piątek, 15 lipca 2011

Sałatka arbuzowa z fetą i oliwkami


Ponieważ lubię testować nowe smaki, więc już w zeszłym roku robiłam tę sałatkę, z tym, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nie jest to nic aż tak rewolucyjnego jak na przykład ten chłodnik z truskawek (po prostu musiałam sprawdzić jak on smakuje!), ale też w niczym nie przypomina zwykłej sałatki owocowej.

Wyszło bardzo smacznie, zresztą arbuzy, podobnie jak melony, często stosuje się do dań innych niż słodkie desery i to z powodzeniem.

Jeśli chodzi o podane ilości, to są bardzo orientacyjne i zależą od upodobań. Arbuza przecież nikt nie będzie ważył, lepiej kupić więcej i po prostu zjeść resztę. Mięty wzięłam najwyżej 2 łyżki, bo nie lubię, gdy jest jej zbyt dużo, a natki było jakieś pół pęczka.

Przepis pochodzi z książki Nigelli „Lato w kuchni przez okrągły rok”. A tak przy okazji: widziałam identyczny w jednej z książeczek Poradnika Domowego – autorstwo przepisów w wielu przypadkach jest bardzo niejasne.

Anka



Składniki:
  • ok. ¼ dużego arbuza lub ½ małego
  • 2 limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200 g sera feta
  • 100 g czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • świeże liście mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • czarny pieprz (świeżo zmielony)
Sposób przygotowania:

Cebulę kroję na bardzo cieniutkie półplasterki, wkładam do miseczki i zalewam sokiem z limonki. Odstawiam na kilka minut.

Arbuz kroję w kostkę i wyjmuję pestki. Kostka naturalnie jest tu pojęciem umownym, kroję tak jak mi się uda, tylko staram się, żeby kawałki były tej samej wielkości. Wkładam do dużej miski.

Fetę kroję w kostkę, Nigella pisze, żeby była tej samej wielkości co arbuz, ale ja wolę zdecydowanie mniejszą, nawet taką o boku długości 1 cm.

Natkę i miętę siekam – miętę drobno, natkę mniej dokładnie.

Dodaję do arbuza fetę, miętę, natkę, czarne oliwki i czerwoną cebulę. Leciutko mieszam, polewam oliwą i posypuję czarnym pieprzem.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ostatnio też zrobiłam połączenie arbuz + feta. Radzę od razu przygotować sobie dobre argumenty, że NIE, GOSPODYNI NIE JEST W CIĄŻY :o)

    Ale szaleństwo kubków smakowych gwarantowane!

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowite jest to połączenie ze słodkim arbuzem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki to fajny pomysł. Oliwki, feta i arbuz. Super :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nakupowałam wszystkiego i już prawie, ale.. dzieci wyżarły mi arbuza

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna wyszła polecam. Dzieci się troche zbulwersowały, że tak mało arbuza zostało. Ale warto było! Pozdrawiam MWK

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja!
    Podałam w wydrążonej połówce arbuza, goście byli zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno zrobię! Wygląda fantastycznie i już sobie wyobrażam jak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam :) Bardzo ciekawy smak!!! Coś kompletnie nowego, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */