Szukałam pomysłu na ciasto z mąki pełnoziarnistej. Tym razem nie miałam ochoty na długie wertowanie książek kucharskich, więc udałam się po poradę na stronę Moich Wypieków, gdzie znalazłam idealne ciasto do moich potrzeb, z tą różnicą, że zrobione z mąki razowej.
Co oczywiście nie stanowiło żadnego problemu, z pełnoziarnistej też wyszło pyszne, tylko trochę jaśniejsze.
Bardzo polecam, szybko się je robi i jeśli nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego do herbaty, to ten przepis może przyjść z pomocą.
Mój ulubiony sposób jedzenia tego rodzaju ciast, to jeszcze ciepłe, koniecznie ze szklanką zimnego mleka.
Anka
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 120 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- paczka mrożonych owoców lub świeże owoce ok. ½ kilograma, u mnie mrożone śliwki
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Pamiętam, żeby wyjąć wcześniej jajka z lodówki, a jeśli o tym zapomnę, to zanurzam je na kilka minut w lekko ciepłej wodzie (albo i nie).
Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieram z cukrem i szczyptą soli. Dodaję pojedynczo jajka, każde kolejne wrzucam dopiero, gdy poprzednie dobrze się wchłonie. Gdyby masa i tak zaczynała się ważyć, dodaję łyżkę mąki.
Cały czas ucierając dodaję stopniowo mąkę na przemian z mlekiem. Wylewam masę do formy, (użyłam tortownicy 26 cm) układam śliwki skórką do dołu (wyjątkowo, zgodnie z sugestią Doroty, lekko je rozmroziłam) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut (do suchego patyczka).
Porządnie obsypuję cukrem pudrem.
Fajny przepis do wypróbowania ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://koloroweinspiracje.blox.pl/html
Bardzo smakowite ciasto ! Pozdrawiam Aniu :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńmniam! U mnie było ostatnio podobne :) Pyszne są takie pełnoziarniste ciacha :)
OdpowiedzUsuńskoro pełnoziarniste, to można nawet o jeden kawałek ciasta więcej zjeść :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, lubię takie ciasta i też coraz częściej używam do wypieków mąki pełnoziarnistej,
OdpowiedzUsuńpycha ciasto:) lubie wlasnie takie z owocami:)
OdpowiedzUsuńJak najwięcej przepisów na pełnoziarniste ciasta poproszę bo mam mocne postanowiecie niejedzenia innych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami i chyba faktycznie zacznę jakieś eksperymenty z mąką pełnoziarnistą, można jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia :)
OdpowiedzUsuńpyszne, proste i jak na ciasto całkiem zdrowe, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuń