wtorek, 23 sierpnia 2011

Sok z malin

Sok za sokiem, ale to właśnie ten sezon. Dziś przedstawiam przepis na sok malinowy. Zdania co do wartości odżywczych soków tłoocznych na gorąco są podzielone, ale dla mnie najważniejsza jest świadomość, że podaję dzieciom sok z malin rosnących daleko od drogi, które osobiście zerwałam i przetworzyłam, zatem wiem, co pijemy.  A do tego sok jest naprawdę pyszny.

Soki robię w garnku zwanym sokownikiem. Składa się on z trzech części: dolnej, do której wlewa się wodę, środkowej, do której spływa sok i górnej z dziurkami, do której wsypuje się maliny zasypane cukrem, całość przykrywa się pokrywką. Pod wpływem pary i cukru maliny puszczają sok, który zlewam do słoików wężykiem umieszczonym w środkowej części.

Z dwóch kilogramów malin wyszło mi siedem i pół słoika soku o pojemności 300 ml.

Chuda

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 750 g cukru

Sposób przygotowania:

Przebrane maliny wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Gotowy sok zlewam do wymytych i wyparzonych słoiczków lub butelek po bobofrutach, kubusiach i podobnych napojach.

Pod koniec, gdy  ilość spływającego soku maleje, mieszam drewnianą łyżką resztkę malin. Na dół zleci wówczas wiele pestek, zatem sok trzeba będzie przecedzić przed wlaniem do słoików.

Słoiki zakręcam i stawiam dnem do góry. Następnego dnia dokręcam pokrywki i odstawiam soki do szafki w normalnej pozycji.

12 komentarzy:

  1. A ten sokownik to taki elektryczny czy stawiany na kuchenkę gazową? :) Uwielbiam takie soki, mają cały aromat owoców bo nie jest rozrabiany z wodą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sok z malin, bardzo lubię:))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mezczyzna-gotuje: stawiany na kuchenkę gazową, klasyka sprzed prawie 30 lat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz w życiu zrobiłam jakiekolwiek przetwory, wyszedł mi ponad litr soku i 3 słoiczki konfitur. Już mam ochotę zrobić coś jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brinka, robienie przetworów wciągą :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile wody wlewasz na 1kg malin?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wodę wlewa się do dolnej części sokownika w celu podgrzania owoców w pojemniku.Owoce pod wpływem pary puszczą sok,który z kolei spłynie do środkowego naczynia, a następnie rurką do przygotowanego i podstawionego słoiczka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tych proporcji wychodzi za słodki sok. Ja daje 1 kg na 3kg malin.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */