Moje ciasteczka są nieco mniej kształtne od oryginalnych, bowiem ciasto wyszło mi luźniejsze niż należało i miast toczyć, formowałam je przy użyciu dwóch małych łyżeczek oprószonych mąką.
Chuda
Składniki na 30 sztuk:
- 125 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 190 g mąki ziemniaczanej + jeśli trzeba do podsypywania
- 1 duży, bardzo dojrzały banan
- dżem, powidła lub wiśnie z konfitury
Sposób przygotowania:
Miękkie masło wrzucam do miski robota i ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję żółtko, mąkę ziemniaczaną i banana rozgniecionego widelcem. Robot dokładnie miesza ciasto na niskich obrotach.
Z ciasta toczę kuleczki wielkości orzechów włoskich. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdej robię wgłębienie, które wypełniam marmoladą, dżemem lub wisienkami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę ok. 15 minut.
super, uwielbiam wszelkiego radzaju ciasteczka zawierające banany :)
OdpowiedzUsuńFajne cudeńka :))
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pomysł na wykorzystanie bananów, choć one u mnie znikają z prędkością światła za sprawą mego S. Muszę więc je gdzieś schować, by dojrzały :)
OdpowiedzUsuńbananowe ciacha bardzo lubię. ślicznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńa ja je zrobiłam i niestety nie są zbyt smaczne;( jak stwierdziła moja rodzina- maja "plastikowy" smak...
OdpowiedzUsuńnie dobre
OdpowiedzUsuńniestety, u mnie też coś nie poszło zgodnie z planem. mimo, że bardzo pilnowałam proporcji, ciastka miały smak tylko i wyłącznie mąki ziemniaczanej. :/
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Piekłam pół godziny, a i tak w środku był zakalcowaty. W sumie smaczne, ale nie wiem, czy skuszę się zrobić raz jeszcze
OdpowiedzUsuń