piątek, 16 września 2011

Muffiny kokosowe


Już od dawna wiedziałam, że moje dzieci należą do Klubu Miłośników Kokosa, a powoli i ja do niego dołączam. A ze w szufladzie leżała i gnuśniała rozpoczęta paczka wiórków kokosowych, więc szybko rozpoczęłam poszukiwania odpowiedniego przepisu.

Poniższe muffinki okazały się prawdziwym hitem. Są pyszne, bardzo wilgotne (nie żałowałam masła) i koniecznie kupcie do nich limonki. Co prawda można użyć cytryny, gdyby się okazało, że jedyne dostępne limonki przypominają raczej wysuszone orzechy, ale jeśli znajdziecie ładne owoce, koniecznie ich użyjcie. Kokos i limonka to dobrana para.

Przepis na te muffinki znalazłam na Moich Wypiekach, ale przeliczyłam ilość składników na standardową formę do muffinów. Przy czym oczywiście okazało się, że z rozpędu zrobiłam za dużo i wyszło nie 12, ale 14, a nawet 15 muffinek – wtedy ratują mnie pojedyncze silikonowe foremki.

Anka

Składniki:
(na 14 sztuk)

muffinki:
  • 200 g mąki
  • 90 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 10 łyżek wiórków kokosowych (ok. 80 g)
  • 2 duże jajka
  • 160 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 65 ml soku z limonek lub cytryn (2-3 limonki)
  • skórka otarta z dwóch limonek lub cytryn
polewa: 
  • ok. 75 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30% lub łyżka masła
  • ok. 3 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Masło mieszam z sokiem z limonek i roztrzepanymi jajkami.

Przesiewam mąkę, mieszam w misce z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wiórkami kokosowymi i skórką otartą z limonek.

Łączę suche i mokre składniki, bardzo krótko mieszam. Wykładam do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztapiam białą czekoladę z dodatkiem masła lub śmietanki. Zanurzam ostudzone muffiny w czekoladzie, posypuję wiórkami kokosowymi.

3 komentarze:

  1. Rewelacyjne. Zrobiłam z cytrynami, bo nie miałam limonek. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam też z limonkami i prawdę mówiąc nie widzę różnicy...ale babeczki te na stałe pozostaną w moim popisowym menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. czytam, ubieram fartuszek i biegnę je robić! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */