czwartek, 23 grudnia 2010

Orzechowiec zawijany krucho-drożdżowy

Choćbym nie wiem jak planowała przedświąteczne przygotowania, to i tak na dzień przed Wigilią zrywam się rano z uczuciem, że jestem w głębokim lesie, a lista zadań nie ma końca.

Tak jest i w tym roku, a że łudzę się, że Wy też tak macie, to nie będę zabawiać Was przedświątecznymi dykteryjkami, tylko podam przepis na pyszne ciasto, które można upiec jeszcze dziś. Krucho-drożdżowa otoczka, a w środku miękkie, puszyste nadzienie z orzechów. Wielkie Mniam ;) Porcja dla gromady amatorów: na dwie blaszki o wymiarach dna 36x6cm.



Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 60 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
Nadzienie orzechowe:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 300-400 g orzechów mielonych
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam do miski, siekam łopatką z margaryną i żółtkami. Drożdże ucieram z cukrem i mlekiem, dodaję do mąki, szybko zagniatam ciasto.

W tym samym czasie robot kuchenny ubija białka na sztywną pianę. Dodaję do nich po łyżce cukier i cukier waniliowy. Na końcu delikatnie mieszam z orzechami i bułką tartą.

Ciasto i nadzienie dzielę na dwie równe części. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, rozsmarowuję na nim nadzienie, zawijam. Po wierzchu smaruję rozmąconym jajkiem. Gotowe ciasto owijam papierem do pieczenia, zostawiając luzu na dwa palce – orzechowiec urośnie, a papier będzie go powstrzymywał przed pęknięciem. Przynajmniej powinien go powstrzymać, bo jak widać na zdjęciu – nie zawsze mu się to udaje. Owinięte papierem orzechowce wkładam do blaszek.

Odstawiam do wyrośnięcia 20-30 minut w cieple. Piekarnik ustawiam na 150 stopni. Wyrośnięte wkładam do piekarnika i piekę 10 minut, a następnie podnoszę temperaturę do 190 stopni i piekę ok. 40 minut. Ma być dobrze przyrumieniony.

6 komentarzy:

  1. O świetny ten orzechowiec jest :) Pieknie wygląda i pysznie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. rety, rety!
    jakie rozpustne ma wnętrze...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piekne.... Orzechowe wnetrze to cos zdecydowanie dla takiej wiewiorki jak ja :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Beautiful Orzechowiec! Please clarify, do we bake in parchment or we should remove the parchment paper before baking?

    OdpowiedzUsuń
  5. We bake in parchment. Good luck!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */