Skoro Wielkanoc to czas między innymi serników, więc z przyjemnością prezentuję jeszcze jeden przepis, w dodatku z gatunku tych ekspresowych. Ciasteczkowy spód przygotowuje się w mgnieniu oka, a masa serowa to też żadna filozofia – wystarczy dobrze zmieszać składniki.
Chociaż oczywiście kruchy spód będzie przynajmniej równie pyszny (tak było w oryginalnej recepturze, ale akurat miałam ciastka do zużycia), więc jeśli ktoś ma ochotę, to zachęcam do zagniatania, na przykład według tego przepisu na tartę.
To nie jest puszyste i delikatne ciasto, masa jest zwięzła i gęsta, ale jedzenie wciąga.
Może dlatego, że to sernik ;)
No i przepis na masę serową pochodzi z książki mistrza Pierre’a Herme! To zobowiązuje :)
Anka
Składniki:
(na formę o średnicy 22 cm)
- 200 g ciastek digestive
- 100 g roztopionego masła
- 500 g mielonego twarogu
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g słodkiej śmietanki
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Ciasteczka dokładnie kruszę (najlepiej robi się to przy pomocy wałka, którym energicznie uderzam w paczkę, zamkniętą!). Mieszam z roztopionym masłem i powstałą masą wykładam dno formy.
Wstawiam formę do lodówki przynajmniej na pół godziny.
W misce dokładnie mieszam twaróg, cukier, mąkę, śmietankę i roztrzepane jajka.
Wykładam masę serową na ciasteczkowy spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra dół) na około 40 minut.
Przed podaniem porządnie schładzam w lodówce.
Do serników uwielbiam maliny. Ale dodatek roztopionej czekolady też będzie dobrym pomysłem.
Smacznego!
ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńserniczek jak serniczek pyszny na pewno ale ta polewa, utopiłabym cały serniczek w takim sosiku i jadłabym i jadła :)
OdpowiedzUsuńApetyczny serniczek, a ta polewa super wygląda.
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda! Mniam:)
OdpowiedzUsuńz sosem malinowym... ach to zapowiada sie pysznie:)
OdpowiedzUsuńale świetnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńDrogie Chochelki doszedł śliczny kubeczek. Dziękuję serdecznie.Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze :) mam nadzieję, że będzie taki dobry na jaki wygląda :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
czy to muszą być dokładnie te ciastka czy jakies inne tez się sprawdzą?
OdpowiedzUsuńDigestive lubię najbardziej, ale zwykłe herbatniki też się nadają.
Usuńświetnie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje! Szukam czegoś dobrego na weekend i pewnie zrobie tą tarte. ;)
OdpowiedzUsuń