poniedziałek, 10 stycznia 2011

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Trudno nie lubić czekolady, ale jeszcze trudniej oprzeć się połączeniu czekolady i pomarańczy. Ostatnio natrętnie miałam przed oczami obraz tych muffinek. Tylko, że te są lekko gorzkawe (co łatwo można zmienić wsypując więcej cukru) i należy je nasączyć sokiem z pomarańczy. A mi się marzyło miękkie i puchate ciasto, w którym te składniki zostały połączone już wcześniej.

Niezawodna okazała się Nigella, której przepis przedrukowałam za Dorotą z Moich Wypieków. Bardzo polecam.

Jest tylko jeden poważny minus: to naprawdę nieduże ciasto ;)

Anka


Składniki:
(na małą keksówkę, wzięłam niedużą formę z kominkiem)
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • 25 g kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki golden syropu (użyłam syropu klonowego, można wziąć miód)
  • 175 g ciemnego cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy i sok z jednej

Sposób przygotowania:

Mąkę i kakao przesiewam, mieszam z sodą.

Masło ucieram z syropem klonowym, dodaję cukier i miksuję na gładki krem. Przynajmniej w teorii, bo w praktyce rzadko mam tyle cierpliwości. Brązowy cukier wyjątkowo kiepsko się rozpuszcza.

Dodaję na przemian jajka, potem część mąki, znowu jajko i reszta mąki.

Na koniec ścieram skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy oraz wyciskam sok. Mi wystarczyła jedna duża pomarańcza. Dodaję do masy, miksuję.

Do wysmarowanej masłem i wysypanej drobną bułką tartą formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) nakładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (u mnie 45).

Studzę przy uchylonych drzwiczkach.

Pyyyyszne! Może trochę za słodkie jak na mój gust, ale warto!

7 komentarzy:

  1. mniam, uwielbiam takie połączenia :) mam pytanko, jakiej wielkości foremki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie gdzie nie spojrzę to widzę na blogach to ciasto. chyba najwyższa pora wreszcie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. coś pysznego! z filiżanką ciepłej herbaty to musi być rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda tylko, ze jest to małe ciasto...:) ale za to można częściej piec prawda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim wypadku już wiem, że muszę koniecznie podwoić listę składników, kiedy będę piekła to pyszne ciasto! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ->zauberi: Piekłam w formie z kominkiem do babek, ona jest dużo węższa na dole.

    ->kornik, Paula: To jedno z tych idealnych ciast na zimę, czekoladowe i pachnące :)

    ->myniolinka, Zaytoon: Dwa podejścia rozwiązania problemu, oba mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie :) Zrobiłabym od razu z podwójnej porcji :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */