Te pikantne pierogi wywodzą się z kuchni meksykańskiej, natomiast mój przepis jest mocno spolszczony: do farszu dodałam wieprzowinę zamiast wołowiny, a ciasto zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na krucho-drożdżowe. Upiekłam je wieczorem, a następnego dnia odgrzałam i podałam.
Jeśli zrobicie duże pierogi, to będzie konkretne danie, jeśli mniejsze, to smaczna przekąska.
Oryginalny przepis wzięłam z książki Judith Ferguson „Kuchnie świata” - dostałam ją w prezencie od Sylwii na wieczorze panieńskim. Kiedy to było!
Chuda
Składniki dla 4-6 osób
ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
30 g świeżych drożdży
nadzienie:
4 dorodne czerwone papryki
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka mielona
sos pomidorowy (może być ze słoika)
do duszenia: masło
na wierzch: 1 jajko, kminek lub majeranek, gruba sól
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuję farsz. Mięso podsmażam na patelni. Osobno duszę na maśle pieczarki z cebulą i dodaję do nich paprykę. Mieszam z mięsem, doprawiam sosem, solą i przyprawami. Ma być pikantne – to w końcu gorrrrąca kuchnia meksykańska! Nie przedawkujcie sosu, nadzienie ma być wilgotne, ale nie może się rozlewać, bo wypłynie.
Następnie biorę się za ciasto. Z uwagi na dodatek drożdży trzeba je zarobić i szybko wykorzystać. Do miski z mąką wsypuję starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucam żółtka i miękką margarynę, siekam łopatką, szybko zarabiam ciasto z dodatkiem śmietany. Rozwałkowuję i wykrawam kółka – im mniejsze, tym więcej pierogów. Jeśli użyjecie talerzyka deserowego, to powinno wyjść 6 sporych pierogów.
Nakładam nadzienie na kółka z ciasta, sklejam dokładnie, wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kminkiem i grubą solą. Piekę 35-40 minut w temp. 180 stopni C – mają być apetycznie zarumienione.
środa, 5 października 2011
Empanadas
Etykiety:
dania główne,
kuchnia meksykańska,
mięso mielone,
papryka,
pieczarki,
pierogi,
przekąski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super są te pierogi !
OdpowiedzUsuńPyszne te pierożki!:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis ! Wykorzystam !
OdpowiedzUsuńa co dać do środka dla wegów? Bo ja mięsa nie
OdpowiedzUsuńMalgorzata, proponuję nie dawać mięsa, za to zwiększyć ilość papryki i pieczarek.
OdpowiedzUsuńekstra ...już wiem co mąż dostanie na dyżur jutro ;)
OdpowiedzUsuńto ja kradne przepis do wyprobowania;)podoba mi sie przepis na ciasto,nadzienie tez fajne,mozna jeszcze roznowcio w ramach ,,czyszczenia lodowki,,pododawac:))
OdpowiedzUsuńzreobiłam - wyszły boskie :) Dziekuje nbardzo za przepis na ciasto - pierwszy raz mi wyszlo kruche ciasto :D Odczarowałam fatum dzieki tobie :) moje byly chudsze bo mielone z indyka sie w lodowce jedynie znalazlo ale wyszly super :( juz niedlugo efekty u mnie bedzie mozna ogladac :D zapraszam i dziekuje :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam minipierożki na imprezę i zeszły wszystkie. Mam pytanie - odgrzewasz w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście odgrzewam w piekarniku.
OdpowiedzUsuń