czwartek, 24 marca 2011

Ciasteczka bananowe z dżemem

Banany dojrzewały w koszyku na kuchennym blacie. Dojrzewały i dojrzewały, aż pokryły się czarnymi kropeczkami, co zdyskwalifikowało je w oczach dzieci. Zatem należało je wykorzystać inaczej. Ale jak? Bananowe muffinki? Chleb bananowy? – pyszne, ale to już było. Życzliwy wujek Google zaprowadził mnie na bloga Czerwień i błękit, gdzie znalazłam wdzięczny, nieprzesadnie skomplikowany a wielce obiecujący przepis na ciasteczka. Ucieszyło mnie szczególnie to, że większość prac może wykonać robot kuchenny.

Moje ciasteczka są nieco mniej kształtne od oryginalnych, bowiem ciasto wyszło mi luźniejsze niż należało i miast toczyć, formowałam je przy użyciu dwóch małych łyżeczek oprószonych mąką. 



Chuda



Składniki na 30 sztuk:


  • 125 g masła
  • 30 g cukru  pudru
  • 1 żółtko
  • 190 g mąki ziemniaczanej + jeśli trzeba do podsypywania
  • 1 duży, bardzo dojrzały banan
  • dżem, powidła lub wiśnie z konfitury

Sposób przygotowania:

Miękkie masło wrzucam do miski robota i ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję żółtko, mąkę ziemniaczaną i banana rozgniecionego widelcem. Robot dokładnie miesza ciasto na niskich obrotach.

Z ciasta toczę kuleczki wielkości orzechów włoskich. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdej robię wgłębienie, które wypełniam marmoladą, dżemem lub wisienkami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę ok. 15 minut.

8 komentarzy:

  1. super, uwielbiam wszelkiego radzaju ciasteczka zawierające banany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity pomysł na wykorzystanie bananów, choć one u mnie znikają z prędkością światła za sprawą mego S. Muszę więc je gdzieś schować, by dojrzały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bananowe ciacha bardzo lubię. ślicznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja je zrobiłam i niestety nie są zbyt smaczne;( jak stwierdziła moja rodzina- maja "plastikowy" smak...

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety, u mnie też coś nie poszło zgodnie z planem. mimo, że bardzo pilnowałam proporcji, ciastka miały smak tylko i wyłącznie mąki ziemniaczanej. :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam. Piekłam pół godziny, a i tak w środku był zakalcowaty. W sumie smaczne, ale nie wiem, czy skuszę się zrobić raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */