czwartek, 20 października 2011

Kapusta zasmażana

Latami pracowałam na mistrzostwo w tej dziedzinie – i udało się. Oto mój sekretny przepis na kapustę w klasycznej postaci, która nikogo nie pozostawi obojętnym.

Chuda



Składniki:
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej (używam „Zbójnickiej” Farmony)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżki masła
  • 2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:

Kapustę kroję w miarę drobno. Gdybym miała szatkownicę, to chętnie bym poszatkowała. Kapuściane wiórka wsypuję do garnka, dodaję wszystkie przyprawy, 1 łyżkę masła i pokrojonego na kawałki, obranego ze skórki pomidora. Wlewam 2/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem.

W tym czasie rozpuszczam na patelni pozostałe 3 łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Smażę, aż będzie rumiana.

Duszę kapustę ok. 30 minut, na koniec wrzucam usmażoną cebulę, mieszam. Podaję na ciepło do kotletów i duszonego schabu. Jest tak pyszna, że zdarza się jej przyćmić mięso.

9 komentarzy:

  1. Czytasz w moich myślach, bowiem przypomniało mi się,ze dawno nie przygotowywałam jarzynki z białej kapusty !

    (ostatnio podobną robiłam ale z kiszonej ,rewelacyjny smak,dodaje jeszcze tylko majeranek na koniec)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Chętnie bym zjadła troszeczkę, bo bardzo lubię.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zasmażaną kapustę z kopytkami ale nie robię jej bo nie potrafię tak dobrej jak mają w barze mlecznym na dworcowej w smutnym mieście ale jak tylko jestem w okolicy a jest pora obiadowa zawsze tam idę i pożeram pomidorową i kopytki z kapustą właśnie :-)
    może zrobię Twój przepis ale wiem że to nie będzie tamten smak bo tu jest pomidor i kminek
    zmorka

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza jest kapustka młoda, lekko przyprawiana. Za czasów studenckich wybrałam się do drogiej knajpki i stać mnie było jedynie na kapustę z młodymi ziemniakami. Do dzisiaj pamiętam jej wyborny, soczysty smak. Niebo w gębie, portki na dachu.

    Maria

    OdpowiedzUsuń
  5. "....bar mleczny na Dworcowej w smutnym mieście..." znaczy Zabrze:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie! Moja pierwsza w życiu poczyniona kapucha i to z tego właśnie przepisu. Gdybym mogła to wrąbałabym cały gar. Mniam!

    Ola.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dawaj Zbójnickiej - syp or razu glutaminian sodu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy szyderco, w Zbójnickiej nie ma glutaminianu, to zioła + odrobina soli.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, kapusta wygląda bardzo smacznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */