Pomysł tej przekąski zaczerpnęłam z nieocenionej Biblioteczki Poradnika Domowego - tam zamiast roszponki występowały kiełki.
Chuda
Składniki:
- garść roszponki
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka syropu klonowego
- 5 łyżek oliwy
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól,
- pieprz
Pomarańczę myję i wkładam na kilka minut do wrzątku, następnie obieram ze skórki. Skórki nie wyrzucam, tylko przetwarzam na kandyzowaną. Owoc dzielę na cząstki, obieram z białych błonek, dzielę na małe kawałki, wkładam do miski.
Rozgrzewam suchą patelnię, prażę na niej pestki dyni, wlewam syrop klonowy i łyżkę wody. Mieszam przez minutę na ogniu, nastepnie przekładam do miski z pomarańczami, delikatnie mieszam. Wykładam na sałatę.
Składniki sosu wlewam do słoiczka, zakręcam go i potrząsam kilkakrotnie, żeby się idealnie wymieszały. Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem.
Roszponka! Moja miłość:) super sałatka:)
OdpowiedzUsuńroszponka rządzi!Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBędę wiedział co zrobić z syropem klonowym, który czeka już rok w szafce...
OdpowiedzUsuńciekawe polaczenie:)
OdpowiedzUsuńach, ten maj nam w tym roku strasznie kaprysi.
OdpowiedzUsuńmnie zmarzły truskawki.
podoba mi się to połączenie, bardzo orzeźwiające. i innowatorskie ;]