czwartek, 21 kwietnia 2011

Mazurek orzechowy i życzenia wielkanocne

W moim domu rodzinnym nigdy nie piekło się mazurków, zatem jako bardzo młoda Chuda Chochelka byłam niezwykle ciekawa, co to takiego. Upiekłam mazurek z pomadą pralinową z książki Jana Czernikowskiego („Ciasta, ciastka i ciasteczka”, biblia słodkości należąca do Cioci Lusi) i byłam przekonana, że się nie udał, bo przecież ciasto nie może być takie niskie!

Teraz jestem już uodporniona na niskie ciasta, ponieważ od kilku lat wypiekam je ochoczo (vide: tarty). A cały urok mazurka tkwi głównie w jego dekoracji – niepozorny wypiek pod ręką mistrza może zmienić się w dzieło sztuki. Mój nie śmie pretendować do zaszczytnego miana, ale niebrzydki mi się udał, więc się Państwu pochwalę.
 

Przy mazurku Dwie Chochelki składają Czytelnikom najlepsze życzenia świąteczne: niech będzie to czas spędzony z bliskimi, radosny, spokojny i – oczywiście – smaczny. Życzymy dużo zdrowia i siły do zmagań z górą pyszności i liczymy na to, że niektóre potrawy na świąteczny stół przyrządzicie z naszych przepisów :-)

Składniki:

ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa orzechowa:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 łyżka bułki tartej
pozostałe:
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa
  • biały lukier (lub biały pisak cukrowy)
  • migdały całe lub połówki
Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wkładam do miski i siekam łopatką, szybko zarabiam kruche ciasto. Rozwałkowuję je na blasze, smaruję powidłem na grubość 0.5 cm.

Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i ubijam nadal. Lekko mieszam z orzechami i bułką tartą.

Masę orzechową wykładam na powidło, piekę, aż orzechowa masa się zazłoci ok. 40 minut w 180 stopniach.

Kiedy mazurek wystygnie, dekoruję go – na przykład tak, jak na zdjęciu.

11 komentarzy:

  1. Bardzo ladny mazurek ;) U mnie nigdy nie gościł, i pewnie jeszcze troche minie zanim się przetestuje w tym wyrobie cukierniczym. Siły się przydadzą, bo własnie jestem w przerwie porzadkow ;) Najlepszego Chochelki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne smaki!Mazurek bardzo ładny:)
    Pięknych Świąt Wielkanocnych kochane Chochelki Dwie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny mazurek:)
    Wszystkiego dobrego w te Świeta i każdego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładny ten mazurek! Naprawdę żałuję, że u nas na Dolnym Śląsku nie ma tradycji ich wypiekania bo nawet zachciało mi się zrobić coś takiego i tak efektownie ozdobić z okazji wiosny.

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda :) bardzo tradycyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny mazurek:)
    Wesołych świąt Chochelki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mazurki pierwszy sort:)
    Wszystkiego naj z okazji świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mazurka piekłem raz, jak i jadłem chyba tylko raz, więc nie mam z czym porównywać, czy mój był dobry :) Ale za to Twój wygląda przepysznie, no i ten napis jaki ładny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję, cieszę się, że mazurek się Wam podoba :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */