niedziela, 16 stycznia 2011

Babka kardamonowo-waniliowa

Generalnie wolę inne ciasta, ale czasami nachodzi mnie ochota na klasyczną babkę, w sam raz do herbaty. Ale dzisiejszy przepis wcale nie jest taki znowu klasyczny, a to dzięki sporemu dodatkowi kardamonu.

Trochę się obawiałam tego eksperymentu, bo nie wszystkie tak aromatyczne przyprawy spotykają się z entuzjazmem mojej rodziny, ale dzieci jadły chętnie. Mąż też, chociaż „byłaby idealna bez kardamonu” :)
I muszę Wam powiedzieć, że coś w tym jest. A przynajmniej nie wsypywałabym całej łyżeczki kardamonu.

Więc zastosujcie takie przyprawy jakie lubicie. Tak czy inaczej przepis jest w porządku. Babka jest miękka i dość wilgotna – bardzo smaczna.

Polecam pieczenie jej w formie z kominkiem (myślę, że keksówki też będą ok), bo w zwykłej tortownicy obawiałabym się zakalca.

Źródło: miesięcznik „Kuchnia” 12/2010.

Anka


Składniki:
(na blachę z kominkiem)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (można dać mniej)
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (w oryginale było 1,5 szklanki)
  • 2 laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kardamonem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksuję przez kilka minut z cukrem na gładką masę. Laski wanilii przekrawam na pół, wysypuję ziarnka i dodaję do masy. Jeszcze chwilę miksuję.

Ucierając dodaję kolejno jajka, następne jajko wbijam dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaję sok z cytryny i znowu miksuję.

Na koniec dodaję na przemian mąkę i mleko i mieszam na wolnych obrotach miksera.

Formę z kominkiem smaruję masłem i wysypuję mąką lub bułką tartą. Wlewam ciasto do formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).

6 komentarzy:

  1. Ja bym z kardamonem zjadła,bo bardzo lubię jego dodatek:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam tę babkę na święta, u mnie tez smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kardamon z wanilią to idelane połączenie, można się brać za ten przepis w ciemno. Może wypróbuje kto wie, czasem mam ochotę na taką prostą babkę, ale o fascynującym smaku.

    ***
    www.gastronomygo.blogspot.com

    ZAPRASZAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta babka w ogóle jest bardzo smaczna. A dzięki kardamonowi jest trochę inna - lubię próbować nowych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się absolutnie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */