Chuda
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy ziołowej (używam „Zbójnickiej” Farmony)
- 1 łyżeczka kminku
- 4 łyżki masła
- 2/3 szklanki wody
Kapustę kroję w miarę drobno. Gdybym miała szatkownicę, to chętnie bym poszatkowała. Kapuściane wiórka wsypuję do garnka, dodaję wszystkie przyprawy, 1 łyżkę masła i pokrojonego na kawałki, obranego ze skórki pomidora. Wlewam 2/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem.
W tym czasie rozpuszczam na patelni pozostałe 3 łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Smażę, aż będzie rumiana.
Duszę kapustę ok. 30 minut, na koniec wrzucam usmażoną cebulę, mieszam. Podaję na ciepło do kotletów i duszonego schabu. Jest tak pyszna, że zdarza się jej przyćmić mięso.
Czytasz w moich myślach, bowiem przypomniało mi się,ze dawno nie przygotowywałam jarzynki z białej kapusty !
OdpowiedzUsuń(ostatnio podobną robiłam ale z kiszonej ,rewelacyjny smak,dodaje jeszcze tylko majeranek na koniec)
Świetna! Chętnie bym zjadła troszeczkę, bo bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
uwielbiam zasmażaną kapustę z kopytkami ale nie robię jej bo nie potrafię tak dobrej jak mają w barze mlecznym na dworcowej w smutnym mieście ale jak tylko jestem w okolicy a jest pora obiadowa zawsze tam idę i pożeram pomidorową i kopytki z kapustą właśnie :-)
OdpowiedzUsuńmoże zrobię Twój przepis ale wiem że to nie będzie tamten smak bo tu jest pomidor i kminek
zmorka
Najlepsza jest kapustka młoda, lekko przyprawiana. Za czasów studenckich wybrałam się do drogiej knajpki i stać mnie było jedynie na kapustę z młodymi ziemniakami. Do dzisiaj pamiętam jej wyborny, soczysty smak. Niebo w gębie, portki na dachu.
OdpowiedzUsuńMaria
"....bar mleczny na Dworcowej w smutnym mieście..." znaczy Zabrze:)))
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! Moja pierwsza w życiu poczyniona kapucha i to z tego właśnie przepisu. Gdybym mogła to wrąbałabym cały gar. Mniam!
OdpowiedzUsuńOla.
Nie dawaj Zbójnickiej - syp or razu glutaminian sodu :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy szyderco, w Zbójnickiej nie ma glutaminianu, to zioła + odrobina soli.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, kapusta wygląda bardzo smacznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń