Dawno, dawno temu zorganizowałyśmy na Chochelkach bardzo przyjemny konkurs dotyczący sałatek. Do komentarzy pod tą notką wracam całkiem często, bo można tam znaleźć mnóstwo wspaniałych przepisów na proste i pyszne przekąski.
I właśnie tam znalazłam sałatkę, która bardzo mi posmakowała (a ja rzadko robię sałatki z majonezem) i którą postanowiłam przypomnieć. Wówczas podała ją Marynarka, która również umieściła sałatkę na swoim blogu.
Tę przekąskę robię w trzech wersjach: tak jak podałam poniżej, bez ogórka (moja ulubiona) albo jeszcze z dodatkiem jajka na twardo.
Anka
Składniki:
- ok. 200 g paluszków krabowych
- 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami
- 1 średni ogórek sałatkowy (lub 2-3 ogórki gruntowe)
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub sam majonez)
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Paluszki krabowe rozmrażam, kroję na małe kawałki, wrzucam do miski i skrapiam sokiem z cytryny.
Szczypiorek i dymkę drobno kroję. Ogórek kroję w kostkę. Dodaję do paluszków krabowych. Posypuję solą i pieprzem.
Mieszam majonez z jogurtem naturalnym. Dodaję do sałatki, mieszam,
Obficie posypuję posiekanym koperkiem.
Robię podobną .. pycha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki z paluszkami krabowymi :))
OdpowiedzUsuńrobię taką ale jeszcze z makaronem ryżowym :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię ten przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpycha! lubię podobną na kolację :)
OdpowiedzUsuńja w takie cóś dowalam jeszcze z 2 jajka na twardo, sporo pieprzu, a latem, zamiast świeżego ogórka daję małosolne/słabo kiszone i serwuję z lodówki...
OdpowiedzUsuńO właśnie! Dobrze, że piszecie: korniszony też by mi smakowały i makaron soba albo ryżowy.
OdpowiedzUsuńChyba sobie znowu zrobię, ale na razie białe szparagi czekają :)