wtorek, 15 marca 2011

Sałatka z rukolą, ananasem i orzeszkami piniowymi oraz pieczona pierś z indyka

Znowu sałatka.
Ale za to jaka!

Rzadko się zdarza, żebym była aż tak zadowolona z efektu zmieszania kilku składników. Inna sprawa, że jeszcze rzadziej kupuję orzeszki piniowe, bo ich cena po prostu zwala z nóg.

Jednak od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na rozpustę. Poza tym zimą z założenia nie jem świeżych pomidorów, a ponieważ w weekend poczułam już wiosnę, więc po prostu musiałam kupić sobie pomidorki koktajlowe.

Natomiast ananas był w rozsądnej cenie, w dodatku dojrzały i bardzo smaczny. Podobno dojrzałość ananasa stwierdza się na podstawie wielkości oczek: jeśli wszystkie są jednakowe, to znaczy, że nadeszła pora na zjedzenie owocu, jeśli natomiast oczka są tym mniejsze, im bliżej pióropusza – mamy w rękach raczej młody okaz. Nie wiem tylko jak to się ma do czasu transportu ananasów do Polski, i stopnia ich dojrzałości podczas zbierania, ale nie chce mi się teraz zgłębiać tematu.

A sałatka jest po prostu przepyszna. Bardzo polecam.

Przepis na pieczoną pierś z indyka podaję mimochodem, bo jest tak prosta, że nawet nie chce mi się wstawiać oddzielnej notki na ten temat, ale że wyszła super, to szkoda zupełnie ją pominąć.

Anka


Składniki:
  • rukola
  • około ½ świeżego ananasa
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 plastry pieczeni z drobiu (u mnie indyk)
  • 50 g orzeszków piniowych
sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki sosu dokładnie mieszam.

Prażę orzeszki piniowe na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć i lekko zbrązowieją.

Ananasa i mięso kroję w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Gdyby ktoś się zastanawiał jak obrać ananasa, to link jest na przykład tu. Inna sprawa, że w sieci jest tego tyle, że można spędzić dwa lata ucząc się li i jedynie krojenia owoców.

Układam na talerzu rukolę, na to wrzucam ananas, mięso i pomidory. Polewam sosem i posypuję prażonymi orzeszkami.

Jem i się zachwycam! ;)

A teraz obiecana pieczeń: w moździerzu ucieram sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, pęczek natki i tymianku ze sporą ilością oliwy i z dodatkiem soku z cytryny (tymianek miałam tylko suszony, ale świeży będzie oczywiście lepszy). Smaruję powstałą pastą pierś z indyka, jeśli mam czas odstawiam na godzinę lub dwie, a potem wkładam do rękawa foliowego i piekę w 200 stopniach. Mięso ważyło około 80 dag i piekłam jakieś 50 minut.

Poprzedniego dnia jedliśmy tę pieczeń z sosem pieczarkowym, ale nie chciało mi się robić zdjęć. Marazm jakiś mnie ogarnął, chyba za dużo mi dzieci chorują. Nic to, byle do wiosny! :)

10 komentarzy:

  1. Mniam! Wygląda tak wiosennie i tak smakowicie :)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatki uwielbiam , a w takim połączeniu zjadłabym z wielkim smakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt,piniowe orzeszki tzn.ich cena troszkę przeraża...:) ale sałatka pewnie pyszna:) ja zapraszam do siebie, troszkę inna "branża":) www.mojepowstawanie.blogspot.com oraz www.pod-wieczor.pl Kurcze, kusisz tą sałatką:))) pozdrawiam serdecznie.j.

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjecie jest bardzo apetyczne:) az slinka cieknie na te kolorki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lato! jedno wielkie mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można prosić o przepis na ten sos pieczarkowy? bo to świetny pomysł byłby do różnych pieczeni...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję uprzejmie za wszystkie komentarze, powiem Wam, że taki słodki ananas, to niezły pomysł na przedwiośnie. Na krajowe owoce jeszcze sporo przyjdzie nam poczekać.

    ->Anonimowy: Żadna filozofia, zazwyczaj podsmażam cebulę (często dodaję pod koniec czosnek), potem pokrojone pieczarki, sól, pieprz, śmietanka i gotowe. Opcjonalnie: białe wino i/lub bulion, zależy co tam akurat mam. Aha, i dużo natki pietruszki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za odpowiedź w sprawie sosu. Bardzo to miłe, że odpowiada Pani na komentarze :) Widać, że szanuje Pani swoich czytelników. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Staramy się jak możemy :) Wszak blog jest dla Czytelników :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */