Generalnie wolę inne ciasta, ale czasami nachodzi mnie ochota na klasyczną babkę, w sam raz do herbaty. Ale dzisiejszy przepis wcale nie jest taki znowu klasyczny, a to dzięki sporemu dodatkowi kardamonu.
Trochę się obawiałam tego eksperymentu, bo nie wszystkie tak aromatyczne przyprawy spotykają się z entuzjazmem mojej rodziny, ale dzieci jadły chętnie. Mąż też, chociaż „byłaby idealna bez kardamonu” :)
I muszę Wam powiedzieć, że coś w tym jest. A przynajmniej nie wsypywałabym całej łyżeczki kardamonu.
Więc zastosujcie takie przyprawy jakie lubicie. Tak czy inaczej przepis jest w porządku. Babka jest miękka i dość wilgotna – bardzo smaczna.
Polecam pieczenie jej w formie z kominkiem (myślę, że keksówki też będą ok), bo w zwykłej tortownicy obawiałabym się zakalca.
Źródło: miesięcznik „Kuchnia” 12/2010.
Anka
Anka
Składniki:
(na blachę z kominkiem)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (można dać mniej)
- ½ łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru (w oryginale było 1,5 szklanki)
- 2 laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kardamonem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksuję przez kilka minut z cukrem na gładką masę. Laski wanilii przekrawam na pół, wysypuję ziarnka i dodaję do masy. Jeszcze chwilę miksuję.
Ucierając dodaję kolejno jajka, następne jajko wbijam dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaję sok z cytryny i znowu miksuję.
Na koniec dodaję na przemian mąkę i mleko i mieszam na wolnych obrotach miksera.
Formę z kominkiem smaruję masłem i wysypuję mąką lub bułką tartą. Wlewam ciasto do formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).
ciekawy smak musi mieć
OdpowiedzUsuńJa bym z kardamonem zjadła,bo bardzo lubię jego dodatek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Piekłam tę babkę na święta, u mnie tez smakowała:)
OdpowiedzUsuńkardamon z wanilią to idelane połączenie, można się brać za ten przepis w ciemno. Może wypróbuje kto wie, czasem mam ochotę na taką prostą babkę, ale o fascynującym smaku.
OdpowiedzUsuń***
www.gastronomygo.blogspot.com
ZAPRASZAM!
Ta babka w ogóle jest bardzo smaczna. A dzięki kardamonowi jest trochę inna - lubię próbować nowych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się absolutnie przepysznie!
OdpowiedzUsuń