sobota, 2 kwietnia 2011

Smażony dorsz z porami


Ostatnio ciągle gdzieś się natykałam na rybę podawaną z porami, a że pory pojawiają się bardzo często w moich daniach i w sklepie akurat trafiłam na dostawę świeżych ryb, to nie zastanawiałam się długo nad obiadem.

I, wybaczcie, ani słowa więcej, bo właśnie wróciłam z dwugodzinnego spaceru nad morzem i mam szok tlenowy.

Anka

Składniki:
  • 2 duże filety z dorsza
  • 3 pory (tylko białe części)
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ szklanki białego wina lub bulionu
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka
  • masło do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pory myję, kroję w talarki. Podsmażam na maśle aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawiam solą i pieprzem, wlewam wino lub bulion, redukuję. Po kilku minutach dodaję śmietankę i jeszcze chwilę gotuję aż sos zgęstnieje. Dodaję żółtka, natychmiast zestawiam z ognia i dokładnie mieszam.

Jednocześnie przygotowuję ryby. Myję w zimnej wodzie, dokładnie osuszam i obsypuję solą oraz pieprzem. Można delikatnie opanierować w mące, ale szczerze mówiąc zapomniałam (jak to jest, że gdy tylko człowiek zajmie się czymś w kuchni, któreś dziecko potrzebuje natychmiastowej pomocy?).

W czasie, gdy sos się redukuje obsmażam rybę z obu stron na maśle (dodałam łyżkę oleju). Ponieważ miałam filety ze skórą, najpierw smażę stronę ze skórą, a potem przewracam i właściwie od razu można zdjąć patelnię z ognia. Ryby dojdą.

Na talerzu układam pory, na to kładę rybę. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z ryżem i sałatą.

10 komentarzy:

  1. Znam to połączenie i stosuję często! Pory zdecydowanie zyskują po takiej kąpieli w białym winie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka!
    A na spacerek tez bym poszła, no ale dziś postawiłam na wiosenne porządki.;-)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne i bardzo zdrowe danie. Uwielbiam ryby. Dorsz to świetny wybór.

    OdpowiedzUsuń
  4. na 100% zrobię - czemu jeszcze nigdy na to nie wpadłam???

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie i takie wiosenne danie;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ->EVE: Wcale się nie dziwię, ja wszystko chętnie łączę z porami :)

    ->Majana: To mam nadzieję, że dzisiaj spacerowałaś, bo jest jeszcze ładniej :)

    ->wariatka327: Realizuję plan pod tytułem: więcej ryb na naszym stole i bardzo mi się to podoba :)

    ->Kasia: Tym bardziej się cieszę, że poddałam pomysł :) Smacznego!

    ->grumko: A do tego sałata. Dużo sałaty! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne, a zdjęcie już ozdabia naszą stronę, dziękujemy za dodanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wprost wybornie! aż tu czuję ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  9. ->wykrywacz: Ależ proszę uprzejmie :)

    ->Paula: Świeża rybka smażona na maśle pachnie całkiem ładnie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. dziekuje za ten przepis.podalam z pieczonymi ziemniaczkami i salata.po prostu niebo w gebie!!
    wykalaczka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */