środa, 4 maja 2011

Roszponka z pomarańczami

Ta zima kiedyś musi minąć! - myślę sobie, oglądając zdjęcia zasypanego śniegiem Dolnego Śląska i podkręcając kaloryfer. 4 maja, brrrr. Dalie przymarzły na balkonie. Ciało domaga się wciąż treściwych mięs, a dusza pragnie już surówek i sałatek, zielonych, owocowych, kolorowych, lekkich... I choć w zasuniętym pod brodę bezrękawniku - zjadłam dziś sałatkę. Była tak pyszna, że miałam szczerą chęć zostawić połowę mężowi, ale była tak pyszna, że nie byłam w stanie się od niej oderwać :-) 

Pomysł tej przekąski zaczerpnęłam z nieocenionej Biblioteczki Poradnika Domowego - tam zamiast roszponki występowały kiełki.

Chuda


Składniki:

  • garść roszponki
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka syropu klonowego
sos:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól,
  • pieprz
Roszponkę płuczę i odwirowuję z wody, układam na talerzu.

Pomarańczę myję i wkładam na kilka minut do wrzątku, następnie obieram ze skórki. Skórki nie wyrzucam, tylko przetwarzam na kandyzowaną. Owoc dzielę na cząstki, obieram z białych błonek, dzielę na małe kawałki, wkładam do miski.

Rozgrzewam suchą patelnię, prażę na niej pestki dyni, wlewam syrop klonowy i łyżkę wody. Mieszam przez minutę na ogniu, nastepnie przekładam do miski z pomarańczami, delikatnie mieszam. Wykładam na sałatę.

Składniki sosu wlewam do słoiczka, zakręcam go i potrząsam kilkakrotnie, żeby się idealnie wymieszały. Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. Roszponka! Moja miłość:) super sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. roszponka rządzi!Fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę wiedział co zrobić z syropem klonowym, który czeka już rok w szafce...

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, ten maj nam w tym roku strasznie kaprysi.
    mnie zmarzły truskawki.

    podoba mi się to połączenie, bardzo orzeźwiające. i innowatorskie ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */