Chuda
Składniki na cztery roladki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- pęczek świeżych liści szpinaku
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 50 g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
- koperek do posypania
- cienka folia spożywcza
Sposób przygotowania:
Najpierw zajmuję się szpinakiem w sposób podany przez Anię w przepisie na roladki z polędwiczki wieprzowej.
Kiedy szpinak jest gotowy, zabieram się za mięso. Piersi z kurczaka lekko rozbijam, solę, pieprzę, odkładam na bok.
Rozkładam kawałek folii spożywczej, układam na nim mięso, na mięso nakładam farsz szpinakowy, zwijam roladkę i zawijam bardzo ściśle w folię. Roladki w folii gotuję na parze przez 20 minut, gotowe układam obok parujących ziemniaczków, posypuję koperkiem i rozkoszuję się wyśmienitym obiadem, czego i Państwu życzę :-)
Swietny pomysl na to zeby zawijac w folie i robic na parze,ja zawsze obtaczalam w mace i smazylam bezposrenio na tluszczu.Te z foli musza byc delikane.
OdpowiedzUsuńFajnie,mam pomysl na nastepny obiad:)
Pozdrawiwm.
Zaiste, świetny. Ciekawe jaki procent chemii z folii zostaje w mięsie.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają w przekroju! A czy folia nie przeszkadza w dostępie pary? Może by ją podziurkować albo związać sznurkiem zamiast?
OdpowiedzUsuńTak czy tak - pomysł świetny i zdrowy :)
Do Anonima---Jesli od czasu do czasy upichcisz cos w folii to nie sadze zebys z tego powodu zapadl na jakas chorobe,w gotowych juz produktach jakie oferuja sklepy jest wiecej szkodliwych substancji.Osobiscie nie jestem zwolenniczka przechowywania zywnosci w folii,ale upieczenie czegos raz na jakis czas nas nie zabije:)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sposób na kurczaka, pychota! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń