czwartek, 28 lipca 2011

Torcik na zimno (śmietankowo-galaretkowy)

Tak jak nie da się dwa razy wejść do tej samej rzeki, tak samo nie udała mi się sztuka dokładnego powtórzenia tego deseru. Galaretki mają różne kolory, wodę i śmietankę wlewam według uznania, a i owoce się zmieniają.
Reasumując: ten torcik można zrobić na mnóstwo sposobów, ale tym razem oprę się pokusie i nie będę wymieniała wszelkich możliwych wariantów, tylko napiszę dokładnie  jak było. A wy nie trzymajcie się niewolniczo receptury.

Choć przyznam, przychodzi mi to z trudem. Bo jak tu nie napisać, że do nektarynek świetnie pasowałyby borówki, a pomarańczowe galaretki przydałyby się dwie? ;)

Torcik robiłam z okazji przyjazdu bardzo nieletniego gościa. Sądząc po umytej już dawno formie stojącej na ociekaczu, deser spotkał się z uznaniem dzieci. A to wcale nie takie częste.

Anka


Składniki:
(na tortownicę ok. 24 cm)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 4 galaretki (2 czerwone, 1 pomarańczowa i 1 żółta)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3-4 nektarynki

Sposób przygotowania:

Przygotowuję galaretki, każdy kolor w oddzielnej miseczce używając połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Studzę.

Tortownicę wykładam folią aluminiową lub spożywczą (przynajmniej dół). Na dnie układam warstwę biszkoptów.

Miskę z czerwoną galaretką wstawiam do naczynia z zimną wodą.

Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy czerwona galaretka zacznie tężeć, mieszam delikatnie trzepaczką balonową z połową ubitej śmietanki, wykładam na biszkopty i wstawiam do lodówki.

Gdy dolna warstwa stężeje, mieszam żółtą galaretkę z resztą śmietanki i przelewam do formy.

Nektarynki kroję na półplasterki i układam na gotowych śmietanowo-galaretkowych warstwach, zalewam pomarańczową galaretką i odstawiam do schłodzenia.

Kroję ciepłym nożem.

4 komentarze:

  1. Piękne! Lubię takie ciasta latem. Takie dla dzieci idealne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda....Poproszę kawałek...
    Zapraszam po wyróżnienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam !
    Mam pytanie co do galaretek .
    Czemu do do jednej połówki śmietany dwie galaretki, a do drugiej jedna galaretka ?
    Czy tak na pewno ma być ?
    Czy po prostu dolna warstwa ma być sztywniejsza?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam, żeby dolna warstwa była wyższa, bo córka lubi różowy kolor i bardziej galaretkowa od środkowej. Generalnie wystarczy szklanka śmietanki na galaretkę rozpuszczoną w szklance wody, a ja zrobiłam torcik akurat w ten sposób bez szczególnego powodu :)
    I przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */