poniedziałek, 10 października 2011

Roladki z piersi kurczaka z cheddarem i musztardą


Obiad marzenie! Oczywiście dla mięsożerców – przecież nigdy nie ukrywałam, że w mojej diecie nie brakuje mięsa. Co prawda najchętniej z warzywami, ale tym razem wystąpią jedynie w roli dodatków.

Od razu przyznaję, że ta wersja smakuje mi nawet bardziej niż poprzednie roladki. Cheddar z musztardą to idealne połączenie! Potrawę, wbrew pozorom, robi się szybko i nieskomplikowanie. A w domowym zaciszu naprawdę nie ma znaczenia ilu wykałaczek potrzebujesz, żeby spiąć mięso, więc pieczcie bez żadnych obaw.

Ilość sera zależy od wielkości płatów mięsa i własnych upodobań, dlatego lepiej mieć w zanadrzu trochę cheddara lub mozzarelli. Dodatek mozzarelli złagodzi smak nadzienia, osobiście wolę wersję wyłącznie z cheddarem.

Przepis pochodzi z tej strony.

Bardzo, bardzo polecam.

Anka

PS Aparat już naprawiony!


Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ok. 75 g cheddara
  • 1 czubata łyżka musztardy z ziarnami
  • ewentualnie: ok. 30-50 g mozzarelli lub parmezanu
  • sól, pieprz
  • ok. 20 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka dzielę na połowy. Delikatnie rozbijam starając się uformować w miarę prostokątne placki. Na desce układam na zakładkę plastry boczku tworząc spory prostokąt.

 
Na boczku kładę plastry mięsa. Posypuję wewnętrzną stronę piersi solą i pieprzem.


Cheddar ścieram na grubej tarce, mieszam z musztardą i, ewentualnie, z innym gatunkiem sera. Rozkładam nadzienie na płatach mięsa, zwijam roladki razem z plastrami boczku. Jeśli trzeba, spinam wykałaczkami (na zdjęciu jest zupełnie inne nadzienie: z żurawiną).


Inna szkoła mówi, żeby najpierw zwinąć samo mięso, a potem owijać boczkiem, ale sposób opisany powyżej jest prostszy. Za to w tym drugim boczek lepiej się opieka, bo nie jest zawinięty do środka roladki, więc może warto się czasem pomęczyć.

Płaskie naczynie żaroodporne skrapiam olejem, kładę w nim roladki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

Przed rozkrojeniem należy odczekać co najmniej kilka minut, jak przy każdej pieczeni.

16 komentarzy:

  1. Z cheddarem i musztardą? Bardzo apetyczne roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez one ładne! Podoba mi się wykonanie i wiem,ze takie roladki z boczkiem na wierzchu sa super pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o wow! :o)
    Wyglądają przepysznie, spróbuję jak najszybciej! :o))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z musztardą jeszcze nie robiłam, musze spróbowac, bo pysznie wygladają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej moje smaki i jakie kształtne roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają nie tylko smakowicie ale i oryginalnie

    OdpowiedzUsuń
  7. @ Na desce układam na zakładkę plastry boczku tworząc spory prostokąt, a na nich kładę plastry mięsa.
    @ Rozkładam nadzienie na płatach mięsa, zwijam roladki razem z plastrami boczku.

    Fotki! Błagamy o fotki! (Lub chociaż dokładniejszy opis, ale naprawdę taki dla - hmm - początkujących.)

    pozdrawiam
    allegra walker

    OdpowiedzUsuń
  8. moje właśnie się pieką :) zobaczymy co będzie... co do zdjęć popieram bo moje roladki były zwinięte byle tylko jakoś się to trzymało :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Niniejszym obiecuję, że postaram się w najbliższym czasie zrobić podobne roladki i moją działalność porządnie udokumentować. Wtedy wszystko stanie się jasne jak słońce.

    Dziękuję Wam za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie :) wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Melduje, że rzeczywiście były pyszne :) Nawet następnego dnia odgrzane w pracowniczej mikrofalówce...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */