środa, 27 października 2010

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami


Buraki i kozi ser to jedno z tych klasycznych połączeń w kuchni, które nigdy nie zawodzi. Do tego prosty sos, prażone orzechy, a wszystko ułożone na zielonych liściach – nie ma to jak kolorowa zawartość talerza.

Anka


Składniki:
  • 4-5 niedużych buraków
  • duuuża garść zielonych liści (najlepszy będzie szpinak, ale na przykład mieszanka sałat lub sałata karbowana też będzie dobra)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g koziego sera pokruszonego lub pokrojonego skrobakiem do jarzyn
dressing:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie myję, osuszam. Blachę wykładam papierem do pieczenia, kładę buraki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę. Można owinąć folią aluminiową każdy z buraków, a ja ostatnio wkładam je do rękawa foliowego.

Oczywiście nie piekę czterech czy pięciu małych buraczków, tylko co najmniej kilogram. Studzę, obieram, a to czego nie wykorzystam od razu, zjem następnego dnia (zupa z pieczonych buraków, smażone buraczki, inna sałatka, albo tak jak jabłka – bardzo smaczne).

Buraki kroję na plasterki. Orzechy prażę kilka minut na suchej patelni.

Na talerz wykładam umytą i osuszoną sałatę (szpinak, roszponkę, czy co tam macie), na to plasterki buraków.

Mieszam dokładnie składniki sosu. Najpierw ocet z solą i pieprzem, potem oliwa. Polewam sałatkę. Posypuję kozim serem i orzechami włoskimi.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ładny i smakowity zestaw przygotowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne połączenie składników.jeszcze nie robiłam sałatki z pieczonymi buraczkami- i stanowczo muszę to nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam tę sałatkę, jest świetna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to znaczy nie tę konkretną (choć nie miałabym nic przeciw temu) tylko taką samą :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy jeszcze nie dodawałam do takich sałatek buraków. do spróbowania koniecznie..

    OdpowiedzUsuń
  6. ->Ewa: Dzięki :)

    ->Panna Malwinna, asieja: Koniecznie :) Uwielbiam pieczone buraczki, są słodkie i pyszne.

    ->Daga: Hi, hi :) Kto wie? Może kiedyś się uda?

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam buraki!!jeszcze nigdy nie pieklam ich jednak w piekarniku...oj ilez musialm stracic;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Sałatka wyszła nadspodziewanie smaczna. Właśnie się zajadam. Dzięki wielkie:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */