Soki robię w garnku zwanym sokownikiem. Składa się on z trzech części: dolnej, do której wlewa się wodę, środkowej, do której spływa sok i górnej z dziurkami, do której wsypuje się maliny zasypane cukrem, całość przykrywa się pokrywką. Pod wpływem pary i cukru maliny puszczają sok, który zlewam do słoików wężykiem umieszczonym w środkowej części.
Z dwóch kilogramów malin wyszło mi siedem i pół słoika soku o pojemności 300 ml.
Chuda
Składniki:
- 1 kg malin
- 750 g cukru
Sposób przygotowania:
Przebrane maliny wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Gotowy sok zlewam do wymytych i wyparzonych słoiczków lub butelek po bobofrutach, kubusiach i podobnych napojach.
Pod koniec, gdy ilość spływającego soku maleje, mieszam drewnianą łyżką resztkę malin. Na dół zleci wówczas wiele pestek, zatem sok trzeba będzie przecedzić przed wlaniem do słoików.
Słoiki zakręcam i stawiam dnem do góry. Następnego dnia dokręcam pokrywki i odstawiam soki do szafki w normalnej pozycji.
A ten sokownik to taki elektryczny czy stawiany na kuchenkę gazową? :) Uwielbiam takie soki, mają cały aromat owoców bo nie jest rozrabiany z wodą :)
OdpowiedzUsuńSok z malin, bardzo lubię:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
mezczyzna-gotuje: stawiany na kuchenkę gazową, klasyka sprzed prawie 30 lat :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu zrobiłam jakiekolwiek przetwory, wyszedł mi ponad litr soku i 3 słoiczki konfitur. Już mam ochotę zrobić coś jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńBrinka, robienie przetworów wciągą :-)
OdpowiedzUsuńa ile wody wlewasz na 1kg malin?
OdpowiedzUsuń0
UsuńWodę wlewa się do dolnej części sokownika w celu podgrzania owoców w pojemniku.Owoce pod wpływem pary puszczą sok,który z kolei spłynie do środkowego naczynia, a następnie rurką do przygotowanego i podstawionego słoiczka.
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńZ tych proporcji wychodzi za słodki sok. Ja daje 1 kg na 3kg malin.
OdpowiedzUsuń