niedziela, 19 grudnia 2010

Pierniczki Kuronia

W tym roku upiekłam pierniczki z przepisu sprawdzonego przez moją siostrę Agnieszkę (pozdrawiam! :) Ciasto jest idealne: twarde ale sprężyste, nie klei się, nie trzeba zagniatać go wcześniej. Pachną obłędnie miodowo. Mają zmięknąć na powietrzu w ciągu kilku dni - cieżko to widzę, bo dziś mija druga doba od upieczenia, a one, jeden po drugim, teleportują się do innego wymiaru. Cóż, są pierniczki, które nigdy nie zmiękną, bo nie zdążą.

Dopisane:
zmiękły! zdążyły! po tygodniu w misce, z której ulatniały się stopniowo, zostało kilka sztuk - i dziś są miękkie. To znaczy, hm, BYŁY miękkie ;-)




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 125 margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • przyprawa do piernika (40 g)
Sposób przygotowania:

Miód, margarynę i przyprawę wkładam do rondelka, rozpuszczam na wolnym ogniu i odstawiam do ostygnięcia.

Do miski przesiewam mąkę, mieszam ją z cukrem i sodą, wlewam płynną masę, dodaję jajko. Zagniatam ciasto, rozwałkowuję i wykrawam pierniczki. Układam na natłuszczonej blasze. Piekę ok. 15 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca delikatnie podważam nożem każde ciasteczko - są mięciutkie, po chwili twardnieją. Następnie umieszczam je w niedostępnym miejscu, bo pachną tak, że można je pożreć razem z blachą. Te, które ocaleją, dekoruję po ostygnięciu.

Polewa z tuby, której użyłam, ma konsystencję żelu - potrzebuje przynajmniej dobę, żeby zaschnąć z wierzchu, ale w środku pozostaje miękka. Nie łamie się i nie odpada jak zaschnięty lukier, ale lepiej nie układać ciastek piętrowo. Nadaje się do dekoracji suchych powierzchni.

15 komentarzy:

  1. 54 :) hixoxo@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry Wieczór

    Typuje ,że 88 ciasteczek w ten sposób ozdobiło się.
    pozdrawiam
    wara@poczta.forward.pl
    ADA

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proszę o wpisanie Waszych odpowiedzi na naszym profilu na FB http://www.facebook.com/pages/wwwdwiechochelkipl/136437789701623, konkurs trwa tam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są te pierniczki:) Zagrałam w konkursie, a co tam ;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nie mogę powalczyć o nagrodę, bo nie mam profilu na FB.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie - konkurs dyskryminuje tych, którzy nie mają profilu na FB :(

    OdpowiedzUsuń
  7. A co z cukrem pudrem? Miesza sie go z mąką?

    OdpowiedzUsuń
  8. Misica, słuszna uwaga! cukier oczywiście miesza się z mąką, zaraz poprawię w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za udział w konkursie, znamy już zwycięzcę :)

    Przykro nam, że osoby bez profilu na FB czują się dyskryminowane, ale czasem będziemy korzystać z fejsa przy organizowaniu konkursów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wczoraj i chyba dałam za duzo mąki, bo ciasto nie chciało sie spoić, dodałam więc dwa jajka. Wyszło pachnące, dałam 7 deko przyprawy, ale ja lubie takie. Niektóre pierniczki za cienkie i dzis chrupią mimo polewy, ale te grubsze są mięciutkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Misica, bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz robiłam w tym roku pierniczki z ziemniakami (przepis fruwa w necie i wujek-google szybko go pokazuje) i szczerze polecam! :) od razu miękkie i smaczniutkie, wigilii nie dotrwały

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */