wtorek, 21 grudnia 2010

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Dzisiaj ciasteczka. Ponieważ mam w tym roku gości na święta, pomyślałam sobie o zapasach jadalnych drobiazgów, które upiekę wcześniej i będę trzymała zamknięte w szczelnych puszkach.
Obawiam się jednak, że mój wspaniały plan ma pewną lukę: nie ma tak szczelnych puszek, które nie ustąpią pod naporem dziecięcych rąk.

Poniższe ciastka są bardzo proste i dają sporo możliwości, bo przecież nikt nie każe stosować białej czekolady, jeśli ktoś woli ciemną, a kwestia udziału żurawiny lub orzechów także może być rozpatrzona odmownie na rzecz innych dodatków.
Potraktujcie więc ten przepis jako dobry punkt wyjścia do Waszych ulubionej mieszanki.

Przepis Nigelli z książki „Nigella świątecznie”.

Anka


Składniki:
(na 2 blachy)
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 75 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g ciemnego brązowego cukru
  • 100 g cukru pudru (dałam 65 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów pekan (można wziąć włoskie, ja pominęłam)
  • 150 g białej czekolady, posiekanej lub chipsów czekoladowych (dałam 100 g, bo tylko tyle miałam)
Sposób przygotowania:

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi.

W drugiej misce ucieram miękkie masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem. Dodaję jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszam z sypkimi składnikami, dodaję żurawinę, posiekane grubo orzechy i czekoladę.

Na wysmarowane tłuszczem blachy układam kulki z ciasta i lekko je rozpłaszczam widelcem.

Piekę około 15 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy:

  1. często je widzę na blogach.
    są piękne. wspaniałe i niebywale apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te ciasteczka :)) Mam na nie wielką chęć.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często je widać, bo to hit tegorocznych świąt :] Hm, wersja z białą czekoladą może być ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają ! Nie dziwię się, że znikają z puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i tutaj te ciasteczka.. wszędzie mówią "zrób nas!"

    OdpowiedzUsuń
  6. jesli mozna, to ja sie poczestuje takimi pysznosciami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszyscy robią, bo to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie: mają w składzie żurawinę i czekoladę, są pyszne i w dodatku nie trzeba wycinać foremkami ani chłodzić ciasta w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */