środa, 5 stycznia 2011

Babeczki z białą czekoladą i żurawiną


Dzisiaj jeszcze klimaty świąteczne, czyli biała czekolada i żurawina.

Powoli, powoli, ale przekonuję się do białej czekolady w wypiekach. Zwłaszcza, gdy połączy się ją z kwaskowatą żurawiną.
Zresztą nieważne dodatki, bo bardzo mi posmakowało ciasto tych babeczek.

Przepis z The Good Mood Food Blog. W oryginale było 200 g czekolady i aż 250 świeżej żurawiny – nie miałam ani świeżej ani tak dużo, ale przecież suszona też się nadaje. Z podobnych powodów zrezygnowałam ze skórki otartej z jednej pomarańczy, bo mi się owoce nagle i niespodziewanie zdematerializowały. Zapisuję jednak wszystko skrzętnie, żebyście mogli zrobić dokładnie tak jak autor przykazał. Większa ilość dodatków na pewno nie zaszkodzi. A mnie przecież drobne braki w zaopatrzeniu nigdy nie powstrzymywały przed pieczeniem lub gotowaniem.


Składniki:
(na ok. 14 sztuk)
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml maślanki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru (dałam mniej)
  • 100 g suszonych żurawin
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia. Białą czekoladę siekam na małe kawałki.

W misce mieszam masło, maślankę i ewentualnie skórkę z pomarańczy.

Przez kilka minut ubijam jajka z cukrem. Dodaję masło i maślankę, mieszam łyżką lub łopatką. Potem wsypuję mąkę i znowu mieszam.
Na końcu dodaję czekoladę i żurawinę.

Formę do muffinek wykładam papilotkami i nakładam masę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

13 komentarzy:

  1. dopiero się przekonujesz do białej czekolady??? ja ją uwielbiam w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że w takim połączeniu biała czekolada daje pyszne efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie białej czekolady z żurawiną. U mnie również pojawiło się w formie babeczek, jednak jeszcze dodałam dyniowe puree.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe muffinki! I ja muszę sięgnąć po białą czekoladę, już mam nawet muffinkowy pomysł....

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! to polączenie nie może nie smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ te babeczki są jaśniutkie! Ogromnie mi się podobają. I połączenie obezwładniającej słodyczy z lekka kwaskowatością... Cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to jeszcze takie świąteczne smaki :)
    Biała czekolada i żurawina...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa jestem takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam bardzo za komentarze :)

    A biała czekolada pewnie zacznie się częściej pojawiać. Teraz myślę o jakimś torciku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis rewelacyjny... ja zmieniłam maślanke na śmietanę, a co, pare kalorii więcej w takiej pychotce nie zaszkodzi. Do porannej kawusi podgrzewam w mikofali i na cały dom rozchodzi sie cudowny maślany zapach... budzi lepiej niż kawa, a mój facet przy nich odlatuje ;) dziekuję za ten przepis!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */