niedziela, 6 lutego 2011

Pieczona sola z sosem bazyliowym i pomarańczami


Właściwie to jest pomysł na niebanalne podanie pieczonej ryby, a nie jakiś skomplikowany przepis. Znalazłam go w książce jednego z moich ulubionych kucharzy Gary’ego Rhodesa. On co prawda nie piekł soli, tylko strzępiel i to ze skórą, ale ja biorę co mam, a zazwyczaj mam mrożone filety. Pewnie dlatego, że mieszkam nad morzem.

Ten zielony jogurt w połączeniu z ciepłymi i słodkimi pomarańczami to prawdziwa rewelacja. Nie gotowałam ryżu, wystarczy świeże pieczywo, chociaż ja jadłam i bez tego dodatku. Przyda się za to sałata z winegretem.

Anka


Składniki:
  • 3 filety z soli (lub innej białej ryby morskiej)
  • sól, pieprz
  • oliwa i masło
  • garść liści bazylii
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 pomarańcze
  • cukier demerara do posypania

Sposób przygotowania:

Płaskie naczynie żaroodporne smaruję masłem. Rybę opłukuję w zimnej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję solą i pieprzem. Układam w naczyniu, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Rybę można oczywiście usmażyć.

Bazylię i jogurt miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pomarańcze myję, obieram nożem ze skórki skrawając też białą błonkę. Dzielę na cząstki (tu link jak to zrobić, który już podawałam w przepisie na sałatkę). Pomarańcze układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, posypuję cukrem i wstawiam pod nagrzany grill (u mnie było 220 stopni) na jakieś 3 minuty.

Podaję rybę, sos jogurtowy i pomarańcze.

8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tymi pomarańczami, muszę kiedyś wypróbować:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba.
    takie egzotyczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. bazylia z pomarańczą to abrdzo oryginalne połączenie, gratuluje pomysłu ;),
    szana

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjne smaki. orzeźwiające i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak podana ryba to dla mnie bajeczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi się najbardziej spodobał bazyliowy jogurt, bo ja bazylię mogłabym garściami jeść :)
    I lubię jak są różne kolory na talerzu. Szczególnie zimą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne przepisy myślę, że warto je wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie http://www.kpryba.pl i wygrać książkę

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */