czwartek, 18 listopada 2010

Łosoś w pistacjowej panierce

Tak sobie pomyślałam, że może będziecie mieli ochotę na rybkę. Najlepiej taką mało pracochłonną, za to bardzo smaczną. Co prawda pogoda za oknem sprzyja kuchennym wyczynom, tylko jakoś nie mam na nie siły (termometr mi się pewnie zepsuł, bo pokazuje 36,0 :)). Przy okazji przepraszam, że ostatnio w ogóle nie odpowiadam na komentarze, ale za to bardzo dziękuję za liczny odzew. Jesteście naprawdę kochani :)

 
Składniki:

3-4 filety z łososia
ok. 1 szklanki pistacji
tłuszcz do smażenia
ewentualnie: świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Filety z łososia płuczę zimną wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Pistacje bardzo drobno siekam, ale najwygodniej chyba rozkruszyć je blenderem.

Obtaczam łososia w pistacjach, rybę można wcześniej posypać pieprzem. Oczywiście, jeśli pistacje są solone, to już nie posypuję ryby solą.

Smażę łososia z obydwu stron, ale staram się, by w środku nadal zachował różowy kolor.

Jeśli chodzi o wybór tłuszczu, to najsmaczniejsza jest zawsze ryba smażona na maśle, przyda się wtedy łyżka oleju, który zapobiegnie przypalaniu się tłuszczu. Osobiście często używam neutralnego w smaku oleju z pestek winogron, zwłaszcza gdy, tak jak w tym przypadku, pistacje nadają zdecydowany charakter potrawie.

Naturalnie łososia można obtoczyć w pistacjowej panierce, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika – z pewnością też będzie pyszny.

10 komentarzy:

  1. oczywiście, że będziemy mieli ochotę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy bedziemy mieli ochote? Na rybke - zawsze. Lososia uwielbiam i zajadam sie nim w kazdej mozliwej postaci, od pasty z serkiem kremowym po filety zapiekane en croute. Twoj przepis z pewnoscia wyprobuje, bo bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. rybka marzenie- na pewno by smakowała mojemu Połówkowi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wyglada w tych pistacjach:) apetyczna rybka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na rybkę. A łososia uwielbiam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm ta panierka robi swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ! Super wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast smażenia można piec rybkę w piekarniku, w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jasne, nawet napisałam to na końcu :) Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */