli i sliwek
150g mlodego szpinaku
1 szklanka porwanych lisci bazyli
2 ogromne śliwki lub kilka mniejszych, wypestkowanych i pokrojonych w plasterki
sos
1 lyzka oliwy z oliwek, 1 lyzka soku z limonki, 1 lyzka soku z pomaranczy, 1 lyzeczka octu balsamicznego, 1/2 lyzeczki skorki otartej z cytryny, 1/2 lyzeczki skorki otartej z pomaranczy,sol i pieprz do smaku.
Skladniki salatki mieszamy. Przygotowujemy sos: oliwe ucieramy z sokiem cytrynowym i pomaranczowym, octem, skorka cytrynowa i pomaranczowa; lekko doprawiamy sola i pieprzem. Sosem polewamy skladniki salatki, delikatnie mieszamy. Calosc posypujemy odrobina soli i pieprzu (najlepiej grubo mielonego). Podajemy od razu :)
To pisalam ja, Iv, kokoko.blog@gmail.com :)
Kapusta pekińska - 1 średnia sztuka
OdpowiedzUsuńKukurydza - puszka
słonecznik łuskany uprażony na suchej patelni z solą - ilość zależna od własnego gustu
Kapustę pokroić, kukurydzę osączyć, słonecznik uprażyć i ostudzić. Zmieszać ze sobą te 3 składniki. Dodać majonez, doprawić pieprzem i ew. solą (gdyby dla kogoś było za mało soli w słoneczniku). Dla nas poezja:)
pozdrawiam obie Chochelki:)
a zapomniałam podać maila:) jolantamarel@wp.pl
OdpowiedzUsuńja też postanowiłam wziąć udział w zabawie, proponuję bardzo prostą ale jakże smaczną sałatkę ziemniaczaną, nie trzeba dużo składników a jest pyszna!
OdpowiedzUsuńSkładniki: 1 kg ziemniaków, 200 ml bulionu
Marynata: 4 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier, szczypiorek, 1 duża cebula
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w plastry (jeszcze ciepłe) i zalewamy ciepłym bulionem. Przygotowujemy marynatę: ocet, olej, cukier oraz przyprawy mieszamy, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Marynatą polewamy ziemniaki, mieszamy delikatnie. Sałatka musi trochę postać by marynata oraz bulion wsiąknęły w ziemniaki :)
wrobel.marta86@gmail.com
Miałam ogromny dylemat, którą z sałatek wybrać, ale ostatecznie stanęło na tej:
OdpowiedzUsuń- Tortellini z ulubionym nadzieniem gotujemy i odcedzamy
- Pomidory kroimy w kostkę
- W proporcjach 1:1 mieszamy jogurt naturalny i majonez (najlepiej domowej roboty!), a następnie dodajemy sól, pieprz i czosnek (ilość według własnych preferencji)
- Całość mieszamy i serwujemy. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
marysiabanach@wp.pl
Ojjj aż nabrałam ochoty na sałatkę w tak pięknej misce :)
OdpowiedzUsuńprzepis:
ryż
wędzony kurczak/ewentualnie gotowany
ananas lub jeśli ktoś nie lubi na słodko kukurydza
sos:
majonez, sól, pieprz
ryż gotujemym, Kurczaka rozdrabniamy na małe kawałeczki i pozbywamy się skóry. Ananasa kroimy na drobne kawałeczki. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i pyszna kolacja gotowa :)
Sissi.
mail: 5adh@wp.pl
Sałatka brokułowo-ziemniaczana
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- brokuły
- ugotowane ziemniaki ("zwyczajne" albo w mundurkach)
- ser feta
- słonecznik
- ząbek czosnku
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na plastry i podsmażyć. Brokuły podzielic na różyczki i ugotować, a słonecznik uprażyć na patelni. Fetę pokroić.
Wszystko wymieszać, doprawić według uznania i wcinać :)
Smacznego!
Ally (mail: ally-lp@o2.pl)
Moja ulubiona to sałatka z paluszków krabowych.
OdpowiedzUsuń200 - 250 g paluszków krabowych
250 g sera żółtego
puszka kukurydzy konserwowej
pół puszki ananasa
sos: 5 łyżek majonezu, pieprz, sól, curry
Paluszki krabowe kroimy w cienkie plasterki, ser żółty kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, ananasa kroimy na małe kawałeczki. Wszystko mieszamy razem. Majonez mieszamy dokładnie z przyprawami (sporo curry) i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki i potem jemy.
Jest naprawdę wspaniała.
shinju email: shinju1@wp.pl
Sałatka z tortellini
OdpowiedzUsuńskładniki:
-1op tortellini z miesem
- 2szt pora
- puszka ananasa
- 2 kostki rosołowe
- koperek
- sól i pieprz
- majonez
Gotujemy wodę na tortellini, rozpuszczamy w niej kostki rosołowe, wrzucamy tortellini i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu należy je odcedzić i ostudzić.
Następnie dokładnie myjemy pory, usuwamy uszkodzone liście i drobno kroimy.
Tortellini mieszamy z porem i pokrojonym na mniejsze kawałki ananasem, dodajemy dużo posiekanego koperku, doprawiamy pieprzem. Sałatkę wymieszać z majonezem.
Odstawić na chwilę by się "przegryzła".
Podawać schłodzoną.
Smacznego! ;)
mail: aleksa_dr@wp.pl
Ulubiona sałatka oscypkowa:
OdpowiedzUsuńśredniej wielkości oscypek
por
puszka czerwonej fasoli bez sosu
oliwa z oliwek
sól pieprz
Na tarce zetrzeć oscypka i białą część pora (objętościowo powinno być pora i oscypka mniej więcej po równo). Fasolę osączyć, dorzucić do oscypka i pora. Wymieszać. Dodać około dwóch łyżek oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka intensywna w smaku, ale bardzo smaczna.
Dorota
dorota6122@wp.pl
hehe, jak wszyscy to wszycy, babcia tez ;)
OdpowiedzUsuńoto mój ulubiony i bardzo prosty przepis:
Serowy przekładaniec
składniki:
-jajka na twardo 4-6 sztuk (albo więcej w zależności ile się chce zrobić sałatki)
-pomidory, też ok. 4 duzych sztuk
- utarty żółty ser, zwykły lub wędzony
-sos smietanowo/majonezowy w dowolnych proporcjch
jajka i pomidory kroimy w plastry, ser ucieramy na duzych oczkach
kolejno układamy warstwami jajka,pomidory i sypany ser, całość zalewamy sosem.
Siermiężne i nieskomplikowane ale smaczne i bardzo sycace :)
Skoro ma być prosto i mało składników, dobrze by też było, żeby było nie tylko smacznie, ale i pożywnie, prawda? :>
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1. sałatę (jaką, kto woli, ja preferuję lodową, bo UWIELBIAM)
2. połowę cebuli czerwonej
3. 0,5 - 1 kg fasolki szparagowej (żółta prezentuje się ciekawiej, ale zielona jest wg mnie smaczniejsza - co kto lubi ;))
No i sos:
- 1/4 kubeczka oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii (można też użyć suszonej, ale traci się wtedy ten cudowny zapach świeżej bazylii...)
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy fasolkę. Odcedzamy. W czasie, kiedy fasolka się gotuje możemy przygotować cebulę i sos. Cebulę kroimy na cienkie krążki i namaczamy przez parę minut (im dłużej, tym cebula będzie miała łagodniejszy smak, maks. 10 min). Odcedzamy cebulę i delikatnie osuszamy. Do kubeczka z oliwą dodajemy bazylię, posiekany lub zmiażdżony czosnek, parę kropel soku z cytryny, sól i pieprz i mieszamy. Do miski przekładamy fasolkę, cebulę, porwane na drobne kawałki liście sałaty i polewamy sosem. Wszystko razem mieszamy. I odstawiamy na jakiś czas, do "przegryzienia".
Sałatka wygląda przepysznie i kolorowo. Smakuje też niczego sobie :) Poza tym fasolka zawiera dużo witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B, a cebula działa jak naturalny antybiotyk, co w sezonie jesienno-zimowym może się przydać ;) Naprawdę polecam.
Kethy,
kethy@o2.pl
jako, że nie jadam mięska w UWIELBIAM WARZYWA... z nietypowymi zestawieniam
OdpowiedzUsuńmój hit, który uwielbiam
- garstka suszonych glonów wakame - sporo pecznieją / lub pociac poł płata norii
- 2 średnie marchewy
- pół twardego jabłka
- serek ziarnisty 1 op
- sok z cytryny - 2łyzeczki
= opcjonalnie ziarna dyni lub słonecznika lub innego chrupiącego kąska orzechowego- posypać dekoracyjnie
Glony namoczyć aż napęcznieją pokroić na drobniejsze paski. Marchewki obrać i zetrzeć na średnich okach, jabłuszko obrać i również zetrzeć. Razem wymieszać starte by puściły soki, dodać soku z cytryny, dodać glony i serek. Wymieszać porządnie.
Słodycz jabłka i chrupkość marchewy z gumowato- słonym glonem i biały neutralny serek. Dla mnie połączenie uzależniające, zjadam je codziennie na kolacje lub drugie śniadanie. Przyjemność wzrasta gdy w kęsie znajdzie sie chrupki orzech lub ziarenko:)
pozdrawiam Marta. baczynska.m@gmail.com
Piers kurczaka z grilla
OdpowiedzUsuńkilka pieczarek
cebula
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, papryka ostra, cukier, ocet winny
kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i pieczarki w talarki. Pieczarki sparzyć, wszystko wymieszać z koncentratem i przyprawić do smaku.
Aaaa! Boskie miski! :-) Oto przepis na najlepszą sałatkę na świecie! :-)
OdpowiedzUsuńSałatka koperkowa
Składniki:
300 g sera salami
1 pęczek koperku
1 puszka kukurydzy
3-4 łyżki majonezu (tylko tyle by skleić pozostałe składniki)
Przygotowanie:
Odsączyć kukurydzę, posiekać koperek, ser zetrzeć na grubej tarce. Połączyć wszystkie składniki razem. Majonezu dodajemy tyle by sałatka była w miarę zwięzła (gdy dodamy go za dużo sałatka może popłynąć).
Pozdrawiam i życzę smacznego! :-)
poswix, poswiata@gmail.com
No to i ja dodam swoja wloska salatke z brokulami i jajkiem.
OdpowiedzUsuńSkladniki (na 4 osoby):
- 4 jajka
- 300 g brokul
- 2 male pory
- troche estragonu do przybrania
Sos:
- 4 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 2 lyzeczki miodu
- 1 lyzka kaparow (odsaczonych)
- 2 lyzki posiekanego estragonu
- sol i pieprz
Jajka ugotowac na twardo, brokuly pokroic na rozyczki i gotowac na parze przez 3 minuty, pory pokroic w grube plastry i dodac do brokulow, gotowac jeszcze przez 2 minuty. Jajka obrac i pokroic na spore kawalki.
Zmieszac skladniki sosu, przyprawic sola i pieprzem. Wrzucic do sosu brokuly i pora, wymieszac, dodac jajka i estragon (opcjonalnie). Najlepiej smakuje z domowym, pelnoziarnistym chlebem :)
Sałatka powiadacie taka ulubiona ? tak na teraz;)
OdpowiedzUsuńto tylko taka:
zieloną sałatę umyć i porwać liście na drobne kawałki, jabłka umyć i pokroić w kosteczkę, śliwki umyć i też pokroić w kosteczkę lub paseczki i pomidory umyć i pokroić w kosteczkę wszystko razem wymieszać a teraz sos - oliwa kilka łyżek wymieszać z łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku - naprawdę polecam serdecznie :) mniam..
Niezawodna, pyszna, prosta
OdpowiedzUsuńSAŁATKA CZOSNKOWA
25 dk sera żółtego pokrojonego na małą kostkę
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku
majonez
Ananas kroimy na kawałki, mieszamy z serem, i kukurydzą. Dodajemy zgnieciony czosnek i 2- 3 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki
Pycha!
Mój adres mailowy
OdpowiedzUsuńbeolha@interia.pl
Witam, mama na imię Patrycja. Jeśli chodzi o sałatki, to z takim małoskładnikowych bardzo lubię taką:
OdpowiedzUsuńSałatka brokułowa z fetą
1 brokuł (nalepiej świeży)
puszka czerwonej fasoli
kostka sera feta
40 g płatków migdałowych
Sos: mały kubek jogurtu lub śmietany 9-12%, 2 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, sól i pieprz do smaku
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze pod przykryciem na półtwardo (ok. 5 minut). Zahartować. Fasolę odcedzić i opłukać. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Płatki migdałowe uprażyć do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni. Zrobić sos: jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, wcisnąć czosnek lub wsypać granulowany. Dodać sól i pieprz do smaku. Schłodzić. W salaterce ułożyć różyczki brokuła, wyłożyć fasolę i kawałki fety, delikatnie przemieszać. Przed podaniem zalać sosem i posypać płatkami migdałów.
Mój e-mail: mikimama@gazeta.pl
Dziękuję i życzę smacznego :)
I ja się zgłaszam, a co tam:) Ja lubię taką sałatkę:
OdpowiedzUsuńInsalata aranciata
*3 pomarańcze
*ok. 300g rukoli lub roszpunki
*2 średnie czerwone cebule
*1 szklanka (100g) pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
*sos z: 1/3 szklanki oliwy extra vergine,1/3 szklanki(90ml) czerwonego octu, sól i czarny pieprz
Pomarańcze obrać, usunąć pestki i ostrym nożem wyciąć białe włókna. Pokroić na grube plastry i każdy z nich przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Cebulę pokroić na cienkie plastry.
Włożyć do miski pomarańcze, rukolę, cebulę i oliwki. W innej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną zalać sałatkę.
Wymieszać potrząsając miską. Odstawić na 20 minut przed podaniem.
Pychota!:)
moja propozycja:
OdpowiedzUsuń- główka sałaty lodowej - porwać/posiekać
- 100 g sera pleśniowego (np. Błękitny Lazur) - pokroić/pokruszyć
- 50 g prażonych pestek słonecznika - posypać
- sos vinaigrette - polać
... i wymieszać! :-)
pozdrawiam!
Ania
leanna@op.pl
Witam, ale przepiękne miseczki! Moją ulubioną sałatką ostatnimi czasami jest sałatka brokułowa, pyszna, witaminowa, pożywna, syta, może być jako osobna potrawa:
OdpowiedzUsuńbrokuły podgotowane na pół twardo, podzielić na cząstki,
ser żółty starty na dużych otworach lub w drobną kostkę,
jajko na twardo posiekane w kostkę,
sos: majonez+jogurt+ sól+czosnek starty (lub sos w blenderze wymieszać wtedy czosnek się ładnie połączy z sosem.
Smacznego!!!!
a oto moja ulubiona sałatka:
OdpowiedzUsuń- winogrona różowe i zielone
- ser pleśniowy lazur (lub inny podobny)
- orzechy włoskie
- majonez + świeżo mielony pieprz
Winogrona poprzekrajać na połówki, usunąć pestki i wrzuciś do miski, dodać ser pokrojony w kostkę. Orzechy sparzyć i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i świeżym pieprzem. Schłodzić w lodówce przed podaniem minimum 2 godziny.
Smacznego!!
Pozdrawiam
Ola olapyt@poczta.onet.pl
Witam
OdpowiedzUsuńNasza ulubiona
Sałatka ziemniaczana
-Kilka ugotowanych ziemniaków w mundurkach
-Pierś z kurczaka
-Zielony ogórek
-Koper
-Sos czosnkowy
Ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę
Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy
Ogórka zielonego kroimy w półplasterki takie troszkę grubsze
Koper siekamy
Wszystkie składniki mieszamy w misce i łączymy sosem czosnkowym i koprem
Sos to tylko jogurt grecki 2-3 łyżki śmietany i 2-3 łyżki majonezu oraz kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
Naprawdę wyśmienita i gorąco polecam
Sałatka ziemniaczana
OdpowiedzUsuńulagrabarczyk@wp.pl
Pyszna sałatka z rukoli, gruszek, parmezanu i pinii
OdpowiedzUsuńduża garść rukoli
1 duża gruszka
kilka łyżek parmezanu z płatkach
50 g uprażonych orzechów piniowych
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
1 ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
Mieszamy oliwę z oliwek, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę sól i pieprz. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru do smaku.
Gruszkę obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Do miski wrzucamy rukolę i polewamy dressingiem. Posypujemy orzeszkami, parmezanem i plastrami gruszki. podajemy.
Pozdrawiam
kornik niepokornik@tlen.pl
Sałatka "Black and White": czarne oliwki, kozi ser, białko jaja, pieczone buraczki marynowane w occie balsamicznym. Czarny pieprz, biała sól i oliwa.
OdpowiedzUsuńPinkcake
pinkcake@gazeta.pl
Witam. Postanowiłam wziąć udział w konkursie. Podaję zatem przepis:
OdpowiedzUsuń- pomarańcza
- orzechy włoskie
- seler
- rodzynki
- do tego jedynie sos balsamiczny.
Idealnie pasuje do pieczeni.
SMACZNEGO!
vttm@wp.pl
Jedna z naszych ulubionych sałatek:
OdpowiedzUsuńkalafior (albo brokuły)
3-4 pomidory
5-6 jajek
sos:
majonez, sól, pieprz (można dodać też jogurt naturalny, wtedy jest mniej kalorycznie, ale traci nieco na smaku)
Kalafiora dzielę na dość duże różyczki, gotuję, ale nie można rozgotować, musi być raczej taki niedogotowany (to samo robię, jeśli to brokuły). Pomidory parzę, obieram ze skórki i dzielę na ósemki (jeśli mniejsze to na ćwiartki). Jajka muszą być ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki. Układam warstwowo, co jakiś czas polewając sosem.
Cząstki składników muszą być naprawdę duże. No i jest to duża, rodzinna porcja :)
Smacznego :)
kinga1212-71@o2.pl
Sałatka która średnio raz na dwa tygodnie u nas gości i robi ją się dosłownie w pare minut ;) raczej jest taka typowo obiadowa.
OdpowiedzUsuńskładniki:
1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
2 pomidory
1 czerwona lub zielona papryka
pół cebuli.
sos:
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego (ew śmietany, zamiennie co akurat mamy w lodówce)
pół łyżeczki curry
Przygotowujemy sos, żeby zdążył się lekko przegryżć - do szklanki dajemy majonez i ucieramy, dolewamy śmietany/jogurtu, mieszamy i na koniec dodajemy curry.
Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do miski i dosypujemy odrobinę soli by puściła sok. Kroimy w drobną kostkę kapustę pekińską, 2 pomidory bez skórki i paprykę, wszystko wrzucamy do miski z cebulą, polewamy sosem i mieszamy.
Sałatka pasuje do każdego rodzaju mięs i w szczególności do tłuczonych ziemniaków. Pycha ;)
ucieczka@o2.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMiseczki są urocze i do jednej z nich pasuje sałatka z cykorii:
OdpowiedzUsuńcykoria,cząsteczki mandarynek, pomidorki w cząstkach, musztarda i sos koktajlowy na bazie majonezu z pomarańczami, pomidorami, śmietaną, chrzanem i sosem tabassco . A wszystko dosmaczone solą, pieprzem i winiakiem :)
cukierniczekreacje@gazeta.pl
z mojej strony sałatka, w której zakochany jest mój Luby i chyba wszyscy znajomi- brokułowa z serem feta w sosie czosnkowym z prażonymi migdałami;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- mały brokuł
-pół opakowania sera feta pokrojonego w kostkę
- garść płatków migdałowych
- sos- kubeczek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, oregano lub zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Brokuł gotujemy na parze. Studzimy dzielimy na różyczki. W misce układamy warstwami różyczki brokuła, kosteczki fety. Całość zalewamy sosem i posypujemy na wierzchu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
pozdrawiam;)
Panna Malwinna
m.lollypops@gmail.com
Przepis na naszą sałatkę wakacyjną- idealna do grilla:
OdpowiedzUsuń-Główka sałaty lodowej, bądź mix sałat (można kupić taki w Biedronce)
- Ser sałatkowo-kanapkowy typu FETA
- 2-3 ogóreczki
- 2-3 pomidory
- ulubiony sos sałatkowy
Sałatę rwiemy, bądź gotową wkładamy do miski,
pozostałe składniki kroimy w kosteczkę i również dodajemy. Całość mieszamy i na 10 minut przed podaniem dodajemy sos. Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1) Pół średniej kapusty pekińskiej
2) 3 marchewki starte na dużych oczkach
3) 2 jabłka starte na dużych oczkach
4) Sos czosnkowy (majonez + czosnek + sól)
Surówka jest przepyszna do wszelkiego rodzaju mięs, ale i do zjedzenia jako osobne danie.
Pozdrawiam
xizia
Mój e-mail: xizia1@o2.pl
Wasze przepisy są GENIALNE!
OdpowiedzUsuńWarstwowa:
OdpowiedzUsuń~ czerwona FASOLA (puszka),
~ keczup (żeby zakryć fasolkę),
~ JAJKA na twardo w kostkę (ok.5jajek),
~ majonez (ile kto lubi),
~ czerwona PAPRYKA w kosteczkę.
Wszystko należy umieścić oczywiście w PIĘKNEJ MISIE.
Smacznego.
Przepraszam, o adresie zapomniałam
OdpowiedzUsuńs_am@interia.pl
A ja zapomniałam podać adres mailowy - Majana majanaboxing@gazeta.pl
OdpowiedzUsuńSałatka "chińska"
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- dwie paczki zupki chińskiej typu rosół z kury
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki
- 1 papryka
- sos będzie się składał z kilku łyżek majonezu, szczypty soli i pieprzu oraz jednej paczuszki proszku z zupki.
Wykonanie:
Kroimy ogórki i paprykę w kosteczkę. Dodajemy kukurydzę i pokruszony makaron z zupki (SUROWY!!!). Całość mieszamy z "sosem" i odstawiamy na godzinkę, aby makaron wchłonął majonez przez co zrobi się miękki i pyszny.
Sylwia G.
e-mail: sylwiagrzechowiak@wp.pl
Jest to moja ulubiona salatka, ktora robie bardzo czesto. Moze stanowic samodzielne danie lub dodatek do jakiegos dania.
OdpowiedzUsuńMysle, ze ta salatka fajnie prezentowalaby sie w tak ladnych miseczkach:)
Sałatka z suszonymi pomidorami
* 1/2 opakowania makaronu farfalle (kokardki) lub inny dowolny
* 1/2 lub 1 brokuł (w zależności od wielkości)
* 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
* oliwa z suszonych pomidorów
* sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i również ugotować, pomidory suszone pokroić w paseczki.
W misce wymieszać jeszcze ciepły makaron, brokuł i pomidory, dodać oliwę od pomidorów, dobrze doprawić solą i pieprzem.
Wymieszanie ciepłych składników powoduje, ze smaki lepiej się przenikają, makaron nasyca się smakiem i aromatem suszonych pomidorów.
Sałatkę odstawić na jakiś czas, aby wszystkie smaki się przegryzły i połączyły, a potem można już tylko smacznie zjadać.
aga, kulinarnespotkania@gazeta.pl
- Słoik siekanego selera w zalewie
OdpowiedzUsuń- Mała puszka dowolnych kiełków
- Puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo, drobno pokrojone
Dodać majonez i odrobinę pieprzu, wymieszać i wcinać!
Pozdrawiam :-)
Ania D. (viktoria17@op.pl)
Aaaaaa!!!!! Jak was czytam to mam ślinotok!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńSałatka makaronowa:
OdpowiedzUsuńkapusta pekińska (mała)
kukurydza (1 puszka)
ok 20 dag wędliny drobiowej
ogórek
makaron w kształcie ryżu (do kupienia w supermarketach)
majonez, sól, pieprz, jogurt naturalny
Kapustę pekińską kroimy, dodajemy odsączoną kukurydzę, wędlinę pokrojoną w kostkę oraz ugotowany makaron (na oko, ale ok. 1/3 opakowania). Ogórka trzeba starkować na tarce o grubych oczkach i zalać wrzątkiem a następnie dodać do pozostałych składników. Na koniec dodajemy majonez pół na pół z jogurtem oraz doprawiamy do smaku.
apus@autograf.pl
pozdrawiam
nieesia26
To ja się podzielę sałatką studencką:
OdpowiedzUsuńpuszka tuńczyka, puszka kukurydzy, parę ogórków kiszonych. Ogórki pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą. W wersji "na bogato" - dodać łyżkę majonezu.
Gwarantuję, że nie tylko studenci wcinają!
monizonik@wp.pl
Bukiet młodych marchewek podanych na paluszkach z cukinii z młodym bobem i greckim jogurtem szczypiorkowo-czosnkowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 młode marchewki
mała cukinia
garść ugotowanego i obranego bobu
na sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
ząbek czosnku
szczypta oregano suszonego
szczypta soli
pieprz mielony
kilka łodyżek szczypiorku
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobraną cukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jogurt grecki mieszamy w misecze z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku.
- Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.
anecia o4
anecia04@op.pl
Aneta Klimecka
www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl
Ostatnio na impezę składkową zrobiłam taką oto sałatkę:
OdpowiedzUsuńróżyczki brokułów (uprzednio ugotowane w osolonej wodzie) połączyłam z rodzynkami,uprażonym na patelni słonecznikiem i pokrojoną w dość drobną kostkę szynką konserwową. Sos zrobiłam z łyżki majonezu, 4-5 łyżek jogurtu, łyżeczki soku cytrynowego, soli i pieprzu. Długo, długo sałatka stała na uboczu przez nikogo niezauważona. (Pewno to wina niezbyt urodziwej miski ;)) W końcu zainteresowała się nią koleżanka-co-to- nienawidzi-rodzynek. Spróbowała. Pochwaliła. Wzięła dokładkę. Jako druga odważyła się koleżanka-co-to-nienawidzi-słonecznika. Taka sama reakcja. Trzecia była koleżanka co-o-rany jak-się-objadłam-zaraz-pęknę. Czwarta osoba krzyczała: Czemu zrobiłaś tak mało tej sałatki?! :)
Pozdrawiam
taka jedna ania
awitos@gazeta.pl
gratuluję! :) a my lubimy taką prostą:
OdpowiedzUsuńpół główki czerwonej kapusty szatkujemy i mieszamy ze startym jabłkiem. Dodajemy sos z pół szklanki jogurtu naturalnego zmieszanego z łyżką majonezu i doprawionego solą i pieprzem. Można dodać koperku. :)
verysugarfairy@gmail.com
sałatka, jedna z u nas aktualnych:
OdpowiedzUsuńsałatka:
*marchewka
*grube łodygi selera naciowego
*cukinia
sos:
* 75g jogurtu naturalnego
* dwie łyżeczki soku z cytryny
* łyżeczka musztardy
robimy:
* sos
* marchewkę i cukinię zetrzeć
* seler pokroić w talarki
* upajać się smakiem
karolka
nachtfalter@o2.pl
sałatka na winie !
OdpowiedzUsuńco się nawinie to wpada do miski :-)
podstawą jest kapusta pekinska tudzież sałata lodowa i sos czosnkowy - reszta w/g uznania lub zawartości lodówki :-)
zawsze się udaje i zawsze smakuje !
zmorka
kopesia@wp.pl
Sałatka amerykańska:
OdpowiedzUsuńSkładniki na sałatkę:
-sałata/kapusta pekińska(co, kto woli:))
-pierś z kurczaka
-kukurydza
-fasola czerwona z puszki
+sos:majonez, chrzan, jogurt naturalny
Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku i smażymy, aż do momentu zrumienienia. Sałatę lub kapustę kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy wcześniej odcedzone kukurydzę i fasolę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos w proporcjach zależnych od podniebienia kucharza:) Jeśli chcemy ostrzejszą sałatkę, wykorzystujemy więcej majonezu. Sos będzie delikatniejszy, gdy dodamy więcej jogurtu. Podajemy w dwóch oddzielnych miseczkach. Sałatka pyszna, że palce lizać! Smacznego!
olciak111
email: olciak111@wp.pl
Sałatka którą przedstawię jest szybka i prosta:)
OdpowiedzUsuń*makaron z zupek chińskich w ilości odpowiadającej oczekiwanej ilości( 2-4)
*kukurydza;marchewka;groszek(taki zestaw sałatkowy w 1 słoiku)
*opcjonalnie świeży ogórek pomidor
* jajko dla tych którzy lubią
aczkolwiek tak na prawdę można dodać dowolne ulubione składniki do makaronu, ja zawsze kupuję "rosół" i jeden wsypuję, wtedy ma taki lepszy smak. Na jeden makaron przypada pół szklanki wrzątku,. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy aż napęcznieje, wsypujemy składniki, doprawiamy sosem z majonezu i musztardy, opcjonalnie jogurtu naturalnego. Sałatka smakuje wszystkim, nie ma bez niej imprezy:)polecam
e-mail: anya_86@wp.pl
Sałatka, która mnie zaskoczyła miło
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcje:
5 1/2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki białego octu winnego
1 szalotka (ja ominęłam)
sól i pieprz do smaku
2 garście rzeżuchy
1/2 małej czerwonej cebuli
5 mandarynek
ok. 80-100 g sera pleśniowego
Wymieszać w słoiku oliwę, sok z pomarańczy, ocet i poszatkowaną szalotkę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dressing można przygotować dzień wcześniej i tylko przed użyciem należy doprowadzić go do temperatury pokojowej.
Rzeżuchę wymieszać z drobno poszatkowaną cebulą i ułożyć na talerzu. Mandarynki obrać ze skórki, pokroić w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż 1 cm). Posypać serem pleśniowym. Polać dressingiem tuż przed podaniem.
Wiosanna wiosanna@gmail.com
Moja ulubiona sałatka to sałatka ziemniaczana z anchois.
OdpowiedzUsuń- 6 średnich ziemniaków
- mała cebula
- puszka rybek anchois
- fasolka szparagowa (niekoniecznie)
sos
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
-1/4 filiżanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plasterki, cebulę posiekać drobniutko, anchois drobno pokroić, fasolkę ugotować i pokroić.
Sos wymieszać, dodać do niego anchois i cebulę, wlać do ziemniaków, dobrze wymieszać, przed podaniem schłodzić.
Sałatka jest pyszna solo, jak również do obiadu.
agunianowak@op.pl
uwielbiam sałatki. Kilka tych najczęściej lądujących na moim stole już tu zaprezentowano w komentarzach. Najulubieńsza jednak to:
OdpowiedzUsuń4-5 pomidorów suszonych pokrojonych na ćwiartki;
mozarella dwie większe kulki (około), w plastry;
kilka oliwek (osobiście wolę zielone), pocięte na pół lub w całości;
sos to:
oliwa z oliwek, czosnek i sól;
składniki można zwielokrotniać, grunt, by proporcje zostały;
połączenie smaku lata i słońca z delikatnością mozarelli, wyraźny smak oliwek i szczypta pikanterii w postaci czosnku mile masującego podniebienie... już nie mogę się doczekać jutrzejszej kolacji...
szczypy@o2.pl
niewykwintna, ale na niespodziewanych gości idealna
OdpowiedzUsuń1-2 opakowania ugotowanego ryżu (czyli 150-200g)
puszka groszku
puszka kukurydzy
mała cebulka drobno posiekana
majonez (lub sos majonezowy)
Wymieszać
Zaletą jest możliwość modyfikowania - winne jabłko, czerwona fasola, kiszony/konserwowy ogórek, pieczarki z zalewy i dostajemy zupełnie coś innego.
yuki.trzykropki@gmail.com
Łososiowa...
OdpowiedzUsuńłosoś wędzony
grejfrut czerwony
cebula czerwona
świeża mięta
ew kapary
oliwa z oliwek
świeżo mielony kolorowy pieprz
Na półmisek wykładamy łososia, grejfruta obieramy (z białej osłonki również) i dzielimy na kawałki kładąc na łososiu. Czerwoną cebulkę kroimy w cienkie piórka i rozsypujemy na grejfrucie. Całość posypujemy świeżymi listkami mięty oraz ew kaparami. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem.
pozdrawiam i smacznego :)
aida.jedynak@gmail.com
Marcinkowa
OdpowiedzUsuńopakowanie tortellini
puszka mandarynek w zalewie
pęczek szczypiorku
cebula czerwona
sos: ok. 3 łyżek majonezu, 1/2 łyżeczki curry, pieprz kolorowy świeżo mielony ew sól
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy/hartujemy.Szczypiorek i cebulkę kroim drobno. Mandarynki odcedzamy z zalewy i kroimy na pół.
Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy sos Delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinkę. Przed podaniem ponownie delikatnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień :)
krupejro@wp.pl
Rześka sałatka
OdpowiedzUsuńseler naciowy 4-5 gałązek
puszka ananasa w lekkim syropie
pestki słonecznika 6-8 łyżek
do sosu -
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny - mały kubeczek
syrop z ananasów 2-3 łyżki
sól, świeżo mielony pieprz
Selera myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki; ananasa odlewamy z zalewy (zostawiamy ją do pestek i sosu) i kroimy w miare drobne kawałki;
pestki namaczamy w zalewie (zalewa musi zakryć pesteczki);składniki sosu: majonez, jogurt, syrop z ananasów, sól i pieprz - łączymy razem i mieszamy; selera mieszamy z ananasem oraz nasiąknietymi pestkami i polewamy sosem -
wstawiamy na parę chwil do lodówki.
pozdr
babsko1971@wp.pl
Pieczarki w roli głównej
OdpowiedzUsuń1/2 kg pieczarek (może być więcej),
4 większe ogórki kiszone,
4 jajka na twardo,
1 większa cebulka
majonez + pieprz
Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę tak jak ogórki; cebulkę drobno siekamy; pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w kostkę; następnie wrzucamy do garnka; "gotujemy" do czasu aż odparuje woda (bez żadnego dodatku tłuszczu).Kiedy pieczarki się podduszą, woda odparuje dodajemy trochę masła i podsmażamy chwilkę; studzimy na sitku. Wszystkie składniki łączymy z 2 łyżkami majonezu;obficie sypiemy pieprzem, ew doprawiamy solą
Basia
bw5@wp.pl
Elegancja i wytworny smak na stole....to opinie tych,którzy spróbowali.My ją uwielbiamy.
OdpowiedzUsuń2 pęczki rzodkiewek
1 długo ogórek szklarniowy
15 dkg twardego żółtego sera(dowolny)
Trzy powyższe składniki kroimy w równiutką,małą kosteczkę,ser po pokrojeniu dobrze aby ok.1/2 godziny przesechł,wówczas nie klei się.Całość mieszamy z sosem:pół na pół majonez z jogurtem naturalnym(po ok.2 łyżki)Od sera zależy czy trzeba użyć soli i pieprzu.Na wierzch koperek.
Genialna prostota,polecam
Magda
maga999@interia.pl
WITAM!
OdpowiedzUsuńoto moja ulubiona sałatka:
ugotowany makaron kokardki + usmażone piersi z kurczaka pokrojone w kostkę + kukurydza + ananas z puszki pokrojony w kostkę, trochę natki - polewamy sosem włoskim knora lub winiar, mozna ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Mniam mniam
POLECAM!! Fabijka
przepraszam zapomniałam o mailu magda111123@wp.pl.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fabijka
A ja mam propozycje jesienna (to chyba na teraz :))
OdpowiedzUsuń- salata lodowa
- gruszki (jak akurat nie ma jesieni swietnie sprawdzaja sie te z puszki) pokrojone w kostke
- ser typu lazur (starty na tarce na grubych oczkach)
- orzechy wloskie
do tego koniecznie sos musztardowo - miodowy:
- musztarda (moze byc krem z miodem ale bardzo dobrze pasuje tez taka z calymi ziarnami gorczycy)
- miod
- oliwa z oliwek
- kropla octu winnego
- sol, pieprz
salatka swieci tryumfy na wszelkich imprezach w naszym domu, ostatnio mimo ze zrobiona z calej glowki salaty, dwoch serow lazur, duzej puszki gruszek zostala pochlonieta przez 4 dorosle osoby i braklo! A nie byla jedynym elementem kolacji :)
po tym konkursie drogie chochelki, bedziecie mogly chyba wydac ksiazke "salatka na kazdy dzien roku" :)) pozdrowienia :)
Kinga (pukk@interia.pl)
super szybka sałatka gdy coś pieczemy... taka przy okazji :)
OdpowiedzUsuńskładniki:
papryka
kukurydza z puszki
paprykę np. czeroną ale może być każdy kolor
kroimy w kosteczkę i paseczki
kładziemy na folii aluminiowej w piekarniku np. gdy robimy pieczone mięso lub cokolwiek innego (aby nie marnować energii a mamy sporo miejsca w piekarniku)
wszystko skrapiamy oliwą z oliwek z przyprawami typu pieprz, sól ew. jak ktoś lubi czosnek...
mięso pieczemy początkowo w niewysokiej temp... ok 160-170oC dlatego papryka też piecze się w tej temperaturze...
wyjmujemy paprykę a piekarnik troche podkręcamy na wyższą temp aby przyrumienić "obiadek"
paprykę dodajemy do puszki słodkiej dobrej kukurydzy (nie podam producenta ale zdecydowanie ta jest najlepsza a wypróbowałam wiele).
Sałatka gotowa i tylko 2 składniki :) szybka i doskonała do obiadu!
mp2223@wp.pl
mp2223
Polecam serdecznie, ten smak naprawdę zaskakuje:
OdpowiedzUsuń* ugotowany na sypko ryż,
* marchewka pocięta w zgrabną kosteczkę
i ugotowana na półtwardo,
* czosnek bardzo drobno posiekany
(nie przez praskę,
* majonez, pieprz i sól do smaku.
Schłodzić.
Jeśli tak jak ja jesteście pożeraczami kukurydzy to polecam salaterki z sałatką ozdobić wianuszkiem z kukurtdzy.
ryż i marchewka = Java (cudbuda@wp.pl)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze sie nie powtórzy bo nie mialam czasu czytać wszystkich 68 komentarzy;)
OdpowiedzUsuńnieco inna sałatka jajeczna:
-kilka jajek ugotowanych na twardo
-zielone winogrona (najlepiej bezpestkowe)
-orzechy włoskie
-ser żółty (najlepiej twardy i dość ostry, może być wędzony)
jaja kroimy w ćwiartki, ser w kosteczkę, orzechy siekamy, winogrona można przekroić na połówki. układamy składniki warstwowo (kolejność dowolna, ale jaja najlepiej wyglądają na samej górze;))
sałatkę na talerzu możemy polać sosem jogurtowo-koperkowym (majonez mieszamy pół na pół z jogurtem naturalnym, dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy z duużą ilością posiekanego koperku i odstawiamy na trochę do lodówki)
mój mail: k.gornaa@gazeta.pl
Miska piękna:)
OdpowiedzUsuńzatem i przepis na sałatkę zaskakującą:)
składniki:
- filety śledziowe a'la matias
- kukurydza z puszki
- kawałki ananasa z puszki
- winogrona bezpestkowe zielone
- trochę majonezu
- sól, pieprz
Matiasy moczymy, poźniej kroimy na kawałki, dodajemy kukurydzę, ananas, przekrojone na połówki winogrona. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonezu (niewiele, ja daję łyżkę na michę sałatki).
Najprostsza sałatka świata, która przeraziła mnie, kiedy matka mego wybranka postawiła ją na stole (nienawidzę śledzi!). Spróbowałam i ... zakochałam się. Prosta, wyśmienita i zajmująca ok. 5minut:) Na stałe zagościła w mojej kuchni:)
serdecznie polecam:)
To pisałam ja, wykałaczka.
A oto moj mail: anuszka19@tlen.pl
Moi znajomi uwielbiaja robiona przez mnie
OdpowiedzUsuńSałatkę krabową:
2 ogórki zielone utrzec na duzych oczkach i dokładnie odcisnąć,
1 paczke paluszków krabowych - ja dziele na polowe i w rekach rozkruszam,
1 paczke makaronu sojowego (200 g) przygotowanego jak na opakowniu podaja czyli zalac wrzatkiem a po odcedzeniu pokroic najlepiej nożyczkami :)
2 ząbki czosnku,
majonez,
koperek posiekany,
sól, pieprz.
Wszystko wymieszac.
Sałatka przed podaniem musi byc dobrze schłodzona, wtedy jest pyyyyyszna ! Jak ktos nie lubi krabów to moze dodac piers z kurczaka podzielona na spore kawałki z których poodrywa sie włokna - wtedy struktura sałatki prawie sie nie różni od oryginału :)
jutta@interia.pl
Sałatka pieczarkowa Mojej Mamy
OdpowiedzUsuńSkładniki :
- kilka pieczarek
- kilka ogórków konserwowych
- pęczek szczypiorku
- majonez
- sól
- pieprz
Pieczarki i ogórki kroimy w dużą kostkę, pieczarki lekko podduszamy. W międzyczasie kroimy na drobno szczypiorek. Przestygnięte pieczarki, ogórki, szczypiorek mieszamy z majonezem. Sól i pieprz dodajemy wg uznania.
Tynka - kajuniaaa@poczta.onet.pl
haa, przeczytałam wszystkie przepisy i mojej jeszcze nie było!
OdpowiedzUsuńsałatka z orzechami nerkowcami!
1. wędzony kurczak jedno udo czy dwa (w zależności od apetytu)
2. gotowany ryż
3. bezpestkowe winogrona
4. orzechy nerkowce (najlepiej solone- wtedy nie trzeba już solić)
wszystko razem pomieszać, winogrona można przekroić...
SOS:
musi go być sporo, bo orzechy dużo piją
pół na pół jogurtu z majonezem, wymieszać
dodać mnóstwo pieprzu (czarnego świeżo mielonego), sok z połowy cytryny i ze 2 ew 3 łyżki miodu.
specyfika tej sałatki to połączenie różnych smaków- pychaa
chociaż nie należy do tych najszybszych- bo to ryż trzeba ugotować, orzechy specjalnie kupić, kuraka też- ale zróbcie chociaż raz ;)
a będziecie robić na każdą okazje ;)
pozdrawiam chochelki- to mój debiut konkursowy
Kasia kasia@olo.com.pl
Dziwne połączenie, ale jakże smakowite!
OdpowiedzUsuńdziki ryż (lub dziki& paraboiled)
marchewka
kotlet schabowy
sos:
jogurt+majonez+czosnek
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Marchewkę gotujemy na poł twardo, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kotlet schabowy robimy klasycznie (jajko i bułka tarta). Kotlet kroimy w paski.
Mieszamy sos i doprawiamy nim sałatkę. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy się "przegryzie".
Składniki dajemy tak naprawdę "na oko" :)
Sałatka szybka, smaczna i zaskakująca.
Pozdrawiam
Ania :)
gucci_bikini@o2.pl
Ostatnio moja ulubiona sałatka:
OdpowiedzUsuń- 1 brokuł
- 1 jabłko
- kukurydza z puszki
- fasola czerwona z puszki
- pół cebuli
Brokuła ugotować al dente (5-6 minut), ostudzić. Jabłko ze skórką i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę i fasolę. Wszystko delikatnie wymieszać razem z majonezem. Nie bawię się w żadne sosy, ale myślę, że można się pobawić :)
Magda, magda.pajakowa@gmail.com
P.S. Wiem, że to 5 składników, ale nawet jak z tego powodu nie wygram, to szczerze Wam ją polecam ;) Smacznego!
1 kapusta pekińska
OdpowiedzUsuń1 opakowanie sera feta
2 ogórki
sos sałatko koperkowo-ziołowy + oliwa z oliwek
Andronika@interia.eu
pychotkowa...
OdpowiedzUsuń1 zblanszowany brokół
1 czerwona cebula
5 jaj na twardo
5 korniszonów
powyższe składniki drobno kroimy i mieszamy z opakowaniem sera feta+odrobiną majonezu.
Smacznego, jesienna, zimowa i grillowa.
gosiowa
gosia.dul@wp.pl
Witam!
OdpowiedzUsuńSalatka z wedzonego sera - mniam
1 serek wędzony (np.Jana)
1 woreczek ryżu
1 cebula
3/4 puszki kukurydzy
Ryz ugotowac, cebule i ser w kosteczke pokroic, wymieszac wszystko z kukurydza, dodac majonez i doprawic pieprzem i sola...Smacznego:)
Morela - morela6@poczta.onet.pl
Sałatka pieczarkowa.
OdpowiedzUsuń1 kg pieczarek
ser feta
szczypiorek
sos:
jogurt naturalny
około 6 ząbków czosnku
2-3 łyżki majonezu
Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na wrzątek (osolony, ja daję trochę vegety i kilka kropli cytryny). Chwilę pogotować i dobrze odcedzić. Kiedy wystygną dodać dużo pokrojonego szczypiorku i fetę pokrojoną w kostkę, zalać sosem i delikatnie wymieszać.
Wspaniały dodatek do pieczonych mięs, ale wystarczy chrupiąca bagietka z masłem:)
Prosta, błyskawiczna w wykonaniu i pyszna:)
martyna-p1@wp.pl
Sadzę, że mam niewielkie szanse po tych kilkudziesieciu wykwintnych przepisach na sałatki, ale to jest dobra okazja, żeby pochwalić sie sukcesem :) Moj mąz nalezy do kategorii męzczyzn, którzy warzywa uważają za najmniej istotny element jadłospisu, surówka to juz w ogóle wyrafinowana forma okrucieństwa wobec solidnych męskich potrzeb ;) Sposób na te niechęc znalazlam niespodziewanie i okazał sie banalnie prosty: pestki. Pestki słonecznika, pestki dynii, sezam. Mąz zje kazda ilosc surówki, jesli będą w niej pestki. Ba, nieraz musze sie spieszyć, zeby zdazyć samej zjeść tę sałatkę i dzieciom nałozyć. Wersja podstawowa to:
OdpowiedzUsuń- sałata (lodowa, zwykła, kapusta pekińska)
- pomidor
- zielony ogorek
- duzo uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
Sos, który nam najbardziej smakuje to: 3 łyzki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru, przeciśniety przez praske czosnek (ilosc wedle upodobania).
Wersję podstawowa modyfikuję w miare potrzeb i zawartosci lodówki. Gdy pomidory smakuja jak wata, dodaje czerowna paprykę, jak braknie mi zielonego ogórka, dodaje konserwowy lub kiszony. Czasem dodaje oliwki, albo potarta marchewkę. Salatka za kazdym razem jest inna i za każdym razem znika w oczach :)
Ange
Mój e-mail: ange76@interia.pl
To i ja jeszcze zdążę.
OdpowiedzUsuń- Ser Lazur
- surowe warzywa
Kawałek sera Lazur miksujemy z jogurtem naturalnym.
Do tego pokrojona w słupki marchewka, kalafior, kalarepka, seler naciowy czy co kto lubi.
Ja osobiście najlepiej lubię marchew.
Warzywa po nabraniu nimi dipu chrupiemy ze smakiem. Wciąga strasznie.
kapelusznik68@gmail.com
A ja stawiam na paprykę - w sezonie jesiennym mamy jej pod dostatkiem a podobno pomaga w spalaniu kalorii więc ta sałatka zapewne wielu z nas się przyda :)
OdpowiedzUsuńSAŁATKA z papryki i kurczaka
3 papryki (różne kolory)
porcja kurczaka wędzonego (może być udko lub 2 "paluszki piwne")
kukurydza - alternatywnie (niecała puszka)
majonez, pieprz i sól, zioła prowensalskie
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczke (0,5 cm), kurczaka razem z wedzoną skórką kroimy podobnie, alternatywnie dodajemy kukurydze (bez kukurydzy tez jest bardzo dobra). Składniki mieszamy z 2-3 lyzkami majonezu (lub wiecej jak ktos woli), doprawiamy i odstawiamy do lodowki zeby sie przegryzła :)
Smacznego!
Omega - magdad@onet.eu
Pomidor pkroić na kawałki, ogórek kiszony w kostke, cebulę w piórka. całość wymieszć skropić odrobiną oliwy czosnkowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. I wcinać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwww.bizugagipy.blox.pl
nie dopisałam e-mail
OdpowiedzUsuńgagipa@gazeta.pl
Świetna sałatka na każdą imprezę! Polecam z całą odpwoiedzialnością, uwielbiają ją zwłaszcza mężczyźni!
OdpowiedzUsuńKawałek żółtego sera pokroić w kostkę,
puszkę czerwonej fasoli odsączyć z wody,
słoiczek ogórków korniszonków- ogórki pokroić w kosteczkę i odcisnąć nadmiar wody,
4-5 ząbków czosnku- drobno posiekać
Całość wymieszać i dodać majonez wg uznania!
Sałątka błyskawiczna, tania i bardzo pyszna!
I warta tego jest bym miskę dostała, hej!
agnus27, agnieszkabh@gmail.com
Moja ulubiona:
OdpowiedzUsuń1 kalafior
1 puszka kukurydzy
1 peczek koperku
Kalafior surowy zetrzec na tarce o grubych oczkach, kukurudze odcedzic, koperek poszatkowac na drobno. Wszystkie skladniki wymieszac z sosem (jogurt z majonezem). Doprawic sola i pieprzem do smaku.
To byla Jola jniech@tlen.pl
jakby co to pisze sie na miske pomaranczowa :)
Sałatka mało wykwintna, ale przepyszna! I w dodatku ze składników, które zawsze się w domu znajdą na wypadek niespodziewanych gości albo nagłego głodu w niedzielny wieczór. Brzmi banalnie, ale zapewniam że efekt jest zaskakujący!
OdpowiedzUsuń1 puszka kukurydzy
kilka- kilkanaście plasterków wędliny (szynki, polędwicy, kiełbasy suchej, szynkowej, "chudego" boczku...)
jabłko lub dwa
ogórek
2-4 jajek ugotowanych na twardo
sos majonez, pieprz, zielona pietruszka
Jajka gotujemy. Kukurydzę odsączamy, wędlinę, jabłka, jajka i ogórka kroimy w kostkę. Doprawiamy majonezem i zieloną pietruszką. Nie doprawiam już solą ani pieprzem.
Smacznego!
Nie wiem czy był już taki przepis(wpisuję się jako 89) ale podaję:
OdpowiedzUsuń1 puszka kukurudzy
20 dkg sera żółtego
20 dkg szynki
5 korniszonów
majonez
Kukurydzę osączyć na sitku, szynkę pokroić na kwadraciki, korniszony w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem.
kowalska
kowalska7@onet.eu
Sałatka z pieczona dynią i jeżynami
OdpowiedzUsuń500 g obranej dyni
200 g jeżyn
ser pleśniowy lazur
100 g kiełków lucerny
50 g kaparów
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
* dynię kroimy w kostkę, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem,
* pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut,
* na talerzach rozkładamy kiełki, przestudzoną dynię, jeżyny, kapary i pokruszony ser,
* z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki octu balsamicznego, soli i pieprzu robimy dressing,
* polewamy nim sałatkę
Tutaj ze zdjęciem:http://czymchatabogata.bloog.pl/id,6476255,title,pora-na-dania-z-dyni-i-moje-kolejne-wyroznienia,index.html
Marta
martakrawczyk79@wp.pl
Misy przepiękne, więc i ja spróbuje swojego szczęścia
OdpowiedzUsuńtak na marginesie piękny blog i smaczny
Sałatka:
makaron w kształcie ryżu
szynka lub inna wędina
ogórek zielony
kukurydza konserwowa
Makaron ugotować i ostudzić, resztę składników pokroić w kostkę, połączyć z majonezem, doprawić pieprzem i solą.
Schłodzić.
Smaczego
aneta_79@vp.pl
Na "rodzinna "porcje biore:
OdpowiedzUsuń10 malutkich czerwonych ziemniaczkow-rownych wielkoscia
1 peczek szparagow
1 peczek koperku
jedna mala (albo pol)czerwona cebula
1 puszka zielonego groszku
2-3 ogorki kiszone
sol,pieprz i majonez
Ziemniaczki ugotowac,ale nie rozgotowac-wlozyc do zimnej wody natychmiast po wyjeciu.Tak samo szparagi.
ziemniaczki na pol,szparagi na duze czastki ,pokroic ogorki,cebulke.Posiekac koperek,dodac groszek -na koncu,zeby sie nie "rozdeptal" przy mieszaniu,potem przyprawy i majonez.
Smacznego.
iwonaszarek@yahoo.com
Moja ulubiona sałatka, bardzo zaskakujące połaczenie a smak..pyyycha..
OdpowiedzUsuńArbuz
1 ser feta
czerwona cebula
oliwki zielone
Arbuza pokroic w kostkę (wyjąć pestki), dodać ser feta pokrojony w kostkę, cebulę pokroić w piórka i dodać razem z oliwkami. Wszystko wymieszać i dobrze schłodzić.
Smacznego!
agnieszkakasp@tlen.pl
Składniki:
OdpowiedzUsuń1 Brokuł
2-3 Pomidory
2-3 Jajka
Sos:
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
1 kostka smaku KNORR-a o smaku czosnku
Jajka gotujemy na twardo. Z pomidorów zdejmujemy skóre. Brokuły gotujemy na pół miękko. Skroimy wszystkie składniki w większą kostkę. Przygotowujemy sos, wystarczy wymieszać jego składniki na jednolita masę. Tuż przed podaniem polewamy nim sałatkę.
0809@interia.pl
A ja polecam taką przepyszną sałatkę z bakłażanem:
OdpowiedzUsuńskładniki na 1-2 porcje:
mały bakłażan
papryka najlepiej czerwona
pomidor
czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
Bakłażana kroimy w grubą kostkę, sypiemy solą. Odstwiamy na parę minut i smażymy na oliwie. Studzimy bakłażana.
Grilujemy na patelni lub pieczemy paprykę w piekarniku. Zdejmujemy skórkę. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidory kroimy również w grubą kostkę.
Mieszamy składniki w pięknej misce. Dodajemy sos z oliwy, czosnku (koniecznie), cytryny (hm parę kropli) soli, pieprzu, wg upodobań bazylia, oregano. Do tego odrobina startego żółtego sera. Sałatkę najlepiej schłodzić i ...delektować się. Baaaardzo polecam
pozdrawiam i życzę smacznego
lsuch@o2.pl
Moja ukochana sałatka z surowego kalafiora:
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
1 surowy kalafior
1 jabłko
1 pęczek koperku
1/2 - 1 cebula ( w zależności od tego czy ktoś lubi bardziej ostre, czy też nie)
SOS:
trochę cukru, trochę soli, majonez z jogurtem wymieszany - proporcje zależą od indywidualnych upodobań.
Kalafior podzielić na małe różyczki. Jabłko utrzeć na tarce. Koperek drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Wszystko razem wymieszać w misce, posypać solą i cukrem, a potem dodać majonez z jogurtem.
SMACZNEGO!!
Henryka Z.
OdpowiedzUsuńSałatka
2 jabłka
2 gruszki
1 szkl dyni pokrojonej w kostkę i już ugotowanej
sos majonezowo-czosnkowy
Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę, dodać dynię, odrobinę soli i pieprzu. Lekko wymieszać i polać sosem, albo wymieszać z sosem. Można udekorować listkami mięty.
A ja proponuję taką :)
OdpowiedzUsuńPuszka ananasa
4 śledzie solone
1 puszka czerwonej fasoli
25 dag pokrojonego w drobną kostkę żółtego sera
sos: łyżeczka zmielonej słodkiej, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz
Wykonanie:
Ananasa pokroić w drobną kostkę i przesypać do głębokiej salaterki. Śledzie obmyć wodą (lub namoczyć w mleku przez 2 godziny) i pokroić w drobne paski, dorzucić do ananasa. Fasolkę odsączyć i również dorzucić do salaterki. Dodać pokrojony żółty ser. W oddzielnym naczyniu wymieszać składniki sosu i dodać do salaterki ze śledziami. Wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Sałatka wyśmienita do kanapek :)
e-mail: ctx8096@interia.pl
Oczywiście mielonej słodkiej papryki :)
OdpowiedzUsuńA ode mnie przepis w kolorach jesiennych liści; nazwijmy go "Pomarańczowa sałatka":
OdpowiedzUsuń1/2kg marchwi, 2 pomarańcze, 1 pomarańczowa papryka.
Na sos: 5 łyżek oliwy, 5 łyżek soku z pomarańczy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku-zmiażdżone, sól, ostra papryka.
Marchew zetrzeć, składniki sosu połączyć i wymieszać z marchwią. Pomarańczę pokroić w plasterki, kilka ładnych zostawić do przystrojenia, resztę w ćwierć-plasterki i dołożyć do sałatki. Paprykę pokroić w grubą kostkę, odrobinę (kilka pasków)zostawić do ustrojenia, resztę połączyć z sałatką.
Odstawić na 15min.
Pomarańczową dekorację plasterkami pomarańczy i paseczkami papryki można przełamać zielenią koperku.
Smacznego!
od Elizy spod adresu:
zjadło mi ciąg dalszy...
OdpowiedzUsuńod Elizy spod adresu: pastilka@gazeta.pl
Sałatka ziemniaczana z fasolą (kuchnia rumuńska):
OdpowiedzUsuń*3 ziemniaki
*1/2 szklanki białej fasoli
*cebula
*świeże zioła np. majeranek, koperek
-Ugotować fasolę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Cebulę i zioła drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki.
Nie potrzeba już innych dodatków i sosu - jest pyszna.
-Smacznego ;].
coccarda (coccarda@wp.pl)
Pyszna i ekspresowa sałatka z cykorii :)
OdpowiedzUsuńSkładniki: 4 cykorie, 3 pomidory, 1 czerwona cebula
na sos: 2 łyżki majonezu, 2 opakowania (po ok. 200g) serka wiejskiego, 1 łyżka octu winnego
dodatkowo: sól, pieprz – do smaku
Cykorię kroimy usuwając stwardniałe głąby. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i poszatkowaną cebulę. Mieszamy z majonezem i serkiem wiejskim. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem.
Widowiskowa wloska salatka:
OdpowiedzUsuń-1 baklazan, pokrojony na 8 plastrow;
-12 plastrow dobrych pomidorow, obranych ze skorki;
-250g mozarelli 'buffalo', pokrojonej na 8 plastrow;
-2 lyzki oliwy;
-pesto (gotowe, sloiczkowe, supermarketowe, lub zrobione wlasnorecznie*);
-sol, pieprz;
Plastry baklazana uloz na blaszce i piecz pod rozgrzanym grillem, az beda brazowe z obu stron. Posmaruj blaszke odrobina oleju. Uloz 4 platry baklazana, na nich po plastrze pomidora i po plastrze mozarelli. Powtorz warstwy: baklazan, pomidor, mozarella. Zakoncz plasterkiem pomidora - ladnie wyglada na wierzchu ten pierwszy, polokragly plasterek. Przez srodek gorek wbij wykalaczke i piecz okolo 10min w piekarniku nagrzanym do 190stC. Przed podaniem przeloz je na talerzyki, wyjmij wykalaczke, pokrop oliwa i zakoncz hojnym kleksem pesto. Podawaj cieple lub w temperaturze pokojowej.
*pesto: zmiksuj w blenderze 3 zgniecione zabki czosnku, garsc lisci bazylii, 2 lyzki orzeszkow piniowych i 50g swiezo startego Parmezanu. Dodaj 3 lyzki oliwy i znowu zmiksuj. Odstaw, az bedzie potrzebne.
fadi.bakir@wp.pl
Sałatka z surimi
OdpowiedzUsuńSkład:
-paluszki surimi
-papryka czerwona
-koperek
Kroimy paluszki w kostkę, czerwoną paprykę również w drobną kostkę. (tak mniej więcej 1:1), dodajemy posiekany drobno koperek wg. uznania. Można podawać z majonezem, sosem jogurtowym. Szybka i smaczna.
moja ulubiona sałatka makaronowa:
OdpowiedzUsuń- drobny makaron, najlepiej malutkie muszelki
- 1 świeży ogórek
- puszka kukurydzy
- 100 g drobiowej wędliny
- czubata łyżka majonezu
- sól , pieprz - do smaku
Makaron ugotować i ostudzić. Wędlinę pokroić w drobną kosteczkę , ogórka obrać i też pokroić w kostkę. Do makaronu wrzucić pokrojoną wędlinę , ogórka , odsączoną kukurydzę z puszki - doprawić majonezem, solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Wymieszać.
Sałatkę podawać schłodzoną.
mój e-mail: abbra@gazeta.pl
SUPER SALATKA
OdpowiedzUsuń-piers z kurczaka (ugotowana lub wedzona)
-kukurydza
-ananas z puszki
-ser gouda
-rodzynki
-majonez
-sol i pieprz
wszystko pokroic w kostke doprawic solem i pieprzem i wymieszac z majonezem
mozna tez dodac ugotowany makaron
smacznego
beafib@yahoo.com
Sałatka titiny:
OdpowiedzUsuńprzepis w postaci filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=dyQg_Athszs
mail titina2@wp kropka pl
(w miejscu napisu kropka należy wstawić kropeczkę)
pozdrawiam serdecznie - titina