Tak jest i w tym roku, a że łudzę się, że Wy też tak macie, to nie będę zabawiać Was przedświątecznymi dykteryjkami, tylko podam przepis na pyszne ciasto, które można upiec jeszcze dziś. Krucho-drożdżowa otoczka, a w środku miękkie, puszyste nadzienie z orzechów. Wielkie Mniam ;) Porcja dla gromady amatorów: na dwie blaszki o wymiarach dna 36x6cm.
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 6 żółtek
- 60 g drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 6 białek
- 250 g cukru
- 300-400 g orzechów mielonych
- cukier waniliowy
- 2 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiewam do miski, siekam łopatką z margaryną i żółtkami. Drożdże ucieram z cukrem i mlekiem, dodaję do mąki, szybko zagniatam ciasto.
W tym samym czasie robot kuchenny ubija białka na sztywną pianę. Dodaję do nich po łyżce cukier i cukier waniliowy. Na końcu delikatnie mieszam z orzechami i bułką tartą.
Ciasto i nadzienie dzielę na dwie równe części. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, rozsmarowuję na nim nadzienie, zawijam. Po wierzchu smaruję rozmąconym jajkiem. Gotowe ciasto owijam papierem do pieczenia, zostawiając luzu na dwa palce – orzechowiec urośnie, a papier będzie go powstrzymywał przed pęknięciem. Przynajmniej powinien go powstrzymać, bo jak widać na zdjęciu – nie zawsze mu się to udaje. Owinięte papierem orzechowce wkładam do blaszek.
Odstawiam do wyrośnięcia 20-30 minut w cieple. Piekarnik ustawiam na 150 stopni. Wyrośnięte wkładam do piekarnika i piekę 10 minut, a następnie podnoszę temperaturę do 190 stopni i piekę ok. 40 minut. Ma być dobrze przyrumieniony.
O świetny ten orzechowiec jest :) Pieknie wygląda i pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
rety, rety!
OdpowiedzUsuńjakie rozpustne ma wnętrze...
Jakie piekne.... Orzechowe wnetrze to cos zdecydowanie dla takiej wiewiorki jak ja :))
OdpowiedzUsuńBeautiful Orzechowiec! Please clarify, do we bake in parchment or we should remove the parchment paper before baking?
OdpowiedzUsuńWe bake in parchment. Good luck!
OdpowiedzUsuńThank you!
OdpowiedzUsuń