środa, 16 lutego 2011

Tarta z ziemniakami i boczkiem

W Krakowie prószy śnieg, jest mroźno i wietrznie – dusza by chciała do rajskich pomidorów i prawdziwych rzodkiewek, ale ciało domaga się pożywienia ciepłego i wysokoenergetycznego. Doskonale sprawdza się wtedy tarta, która pragnę Państwu przedstawić – kruche ciasto (można zrobić z mąki razowej), podsmażone ziemniaki, boczek, cebula i pieczarki (w oryginale nie było, ale były w mojej lodówce). A wszystko zalane śmietaną z jajkami i posypane żółtym serem.
Dla mnie – bomba!
Przepis pochodzi z belgijskiej książki „Quiches et tourtes”z serii „Le Cordon Bleu”.

Porcja na formę o średnicy 26 cm.


Składniki:

ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • zimna woda
nadzienie:
  • 2 duże ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie paski
  • 250 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 2 jajka
  • 120 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewam mąkę, plastikową łopatką siekam ją z miękkim masłem, jajkami i solą, dodaję wody, ile ciasto zabierze. Szybko zarabiam gładkie ciasto, formuję kulę.

Formę smaruję masłem, rozwałkowuję ciasto i przekładam do formy. Oblepiam spód i boki, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Ziemniaki podsmażam na oliwie, aż będą rumiane. Boczek podsmażam osobno. Pieczarki duszę na maśle przez kilka minut.

Mleko, śmietanę i jajka mieszam razem na jednolitą masę, solę, pieprzę.

Na cieście układam plasterki ziemniaków, na to boczek i pieczarki, zalewam masą śmietanowo-jajeczną, posypuję żółtym serem i pietruszką.

Piekę w 180 stopniach 50-60 minut.

6 komentarzy:

  1. Jestem ZA :)
    Poproszę ociupinkę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To taka jakby pizza de lux. Ogromnie, ale to ogromnie mi się podoba. A i ja doświadczyłam dzisiaj owej nieprzyjemnej okołokrakowskiej aury. Ach! Niechaj wiosna już nadejdzie...

    OdpowiedzUsuń
  3. sycąca i przepyszna.
    zapowiada się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki i boczek, to jest to!;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bomba.... kaloryczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta upieczona :P

    Ogarniałyśmy ją z siostrą i razem z moim mężem spożyłyśmy... aczkolwiek jest jej zdecydowanie za dużo na 3 osoby :D
    Nam udało się skonsumować zaledwie połowę na podejście obiadowe :D

    Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */