Dzisiaj ciasteczka. Ponieważ mam w tym roku gości na święta, pomyślałam sobie o zapasach jadalnych drobiazgów, które upiekę wcześniej i będę trzymała zamknięte w szczelnych puszkach.
Obawiam się jednak, że mój wspaniały plan ma pewną lukę: nie ma tak szczelnych puszek, które nie ustąpią pod naporem dziecięcych rąk.
Poniższe ciastka są bardzo proste i dają sporo możliwości, bo przecież nikt nie każe stosować białej czekolady, jeśli ktoś woli ciemną, a kwestia udziału żurawiny lub orzechów także może być rozpatrzona odmownie na rzecz innych dodatków.
Potraktujcie więc ten przepis jako dobry punkt wyjścia do Waszych ulubionej mieszanki.
Przepis Nigelli z książki „Nigella świątecznie”.
Anka
Anka
Składniki:
(na 2 blachy)
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 75 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
- 125 g miękkiego masła
- 75 g ciemnego brązowego cukru
- 100 g cukru pudru (dałam 65 g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów pekan (można wziąć włoskie, ja pominęłam)
- 150 g białej czekolady, posiekanej lub chipsów czekoladowych (dałam 100 g, bo tylko tyle miałam)
Sposób przygotowania:
Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi.
W drugiej misce ucieram miękkie masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem. Dodaję jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszam z sypkimi składnikami, dodaję żurawinę, posiekane grubo orzechy i czekoladę.
Na wysmarowane tłuszczem blachy układam kulki z ciasta i lekko je rozpłaszczam widelcem.
Piekę około 15 minut w 180 stopniach.
często je widzę na blogach.
OdpowiedzUsuńsą piękne. wspaniałe i niebywale apetyczne.
Śliczne te ciasteczka :)) Mam na nie wielką chęć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Często je widać, bo to hit tegorocznych świąt :] Hm, wersja z białą czekoladą może być ciekawa :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ! Nie dziwię się, że znikają z puszek :)
OdpowiedzUsuńi tutaj te ciasteczka.. wszędzie mówią "zrób nas!"
OdpowiedzUsuńjesli mozna, to ja sie poczestuje takimi pysznosciami:)
OdpowiedzUsuńWszyscy robią, bo to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie: mają w składzie żurawinę i czekoladę, są pyszne i w dodatku nie trzeba wycinać foremkami ani chłodzić ciasta w lodówce :)
OdpowiedzUsuń