A dziś mamy dla Was trzy zestawy wspaniałych mieszanek przyprawowych ufundowanych przez firmę Dary Natury z Grodziska. Składy mieszanek zostały opracowane na podstawie staropolskich receptur, pochodzących szczególnie z Podlasia. Nie zawierają żadnych substancji konserwujących, polepszaczy smaku itp. Osobiscie polecam genialną, moim zdaniem, przyprawę do mięs pieczonych i sosów. W skład zestawu wchodzą:
- Podlaska przyprawa do bigosu
- Podlaska przyprawa do drobiu
- Podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów
- Podlaska przyprawa do ryb
- Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast
- Podlaska przyprawa do zup grzybowych oraz innych dań z grzybów
- Sól ziołowa
- Podlaski pieprz ziołowy
Uwielbiam przyprawy tej firmy. Przyprawą obecnie najbardziej na czasie będzie przyprawa do piernika. Ja już jeden próbny piernik upiekłam na samym początku grudnia. Wyszedł super więc już niedługo zabiorę się za ten już stricte świąteczny piernik toruński :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
magda.teresiak@gmail.com
Najchętniej użyłabym "Podlaskiej przyprawy do ryb", bo uwielbiam ryby w każdej postaci, a nowa przyprawa mogłaby dodać jej nieco nowego smaku i aromatu.
OdpowiedzUsuńedith26@gazeta.pl
Nie używałam jeszcze przypraw tej firmy, ale myślę, że najczęściej sięgałabym po przyprawę do drobiu, bo najczęściej to właśnie drób gości na mym stole:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRównież nie znam przypraw tej firmy, w moich okolicach jest chyba niedostępna. Ale myślę, że przydałaby się "Podlaska przyprawa do zup grzybowych oraz innych dań z grzybów". Użyłabym jej do mojej ulubionej kapusty z grzybkami oraz do wigilijnej zupy grzybowej i sosu grzybowego do bożonarodzeniowego obiadu.
OdpowiedzUsuńkatwak@o2.pl
Uwielbiam ryby w każdej postaci i ilości więc przydałaby się przyprawa do ryb. W przyszłym tygodniu zabieram sie za wasze korzenne ciasteczka i tak sobie myślę, że ta podlaska przyprawa do pierników, mogłaby spokojnie w nich wylądować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
nikkades@interia.pl
a mi przydałaby się przyprawa do bigosu ...bo chciałabym w końcu zrobic taki porządny, staropolski bigos z dużą iloscią mięsiwa:)
OdpowiedzUsuńWitam. Stanowczo przyprawa do ryb. Mam ograniczone możliwości wykonania dań rybnych i ryby (bez szaleństw gatunkowych) będę piekła w rękawie lub gotowała na parze. A w sytuacji gdy ubywa nam smak i zapach smażenia to właśnie przyprawy dodają aromatu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
kasiek.orfi@wp.pl
kurcze ja dziś obeszłam całe miasteczko w poszukiwaniu "barwnika spożywczego " i nie dostałam jestem zdruzgotana bo muszę teraz domowymi sposobami zabarwić lukier na pierniczki
OdpowiedzUsuńa z tych przypraw to sól ziołowa tudzież pieprz bo całą resztę to przyprawiam swoimi kompozycjami
Do dorbiu:)
OdpowiedzUsuńOstatnio zaczęłam przeglądać skład przypraw do kurczaka-chyba każdy ma glutaminian sodu:/ Kurczaka robi najcześcieja a tu taka wtopa. Masaka jakaś!
Myślę, że na pewno wykorzystam przyprawę do pierników-zaraz czas by robić pierniczki na choinke:))
ewa.dankowska@gmail.com
Do mięs pieczonych i sosów ! To jest to ! Moj małzonek pasjami przyprawia rózne mięsa i piecze na święta pysznosci,wiec i ja i on i cala rodzina podziwiałaby nowy smak pieczonego.
OdpowiedzUsuńdora_67@poczta.onet.pl
Przyprawa do pierników i innych ciast! w tym roku pierwszy raz upiekłam pierniczki i się uzależniłam! Kolejna porcja by się przydała a bez przyprawy nie wyjdą :(
OdpowiedzUsuńkajuniaaa@poczta.onet.pl
Zamierzam zrobić bigos, więc przyprawa do bigosu. rwk123@interia.pl
OdpowiedzUsuńMi przydałaby się przyprawa do pierników i innych ciast, zamierzam upiec kilka rodzajów pierniczków... ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ania
(nancy1619@wp.pl)
Przyprawa do mięs i sosów oraz przyprawa do ryb,te oto najszybciej "wychodzą" z zapasów.Na Święta przygotowuję kilka rodzajów mięs/rolad na zimno i ciekawa jestem ich smaku z użyciem tych nie znanych mi przypraw.Natomiast przyprawa do ryb-choć nie jestem ich smakoszem,muszę sprostać apetytom Rodzinki i tu myślę o jakimś nowym aromacie,może i mi by posmakowała???Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmaga999@interia.pl
Myślę, że w związku z tym że zbliżają się święta to najbardziej przydałaby mi się podlaska przyprawa do pierników i innych ciast, bo już niedługo zaczynam wielkie pieczenia. Użyłabym do muffinek piernikowych i tradycyjnego piernika. Jak już jesteśmy w klimacie świątecznym to nie poprzestanę na jednej, bo ta to ryb i do grzybowej też musi być znakomita do wigilijnego karpia i borowikowej :) Ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńania@wlodarczyki.net
ja widze dla siebie 2 pewniaki:
OdpowiedzUsuńna pewno przyda sie PRZYPRAWA DO PIERNIKOW I INNYCH CIAST, bo piernik/pierniczki musza byc obowiazkowo na Swieta.
Kolejna potrawa, ktora tez zawsze sie pojawia na swiatecznym stole sa pieczone miesa, wiec PRZYPRAWA DO MIES PIECZONYCH I SOSOW jak najbardziej sie rowniez przyda.
kulinarnespotkania@gazeta.pl
Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast przyda mi sie do moich piernikowych muffinków, które zamierzam podarować gościom w prezencie.
OdpowiedzUsuńp.jola1@o2.pl
przyprawa do pierników, abstrahując od konkursu ;) to najbardziej aromatyczna z dostępnych na rynku gotowych przypraw i szczerze ją polecam
OdpowiedzUsuńZastosowania w naszej kuchni - piernikowa do tych kluczy wiolinowych, które niedługo będziemy wykrawać (tym razem już foremkami!); przyprawa do ryb będzie dodana do karpia w galarecie, ta co do bigosu to do bigosu, a przyprawa do pieczonych mięs pewnie przyda się do świątecznego schabu :)
OdpowiedzUsuńazonik@gmail.com
Od dość dawna sprawdzam, czy przyprawy są bez glutaminianu sodu i tylko takie wybieram. Nie ma zbyt dużego wyboru, przynajmniej w mojej okolicy. Dotychczas znalazłam tylko jedną firmę, która nie dodaje polepszaczy. Przypraw Tej firmy nie widziałam, więc chętnie bym je wypróbowała. Na pewno przydałaby mi się przyprawa do piernika, bo zamierzam piec ciasteczka korzenne, przyprawa do drobiu, bo kurczak to mięso, które najczęściej pojawia się na moim stole i przyprawa do ryb, bo bardzo lubię pieczone ryby, szczególnie łososia :)
OdpowiedzUsuńKinga
kinga1212-71@o2.pl
ja chętnie wypróbowałabym przyprawę do zup grzybowych. To moja ukochana zupa na wigilię z leśnych grzybów, z zasmażką, podawana z grzankami. Żadna inna zupa przez cały rok nie ma takiego jak ta wigilijna.
OdpowiedzUsuńspkate@wp.pl
Te przyprawy często goszczą na półkach u moich przyszłych teściów! Chociaż sama nie korzystałam, wiem że oni bardzo je sobie chwalą.
OdpowiedzUsuńNajbardziej chciałabym jednak wypróbować wersję do mięs pieczonych i sosów i spróbować wyczarować za jej pomocą pieczeń na Świąteczny stół.
Zapomniałam o mailu - ryba022@o2.pl
OdpowiedzUsuńUlala.. Mnie najbardziej zaciekawiła przeprawa "sól ziołowa", takiego zestawu jeszcze nie używałam. Zaraz wykorzystalabym ja do marynowania mięsa, jak i posypala upieczone ziemniaczki ;)
OdpowiedzUsuńkarolina.zel@gmail.com
a ja na pewno użyłabym podlaskiego pieprzu ziołowego bo bardzo mi ta mieszanka odpowiada - dodaję ją do kapusty z grzybami, odrobinę do barszczyku i farszu do uszek - będzie niezwykle aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńizakulinska@o2.pl
Chętnie użyłabym tej przyprawy do pierników przy pieczeniu pierniczków na tegoroczne święta.
OdpowiedzUsuńshinju1@wp.pl
W moim domu na pewno przyda się przyprawa do zupy grzybowej. W naszej rodzinnej tradycji zupę grzybową przygotowuje co roku moja mama. Zupa jest pyszna, gęstawa, o kremowej konsystencji. Pachnie nią w całym domu. Sekretnym dodatkiem do grzybowej mojej mamy są suszone trufle. Miesza je razem z prawdziwkami (bo to tak naprawdę prawdziwkowa z truflami). Przydadzą się też przyprawy do ryby. Smażony karp to u nas obowiązkowe danie Wigilijne. Uwielbiam karpia mojej babci! No i jest też karp w galarecie. Robimy go z rodzynkami. karp w galarecie to jedna z najzdrowszych form podania tej ryby - wiem to z doświadczenia,żaden lek nie wpływa tak fantastycznie na regeneracje stawów jak karp w galarecie. Dodatkowo BARDZO ważna jest przyprawa do piernika i innych ciast! Chociaż pierniczki są juz upieczone i się przegryzają w naszej wielkiej świątecznociasteczkowej puszce to w przyszłym tygodniu zaczynamy piec piernikowe bomby i makowce. Przyprawa do bigosu też się przyda - uwielbiam pierogi z kapustą i z grzybami. Bigosowa przyprawa nada kapuście cudowny aromat, tak więc jest bardzo ważna w naszym domu - bo czym będą święta bez pierogów?!
OdpowiedzUsuńSól i pieprz ziołowy - czy można sobie wyobrazić robienie jakiejkolwiek potrawy na "słono" bez soli i pieprzu?! No oczywiście, że nie a sól i pieprz ziołowy nadadzą im dodatkowych walorów smakowych! MNIAM! No i przyprawa do drobiu/mięs pieczonych i sosów - bo na pewno po świętach zrobimy wystawny obiad dla "przyjaciół i bliskich" i podamy wielkiego indyka albo schab pieczony w jabłkach i do tego własnoręczne kluski drożdżowe i czerwona kapustka! MMMM JAK JA KOOOOCHAM ŚWIĄTECZNE JEDZENIE :D
Kochane ja najbardziej i najchętniej użyłabym przyprawy do bigosu !!! bo wreszcie po roku będe mogła go zjeść :P ach , te wyrzeczenia karmienia piersią , całuje i dziekuje za przepisy na kruche ciasteczka
OdpowiedzUsuńczeszczak@onet.pl
Najbardziej przydałaby mi się przyprawa do bigosu, ponieważ zaraz po Świętach tradycyjnie przystępuję do gotowania bigosu na Sylwestra. Zajmuje mi to około 3 dni, pochłania fortunę, bo wybieram do tego najlepsze gatunkowo mięsa, podlewam winem, dodaję własnej roboty powidła śliwkowe i wiele innych składników. Takim bigosem witamy potem Nowy Rok. :)
OdpowiedzUsuńLubię jak jest ostro, ale w święta przesadzać nie można więc wybieram delikatniejszą wersjię pieprzu czyli Podlaski pieprz ziołowy, bo to jednak przyprawa z charakterem.
OdpowiedzUsuńGłos na bloga właśnie poszedł-powodzenia!
gubalina@o2.pl
Grzybów u nas po jesiennych zbiorach dostatek, dlatego chyba przyprawa do dań z grzybów byłaby najbardziej przydatna. Aromatyczny sos grzybowy... mmm
OdpowiedzUsuńZielonaZiuta
trzynascie-kotow@o2.pl
A ja myślę, że ze wszystkich przypraw zrobiłabym użytek :) Chociaż najszybciej zużyłabym przyprawę do piernika.
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się to, że miesznki zawierają same naturalne składniki.
marja777@gazeta.pl
Przyprawa, która obecnie najszybciej znajdzie zastosowanie w mojej kuchni to Podlaska przyprawa do bigosu. Od paru lat bigos jest tradycyjną potrawą pierwszego dnia świąt w moim domu ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ela
ellisabeth@o2.pl
Użyłabym przyprawy do bigosu i przyprawy do dan z grzybów by doprawić nadzienie kulebiaka wg. przepisu Chudej :)dzięki czemu stałby sie jeszcze pyszniejszy!
OdpowiedzUsuńtaleyah@poczta.onet.pl
a mi przyprawa do mięs pieczonych i sosó - mniam pachące, zachęcające do zjedzenia w sam raz na Sylwestra :)i ten sosik pachnący :)
OdpowiedzUsuńPodlaski Pieprz Ziołowy - niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńDo pieczeni, do klopsików w zupie klopsikowej i d tyw. ruskich kotletów - kromek czerstwego pieczywa smażonych w panierce :))
Z pewnością przydałaby się przyprawa do pierników. W rodzinie męża jest bardzo fajna tradycja pieczenia pierników, w tym roku po raz 25-ty. W zeszłym roku dostaliśmy "w spadku" przepis od teściowej, więc teraz to na nas spoczywa obowiązek ( w sumie przyjemność :)), zrobienia ciasta. W zeszłym roku pieczenie i dekorowanie odbywało się u nas i jako gospodyni starałam się wprowadzić naturalne polewy i posypki, w tym roku chciałabym pójść krok dalej w kierunku natury wprowadzając ekologiczne przyprawy. Hmm... już czuję ten zapach ;)
OdpowiedzUsuńpscolka79@gmail.com
Z pewnością przydałaby się przyprawa do pierników. W rodzinie męża jest bardzo fajna tradycja pieczenia pierników, w tym roku po raz 25-ty. W zeszłym roku dostaliśmy "w spadku" przepis od teściowej, więc teraz to na nas spoczywa obowiązek ( w sumie przyjemność :)), zrobienia ciasta. W zeszłym roku pieczenie i dekorowanie odbywało się u nas i jako gospodyni starałam się wprowadzić naturalne polewy i posypki, w tym roku chciałabym pójść krok dalej w kierunku natury wprowadzając ekologiczne przyprawy. Hmm... już czuję ten zapach ;)
OdpowiedzUsuńpscolka79@gmail.com