Ten przepis dostałam od Beaty, która ma dwie kulinarne specjalizacje: kuchnię Wschodu i obiady w 30 minut. Kaczka po pekińsku należy do pierwszej kategorii, jest z nią trochę zabawy, ale efekt murowany. Noc spędzona w marynacie zapewnia jej głęboki aromat, a sos śliwkowy nie ma sobie równych. Polecam go także do innych mięs, kapitalnie będzie się komponował np. ze schabem.
Do kaczki po pekińsku potrzebne są naleśniki lub tortille, w które zawija się mięso z dodatkami.
Chuda
Składniki:
- 1 kaczka w kawałkach na 4-6 osób
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka przyprawy pięciu smaków
- sól, pieprz
Następnego dnia oblane marynatą kawałki kaczki przekładam do foliowego rękawa i piekę 1,5-2 godz. w temp. 180 stopni (góra-dół).
Sos śliwkowy:
- 100g suszonych śliwek
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sherry (niekoniecznie, jakoś nigdy nie mam pod ręką)
Naleśniki:
- 0,5 l mleka
- 1 jajko
- mąka – tyle, żeby konsystencja była odpowiednia
- 1-2 łyżki oleju
Na patelni rozsmarowuję kilka kropli oleju pod pierwszego naleśnika, pozostałe smażę już tylko na oleju, który jest w cieście. Gdy patelnia jest odpowiednio rozgrzana, a ogień średni, nie będą przywierać.
Inne dodatki:
- 1 długi świeży ogórek
- 1 pęczek grubego szczypioru lub pęczek drobnego szczypiorku i 1 drobno posiekana cebula
Kaczkę prosto z piekarnika, ładnie przyrumienioną, kroję na małe kawałeczki.
Podaję obiad w częściach. Każdy ma przed sobą talerz, kładzie na nim naleśnik, smaruje go sosem śliwkowym, kładzie na to kawałki kaczki, ogórek, szczypior, zawija i wsuwa.
- Smaczne, ale za dużo roboty z tym zawijaniem – mruknął Mąż i stwierdził, że jedzone osobno też smakuje wybornie.
No to jak już tam Państwo wolą :-)
A sos śliwkowy może też do gąski? :) Pasowałby? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine Pozdrawiam:) Pysznie to wygląda:) Kuchnia Azjatycka u mnie zgłębiona na razie pod względem kawałeczka wietnamu;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawa kaczucha i jak ładnie podana!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Oj, lubie. I to bardzo!
OdpowiedzUsuńPodobnie jak ty, zima tez mam wiekszy apetyt na mieso :)
Nieśka, myśle, że i do gąski byłby doskonały.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie coś takiego zrobię jak przyjadą do mnie teście, bo zwykłej kaczki w jabłkach to już mi się nie chce robić
OdpowiedzUsuńJadłem oryginał w Pekinie super ...
OdpowiedzUsuńNigdzie w Polsce tego nie udało mi się drugi raz zjeść.
Popróbuję jutro zrobić zobaczę czy będzie taka sama.
Myślę że zamiast dymki dam trawkę cytrynową i sos śliwkowy jest gotowy po co się męczyć :)
Bardzo prosze napisz co zrobić ze skórą?
OdpowiedzUsuńMam dokładnie same piersi z kaczki i nie wiem za bardzo do zrobić ze skórą na nich? czy wyciąć ją?
Bardzo prosze o odpowiedz
The Best Casinos in USA - APRCasino
OdpowiedzUsuńIt ventureberg.com/ is one aprcasino of the most well-known casino casinos, and it is owned herzamanindir.com/ and operated by the Rincon casinosites.one Band of Luiseno Indians. There https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ are over 100 different