niedziela, 7 listopada 2010

Pieczona ryba w pomidorach


Powiadam Wam, że jestem zadeklarowaną miłośniczką pieczonej ryby. Jest delikatniejsza i zdrowsza od smażonej, a poza tym w domu brak charakterystycznego zapachu :) Same zalety!

Wersja w pomidorach to jedna z moich ulubionych. Zresztą nie tylko moja, bo przepis na tego typu rybkę można znaleźć w wielu miejscach. U mnie tym razem wersja bez papryki (cebula, czosnek, papryka i pomidory to jedno z warzywnych zestawień idealnych), ale gdybym ją miała, to na pewno też trafiłaby do garnka – danie byłoby jeszcze pyszniejsze.

Ta potrawa ma jeszcze ten plus, że cebulę i pomidory można przygotować dzień wcześniej. Zostanie tylko wstawić wszystko do piekarnika, jednocześnie ugotować ryż i ekspresowy obiad po powrocie z pracy gotowy.

Bardzo polecam.


Składniki:
  • 3-4 filety z białej ryby morskiej (zależy na ile osób jest posiłek)
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • sól, pieprz
  • ½-1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
  • duża garść posiekanych liści bazylii i/lub pietruszki
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obieram, kroję na półtalarki, czosnek lekko miażdżę płaską stroną noża, obieram i drobno siekam.

Na rozgrzanej oliwie (albo na innym tłuszczu) podsmażam cebulę. Posypuję solą i pieprzem. Smażę jakie 10-15 minut na średnim ogniu. Cebula ma być dość miękka, ale nie powinna zbrązowieć. Dodaję na minutę czosnek, potem dokładam pomidory, bazylię, jeszcze doprawiam solą i pieprzem i wszystko gotuję na małym ogniu około kwadransa. Próbuję, jeśli pomidory są zbyt kwaśne jak na mój gust, dodaję cukier (sypię ostrożnie, lepiej dodać mniej, niż przesłodzić).

Filety płuczę w zimnej wodzie, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję solą i pieprzem.

Płaskie naczynie żaroodporne smaruję masłem, napełniam je cebulowo-pomidorowym sosem i na wierzchu układam filety. Skrapiam oliwą.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Posypuję posiekaną natką pietruszki, ewentualnie skrapiam sokiem z cytryny i podaję z ryżem.

10 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis na pyszna rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pyszna rybka :) Ja tez piekę rybkę w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Ma to dla mnie duże znaczenie, bo nie lubię zapachu smażonej ryby;-))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ryba w takim wykonaniu musi byc pyszna !!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem w jaki sposób zagospodaruję moją rybę - zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja rybę w wersji pieczonej lubię o wiele bardziej od tej przygotowywanej na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie! też wolę pieczone, a taka w pomidorach to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwsza mi nie wyszła-sos nie był za dobry ale przy drugim razie dodałam paprykę,dodałam cukru do pomidorów i dobrze przypiekłam-przepyszna:))
    nie robię często ryby bo nie lubię jej smażyć-w tej wersji pewnie będzie często u nas na stole

    fajne jest to,że bardzo łatwo można ten przepis modyfikować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna potrawa, genialny przepis!! kiedy ją jem czuję klimaty południowe!! gratuluję przepisy!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś zrobiłam na obiad - pyszne! Podane z ryżem i świeżą sałatą rzymską okazało się strzałem w dziesiątkę. Nowy wymiar ryby :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */