Polecam serdecznie i pozdrawiam Lidzię :-)
Chuda
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- puszka czerwonej fasoli
- 200 g sera typu feta
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- mały kubek śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuła dzielę na różyczki, płuczę i gotuję na parze pod przykryciem na półtwardo (ok. 5 minut), a następnie hartuję, czyli przelewam na durszlaku zimną wodą.
Fasolę odcedzam na sitku i płuczę. Fetę kroję w kostkę. Płatki migdałowe prażę do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni.
Śmietanę mieszam z majonezem i sokiem z cytryny, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
W salaterce układam różyczki brokuła, fasolę i kawałki fety, delikatnie mieszam. Przed podaniem zalewam sosem i posypuję płatkami migdałów.
gdzie brokuły, tam i ja :)
OdpowiedzUsuńBrokuł i feta to dla mnie idealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPyszna! Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńZnam to połącznei i bardzo lubię ...tylko ja zamiast fasoli dodawałam kukurydzę i słonecznik...ale ta wersja też mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńpyszna sałatka, ja dodaję jeszcze czerwoną lub zółtą paprykę, a sos to jogurt naturalny, czosnek i przyprawy:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ania
Wczoraj robiłam na kolację. Jest świetna. Mało składników, ale super się ze sobą komponują. Następnym razem dodam jeszcze słonecznik łuskany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dzisiaj zrobiłam i wyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, bardzo dobra, zamiast czerwonej fasoli mozna użyć cieciorke z puszki. Może nawet jest lepsza.
OdpowiedzUsuńA mniej wiecej ile tego brokula sie dodaje (waga)
OdpowiedzUsuńBiorę jednego średniego brokuła, nigdy go jednak nie ważyłam.
OdpowiedzUsuń