Ostatnio ciągle gdzieś się natykałam na rybę podawaną z porami, a że pory pojawiają się bardzo często w moich daniach i w sklepie akurat trafiłam na dostawę świeżych ryb, to nie zastanawiałam się długo nad obiadem.
I, wybaczcie, ani słowa więcej, bo właśnie wróciłam z dwugodzinnego spaceru nad morzem i mam szok tlenowy.
Anka
Składniki:
- 2 duże filety z dorsza
- 3 pory (tylko białe części)
- ½ szklanki śmietanki 30%
- ½ szklanki białego wina lub bulionu
- sól, pieprz
- 2 żółtka
- masło do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pory myję, kroję w talarki. Podsmażam na maśle aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawiam solą i pieprzem, wlewam wino lub bulion, redukuję. Po kilku minutach dodaję śmietankę i jeszcze chwilę gotuję aż sos zgęstnieje. Dodaję żółtka, natychmiast zestawiam z ognia i dokładnie mieszam.
Jednocześnie przygotowuję ryby. Myję w zimnej wodzie, dokładnie osuszam i obsypuję solą oraz pieprzem. Można delikatnie opanierować w mące, ale szczerze mówiąc zapomniałam (jak to jest, że gdy tylko człowiek zajmie się czymś w kuchni, któreś dziecko potrzebuje natychmiastowej pomocy?).
W czasie, gdy sos się redukuje obsmażam rybę z obu stron na maśle (dodałam łyżkę oleju). Ponieważ miałam filety ze skórą, najpierw smażę stronę ze skórą, a potem przewracam i właściwie od razu można zdjąć patelnię z ognia. Ryby dojdą.
Na talerzu układam pory, na to kładę rybę. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z ryżem i sałatą.
Znam to połączenie i stosuję często! Pory zdecydowanie zyskują po takiej kąpieli w białym winie :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńA na spacerek tez bym poszła, no ale dziś postawiłam na wiosenne porządki.;-)
Pozdrawiam:)
Przepyszne i bardzo zdrowe danie. Uwielbiam ryby. Dorsz to świetny wybór.
OdpowiedzUsuńna 100% zrobię - czemu jeszcze nigdy na to nie wpadłam???
OdpowiedzUsuńFajnie i takie wiosenne danie;-)
OdpowiedzUsuń->EVE: Wcale się nie dziwię, ja wszystko chętnie łączę z porami :)
OdpowiedzUsuń->Majana: To mam nadzieję, że dzisiaj spacerowałaś, bo jest jeszcze ładniej :)
->wariatka327: Realizuję plan pod tytułem: więcej ryb na naszym stole i bardzo mi się to podoba :)
->Kasia: Tym bardziej się cieszę, że poddałam pomysł :) Smacznego!
->grumko: A do tego sałata. Dużo sałaty! :)
bardzo apetyczne, a zdjęcie już ozdabia naszą stronę, dziękujemy za dodanie :)
OdpowiedzUsuńwprost wybornie! aż tu czuję ten zapach...
OdpowiedzUsuń->wykrywacz: Ależ proszę uprzejmie :)
OdpowiedzUsuń->Paula: Świeża rybka smażona na maśle pachnie całkiem ładnie :) Pozdrawiam.
dziekuje za ten przepis.podalam z pieczonymi ziemniaczkami i salata.po prostu niebo w gebie!!
OdpowiedzUsuńwykalaczka