poniedziałek, 23 maja 2011

Białe szparagi z miętowym masłem


Według niektórych lepsze są zielone.

Też tak uważam, ale moja córka zadaje kłam powszechnym opiniom i zielone odrzuca z całą stanowczością, natomiast chętnie je białe.

Mogą być z masłem miętowym.

Więc do listy ulubionych przekąsek córki, oprócz czarnych oliwek, korniszonów i bitej śmietany, dodaję białe szparagi.

Przepis Jamiego Olivera.

Anka


Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Białe szparagi dokładnie obieram ze skórki, zostawiam tylko nieobrane główki. Odłamuję zdrewniałe końce, układam w pęczek i związuję nitką. Wkładam do gotującej osolonej wody na około 10 minut (dodałam też odrobinę cukru). Najlepiej szparagi gotować na stojąco, tak żeby czubki gotowały się tylko na parze – przyda się wysoki garnek.

Gdy szparagi się gotują rozpuszczam masło i mieszam je w moździerzu z resztą składników. Moździerz będzie tu zdecydowanie najwygodniejszy, ale jeśli ktoś nie ma, to można miętę bardzo drobno posiekać.

Wyjmuję szparagi, układam na talerzu i obficie polewam miętowym masłem.

10 komentarzy:

  1. Masło miętowe mmm.. brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi i mięta! ja się na to piszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez wole zielone, ale Twoje bardzo neca, kuszą...mmmmm....masz mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja wlasnie dzisiaj zakupilam zielone szparagi:)
    Ale ja nie o tym: Chochelko, ostatniego tygodnia upieklam 2 tarty z twojej strony: z malinami na owym przepysznym, z 6ciu(!) zoltek kremie oraz rabarbarowo-truskawkowa. Jesli chodzi o te ostatnia to czegos tak finezyjnego nawet we Francji nie jadlam. Jest to absolutny hit tego sezonu i przejdzie do klasyki moich wypiekow!
    Szkoda tylko, ze beza, ktora chcialam zrobic wysoka, wzburzona a la "morskie fale", mimo 6ciu bialek rozwalkonila sie rowno jak kloderka:(

    Chochelko, jestem fanka twoich przepisow i ...wpisow;)
    serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm, szparagi i mięta...? Ciekawe połączenie, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam szparagi, najbardziej zielone, ale i białe zjem ze smakiem.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. w takim mietowym wydaniu to mi sie bardzo podobaja te szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne miętowe masełko!
    taka orzeźwiająca propozycja. pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają przepysznie z tym masełkiem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę niestety napisać sprostowanie: moja córka już nie lubi szparagów. Chyba, że używa ich jako łyżeczki do wyjadania sosu holenderskiego :)

    Będzie więcej dla mnie :)

    Dzięki za komentarze!

    ->davenia: Bardzo się cieszę i dziękuję Ci za taki miły komentarz. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */