Pomidory to warzywa uniwersalne - nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Są jednak takie połączenia, które nam wydają się egzotyczne, a dla innych stanowią chleb powszedni. Tak jest chociażby w przypadku zupy pomidorowej z bananami, zresztą bardzo smacznej.
Nie wiem, czy znane jest Wam zestawienie pomidorów z ananasami, ale jeśli jeszcze nie, to zapewniam, że warto spróbować. Słodkie owoce świetnie równoważą kwaskowatość pomidorów (chociaż nawet przy tej potrawie zdarza mi się dodać łyżeczkę cukru, czasem brązowego). A że w dodatku bardzo lubię połączenia mięsa z owocami, to nic dziwnego, że tak przyrządzony kurczak pojawia się dość regularnie na naszym stole.
Jeśli komuś wyda się za mało słodkie, to proponuję dorzucić jeszcze marchewkę.
Polecam.
Anka
Anka
Składniki:
- 3 udka kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skóry (mogą być pokrojone)
- 1 puszka ananasów w zalewie
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- ½ szklanki śmietanki (niekoniecznie)
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Udka myję, osuszam, posypuje solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę lub olej (zazwyczaj używam oleju z pestek winogron) i krótko obsmażam mięso na dużym ogniu. Przekładam do garnka.
Na tym samym tłuszczu obsmażam przez kilka minut dość drobno posiekaną cebulę. Dodaję pokrojony czosnek, smażę jeszcze minutkę, przekładam do garnka z kurczakiem.
Wlewam jeszcze do garnka około ½ szklanki zalewy z ananasa, dodaję pomidory z puszki i gotuję wszystko na wolnym ogniu około 20 minut. Zazwyczaj dolewam jeszcze trochę wody, bo moje dzieci chętniej zjedzą wszystko co przypomina zupę. Nie zaszkodzi też białe wino, a jeśli ktoś ma bulion, to jeszcze lepiej.
Dokładam pokrojone w kostkę ananasy i natkę pietruszki (zostawiam trochę do dekoracji) i gotuję wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewam śmietanę.
Podaję z ryżem, posypane natką pietruszki.
moje smaki:) wyglada pysznie ten kurczaczek:)
OdpowiedzUsuńpomidory i ananas to pyszny duet :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńJak cudownie wygląda :) Mniam, takie pysznosci lubię:)
OdpowiedzUsuńa moze byc piers z kurczka?
OdpowiedzUsuńna ile porscji/osób jest ten przepis?/
pozdrawiam:)
Oczywiście, że może być pierś z kurczaka. Jeśli pokroisz na kawałki, to czas gotowania się skróci.
UsuńPodane w przepisie 3 udka wystarczą na 2-3 osoby, zależy ile jedzą :)
dziękuję baaaardzo:)
UsuńByłam sceptycznie nastaqwiona ale muszę przyznać że wyszło baaardzo dobre! Ja doprawiłam jeszcze chili w proszku, żeby trochę przełamać słodki smak. Przepis rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńProste jak budowa cepa a wiec przecietny facet wykona. Mi sie udalo. Teraz zamiast kupic sos slodko-kwasny sam zrobie sobie i bede mogl powiwdziec "przynajmniej wiem co jem"
OdpowiedzUsuń