Mango jest pyszne i nawet moja córka chętnie je zjada. Ale tylko na surowo, w postaci musu nie chciała tknąć.
Nie to nie, będzie więcej dla mnie. Taki mus jest pyszny i stanowi świetny dodatek do lodów, wszelkiego rodzaju trifle lub po prostu bitej śmietany. Myślę, że nieźle by pasował jako wypełnienie kruchych babeczek.
Podałam w postaci deserku z galaretką i serkiem ricotta (tak przy okazji: serek zmieszałam z syropem klonowym i to był błąd, następnym razem wezmę po prostu cukier puder – będzie smaczniejsze).
Przepraszam, źródła nie podam, bo nie mam pojęcia, gdzie trafiłam na ten przepis.
Anka
Składniki:
- ½ szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 3 owoce mango
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem gotuję wodę z cukrem przez kilka minut (wydaje mi się, że zajęło mi to nawet 10 minut), aż zacznie leciutko gęstnieć.
Mango obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do wody z cukrem i gotuję kolejne 10 minut. Dodaję sok z limonki, zagotowuję i miksuję ręcznym blenderem.
Podoba mi się taki deser, szybko, smacznie i bez brudzenia wielu naczyń :)
OdpowiedzUsuńMus musi być pyszny :) A ja mango bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango...jak ktoś nie chciał takiego musu???
OdpowiedzUsuńzapachniało wakacjami... ;]
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam...
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńMuszę Wam powiedzieć, że kolor podoba mi się niemal tak bardzo jak smak :)