Chuda
Składniki na 12 muffinek:
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 70 g oleju
- 150 ml mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- sok z połówki cytryny
- 100 g suszonych moreli
- 50-70 g czekolady gorzkiej
- cukier puder do posypania gotowych muffinek
Włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni. Foremki wykładam papilotkami.
Wszystkie składniki ciasta wrzucam do malaksera i włączam go na wolne obroty. Niech miesza. W tym czasie kroję morele (jeden owoc na 6 części) i drobno siekam czekoladę.
Wsypuję do malaksera i czekam, aż starannie wymiesza. Łyżką nakładam ciasto do papilotek.
Wstawiam do piekarnika na około 30 minut, po upływie tego czasu wbijam w muffinkę wykałaczkę - jeśli patyczek jest suchy, to są gotowe. Wyłączam piekarnik i zostawiam je na 10 minut w środku. Wyjmuję, posypuje cukrem pudrem, układam na talerzu (ten widoczny na zdjęciu pochodzi ze sklepu Myin.pl) i odwracam się po aparat.
W tym momencie nadciąga kulinarny Armagedon.
- Które mam zostawić do zdjęcia? - pyta głosem Męża – zjem te brzydsze – decyduje szybko.
- Jakie brzydsze?? - oburzam się – wszystkie są śliczne!
- Ale te z lewej są niższe – zauważa – to je zutylizuję.
I tak też czyni.
gdy tak sobie na nie patrzę to i ja nabieram ochoty na nowe muffinki.
OdpowiedzUsuńmorele i czekolada... czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńkuszące smaki:)
OdpowiedzUsuńMyslę,ze to pyszne muffinki!:)
OdpowiedzUsuń